Eğitim Reformu Platformu * Kemal Kocabaş

Bir imece ve dayanışma beraberliği olarak 2001 yılında kurulan Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) ülkenin çok değerli birikimlerini “YKKED-Eğitim Reformu Platformu” çatısı altında yan yana getirerek yeni bir çalışma başlatıyor. İlk on yılda Köy Enstitüleri kültürel mirasını günümüze taşımak, toplumsal bellekte Köy Enstitülerinin tekrar anımsanması yönünde çalışmalar üreten dernek şimdiye değin yaptığı çalışmalarla eğitim ve kültür dünyamıza çok değerli katkılar sağladı.

Onlarca kitap, belgeseller, sergiler, konferanslar, sempozyumlarla 40. sayıya ulaşan yayın organı “Yeniden İmece” dergisiyle, Cumhuriyet aydınlanmasının ve Köy Enstitülerinin tüm insan, sanat, demokrasi merkezli kazanımlarını toplumun gündemine taşıdı.

YKKED, 1 Haziran 2013 tarihinde yapılan 4. Olağan Genel Kurulunu ” YKKED-Eğitim Reformu Platformu” (ERP) oluşturma ve ülkemizin aydınlık geleceğine bir tuğla koyma düşüncesi yirmi şubesinden gelen genel kurul delegelerinin alkışlarla aldığı kararla taçlandırdı. 27 Ekim 2013 tarihinde de öğretim üyesi, öğretmen, ilköğretim müfettişi, sanatçı 80 dostuyla İzmir'de düşün imecesini başlatıyor.

Cumhuriyetimizin 90. yılını kutlamaya hazırlandığımız bu günlerde ülkemiz, tarihinin zor bir döneminden geçmektedir. Cumhuriyetin kuruluş felsefesi ve kazanımları her gün yeni örselenmelerle yok ediliyor. Yaşamın her alanında aklın ve bilimin egemenliği, hukukun üstünlüğü gibi temel değerler yok sayılıyor.

Evrensel laik-demokratik değerler hayatın dışına çıkarılıyor. Eğitime, sanat ve kültüre yönelik tüm birikimlerimiz yok sayılarak ülke kültürel bir çoraklığa doğru yol almaktadır. Eğitimde ise piyasalaşma ve dinselleşme, nitelik kaybı dışında; sınıfsal, bölgesel, cinsiyete dayalı adaletsizlikler ve eşitsizlikler ülkenin aydınlık geleceğini tıkamakta, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini karartmaktadır.

Bu koşullarda akıl ve bilimin, evrensel pedagojinin kazanımları doğrultusunda topluma yönelik uyarı, bilgilendirme ve sorunları projelendirmeyi, çözüm önerileri üretmeyi YKKED ailesi olarak boynumuzun borcu olarak görmekteyiz.

YKKED-Eğitim Reformu Platformu, ülkenin içinde bulunduğu bu ağır koşullarda “hayır, biz sizin gibi düşünmüyoruz, bu politikalarınıza itiraz ediyoruz, önerilerimiz budur” diyenlerin oluşturduğu bir beraberliktir.

Bu beraberlik, akıl ve bilimin rehberliğinde, laik, demokratik, bilimsel eğitimi, demokratik kültürü bir yaşam biçimi olarak, çağdaş bir toplum için zorunlu görenlerin beraberliğidir. Bu beraberlik, ülkenin aydınlık-demokrat geleceği için tükenmeyen, heyecanlarını, coşkularını birleştiren yol arkadaşlarının beraberliğidir.

ERP, dört aylık periyotlar halinde (Ekim-Mart-Haziran) aylarında ülkenin eğitim, bilim, kültür sorunlarına yönelik saptamalar yapıp, önerilerini reform taslağı şeklinde topluma sunacaktır.

80 kişilik platform “okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, meslek liseleri, üniversiteler, taşımalı eğitim ve kırsal bölgelerde eğitim, öğretmen yetiştirme, küreselleşme, eğitim politikaları ve güncel eğitim sorunları, eğitimde nitelik, 4+4+4 sonuçları, toplumsal cinsiyet, kültür-edebiyat, dil öğretimi v.b” konularında komisyonlar halinde çalışmayı ve Eylül-2014'te İzmir'de yapılacak 2 günlük toplantı-tartışma sonunda topluma ilk taslak öneriyi yayımlamayı hedeflemektedir. Tüm bu çalışmaları da 2015 yılında yine bu platformun aydınlık ve demokrat bir Türkiye yürüyüşüne katkı adına “Türkiye Eğitim Reformu” projesine dönüştürmeyi hedeflemektedir.

YKKED, ülkenin eğitim sorunlarına “insanından, halkından, akıl ve bilimden” yana taraftır. Bu anlamda sorumlu bir demokratik kitle örgütü olarak toplumsal bir görev yapmayı hedeflemektedir. Cumhuriyetimizin 90. yılında hepimizin görevi Cumhuriyet kültürünü yaşatmak, içini doldurmak ve geliştirmektir. Hepimizin hayatında Cumhuriyet ile ilgili çok kalın çizgiler vardır. Çocukluk yıllarımın Cumhuriyet algısı “Günaydın diyebilmek, siyah önlük, beyaz yakalıkla okul yolu heyecanı, ulusal bayram coşkuları, parasız-yatılı okullar, öğretmen kimliği, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Ulusal Kurtuluşçu kahramanlıklarıdır.” Bir Cumhuriyet projesi olan Köy Enstitüleri aracılığıyla çok yoksul bir ailenin çocuğu olan babamın hayatının değişmesi, onun da bizim hayatlarımızı değiştirmesidir.

Köy Enstitüleri ışığı ile Kavaklıdere'ye gelen babamın Kavaklıdere'deki pek çok çocuğun hayatlarının eğitim yoluyla değişmesini sağlamasıdır. Cumhuriyet 1923-1946 arasındaki çok büyük bir heyecanın, çağdaş dünyaya merhaba demenin adıdır. Mustafa Kemal, Mustafa Necati, Saffet Arıkan, Hasan-Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve pek çok aydınlanmacının adıdır Cumhuriyet.

Yıl 2013, Türkiye başka bir ülke olmaya, dönüştürülmeye çalışılırken artık temel görev Cumhuriyetin temel değerlerini şimdi hukuk, demokrasi ve emek değerleriyle zenginleştirerek Cumhuriyet algısını tekrar toplumun gündemine katmaktır. YKKED'nin ERP girişimi de bu anlamda değerli bir çalışma olacaktır.

Cumhuriyetimizin 90. Yılı kutlamaları sürecinde Eskişehirli dostlarımızın YKKED-Eskişehir şubesini kurarak yaktıkları ışık da bu çalışmalara bir armağan katkı olarak yerini almıştır. Çifteler ışığını yakan dostlarımızın, ERP imecesine katkı veren arkadaşlarımızın, YKKED ailesinin ve halkımızın 90 yıllık Cumhuriyeti kutlu olsun…