Türk Ticaret Kanunumuzda Yapılacak Değişiklikler – Iı * Tuğçe İnç

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız. Geçtiğimiz haftalarda Yeni Ticaret Kanununun tasarısında yapılan değişikliklerden bahsetmiştik. Bu yazımızda da değişikliklerden bahsetmeye devam edeceğiz.
6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunundaki önemli değişiklikleri hep birlikte maddeler halinde incelemeye devam edelim:
? Yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ?hisse senedi? terimi yerine ?pay senedi? terimini kullanmayı seçmiştir.
? Paylar hamiline yazılı ise, pay bedelinin ödenmesi tarihinden itibaren üç ay içinde yönetim kurulu pay senetlerini bastırıp pay sahiplerine dağıtır. Yönetim kurulunun bu kararı tescil ve ilan edilerek şirketin internet sitesine konulur.
? Pay senetlerinde şirketin sermaye tutarı, tertibi, yönetim kurulu kararının tescil tarihi, itibari değeri ile en az iki yetkilinin imzası bulunmalıdır.
? Yeni Türk Ticaret Kanunu tasarıyla getirilen bir diğer terim değişikliği ise ?komiser? terimi yerine ?hükümet temsilcisi? teriminin tercih edilmesidir.
? Anonim şirketlerde ?murakıplık? yani ?denetçilik? kavramı tasarı ile ortadan kaldırılıyor. Anonim şirketlerde bağımsız denetçi seçilmesi zorunluluğu getiriliyor (en az bir SMMM ya da YMM denetimi ya da bağımsız denetim kuruluşu) Tüm anonim şirketlerde sürekli denetim zorunlu hale getirilecektir. Eğer şirket bağımsız denetimden geçmiyorsa 1 Mart 2013 tarihine kadar bağımsız denetimden geçmesi gerekecektir. Yılsonu stok sayımı ve yıllık faaliyet raporu bağımsız denetimden geçecektir.
? Mevcut Türk Ticaret Kanunumuzda limited şirketlerde ortak sayısı yirmiden az ise denetçi aranmamaktadır. Ancak tasarı ile limited şirketlerde ortak sayısına bakılmaksızın hem muhasebeci hem de ayrıca denetçi bulunması hükmü getiriliyor. Tasarının yürürlüğe girmesi halinde 1 Mart 2013?e kadar SMMM ya da YMM ya da bağımsız denetim kuruluşlarıyla anlaşılacak. Finansal tablolar ile yıllık faaliyet raporunun denetçinin denetiminden geçmemiş olması halinde düzenlenmemiş kabul edileceklerdir.
? Denetçi, denetim sonucunda olumlu görüş verebilir, sınırlı olumlu görüş verebilir, olumsuz görüş verebilir ya da görüş vermekten kaçınabilir. Denetçinin olumsuz görüş vermesi ya da görüş vermekten kaçınması durumunda ise yönetim kurulu dört iş günü içinde genel kurulu toplantıya çağıracak ve istifa edecektir.
? Tasarı ile sermaye şirketlerinde ihtiyaca bağlı olarak üç farklı denetim düzenlenmiştir. Bunlar; bağımsız denetim, işlem denetçisi ve özel denetimdir.
? Yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ile düzenlenen işlem denetçisinin şunları denetler; şirket kuruluşu, sermaye artırımı ya da azaltılması kararları, birleşme sözleşmesi ve raporu, bölünme sözleşmesi, menkul kıymet ihracı vb.
? Yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ile düzenlenen özel denetimi her bir pay sahibi asliye ticaret mahkemesinden ya da genel kuruldan isteyebilir.
? Denetçi olamayacak kişiler; şirket ortakları, şirket yöneticileri ya da çalışanları, denetlenecek şirketin yönetim kurulu üyesi veya yöneticisinin üçüncü derece dahil akrabalarıdır.