MANOLYA MEYDANI'NDAKİ 8 İŞARETİNİN GİZEMİ * Haydar Aksakal

21.10.2013 / 00:00
Manisa Kenti'nin ortasında, 8 rakamlı bir borunun içinden geçen sular gürültüyle havuza akar. Havuzun ortasında, Manisa tarihini betimleyen plastik rölyefler var.
Havuz yapılmadan önce, Manolya Çarşısı'nda 28 iş yeri vardı. Beyaz Fil (S. S. Kurumu) binasının bulunduğu yerdeki çarşı yıkılırken, oradaki esnaf, tek katlı olarak yapılan, dört duvar olarak teslim edilen yerlere geçmişti.
Arsa'nın tapusu ve Manisa Belediyesi ile bir ilişkisi yoktu. Yıllarca çarşı esnafı, yerel yönetime, Manisa Belediyesi'ne açıktan kira ödedi.
Milli Emlak Müdürlüğüne verecekleri bir dilekçe ile bu iş yerlerine tapu çıkarabilir ve üzerlerine geçirebilirdi. Çarşı esnafı faziletli davrandı; Milli Emlak Müdürünü ziyaret ettiler, “Biz devletin malını gasp edemeyiz” dediler. Milli Emlak Müdürü Adana'ya sürüldü…
Çarşının Güneydoğu ucunda bulunan ve satışa çıkarılan bir gayri menkule rant sağlamak için Manolya Çarşısı'nın yıkımı gündeme geldi…
Manisa Belediyesi, Manolya Çarşısı'nın bulunduğu alana, yer altı otoparkı, üzerine yeşil alan yapılacak projeler hazırladı. Oysa çarşının altından Şehzadeler döneminden kalan büyük kanal geçmekteydi. Tarih ve eski eserler önemli değildi!
İş yerleri sahipleri Manisa Belediye Başkanlığı tarafından mahkemeye verildi, işyerlerinin tahliyesi istendi. Jet hızıyla mahkeme karar verdi, tahliye çıktı. İşyerleri boşaltıldı ve dükkânlar yıkıldı… Yüzlerce insan mağdur edildi.
Ortaya bir meydan çıktı… Adı belliydi… Manolya Meydanı.
Avrupa'da gördükleri simgesel bir 8 rakamını beğenen yerel yöneticiler, onun ne manaya geldiğini, ne için dikildiğini araştırmadan, meydana yapılan havuzun ortasına yerleştirdiler.
8 Borusunun içinden, o günden beri Manolya Çarşısı'ndan ayrılan esnafın gözyaşı akmaktadır.
Yunan filozofu Pisagor, evrenin sayılardan oluştuğunu söyler. Yunan tarihçi Plukark'a göre, Pisagor, Mısır seyahatinde Helipolis'te Mısırlı rahip Qenuphis'ten, sayıların gizemi ilgili önemli bilgiler aldı.
Sayıların ve harflerin gizemli bilgileri her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Tarih boyunca sırların üzerine giden araştırmacılar, yeni akımların doğmasına neden olmuş, varoluşlarını günümüze kadar devam ettirmişlerdir.
Sekizgen şekli, sembolizm ile ilgilidir, estetikle bir ilgisi yoktur.
8 rakamı, Hıristiyanlıkta yeniden doğuşu temsil eder. Tüm dünyada, vaftizhanelerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tek tanrılı dinlerde vaftizhaneler, sinagoglar, kiliseler, katedraller, cami ve mescitler dini mimarinin en temel yapılarıdır.
Hıristiyanlığın ilk yıllarında, su olan her yerde, insanlar suya daldırılarak vaftiz edilirdi. Hıristiyanlığa inananların sayısı arttıkça, birçok yerde vaftizhaneler inşa edildi. Küçük kiliselerde vaftiz tekneleri yer aldı. Hıristiyan çocukları, dini ayin ile okunmuş vaftiz teknelerindeki suya sokulurdu.
8 sayısı, cennetlik ilk sayıdır. İçine kapalı bir sırrı vardır, dışarıya bilgi sızdırmaz. Susmayı yeğler. 8 rakamının çizildiği borunun içinden çağlayarak akan su kışkırtıcıdır. İnsana denge ve huzur verdiği zannedilir. Maddi kazanç demektir, müteahhitlerin de sembolüdür.
Yaptıkları planları uygulayan ve daha sonra büyük işlere yönelen siyasi kişileri sembolize eder, itirazlar onları durduramaz (Manolya Çarşısını yok etme planı). Acımasız olabilirler, kendileriyle birlikte olan insanlarla beraber olurlar.
8 rakamı isim olarak da başarı anlamına gelir. İnsanlar, bu isme ayarlanmış kişilerden büyük başarı bekler. Hedefe ulaştıkları zaman, başka bir hedef ile yollarına devam ederler.