Tübitak Destekli Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi * Haydar Aksakal

16.06.2014 / 00:00

TÜBİTAK tarafından desteklenen, Celal Bayar Üniversitesi tarafından gündeme getirilen ve yürütülen “Manisa ve Yunt Dağı Çevresi'nde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi”nin üçüncüsü bu yıl Ağustos ayında başlıyor. Eğitim kurumlarında çalışan ve öğretim görevlisi olan doğa severlerin beklediği bir etkinlik olarak eğitim tarihine geçen proje, Manisa kent merkezi, İlçeler, Yunt Dağı ve çevresindeki köylerde, kültür ve tarihi potansiyeli bulunan alanlarda gerçekleştirilecek.

Çevre bilincinin artırılması, doğa ve insan ilişkilerinin bilinçli bir şekilde gelecek nesillere aktarılması, ortaya konan eğitim programı ile sağlanacak.

Hedef kitle, MEB'e bağlı devlet yada özel okullarda çalışan öğretmenler, üniversitelerdeki araştırma görevlileri, lisans ve lisans üstü öğrenciler.

Program, öğretmenlerin, araştırma görevlilerinin, lisans ve lisansüstü öğrencilerin doğaya olan ilgisini artırarak, doğada yaşayarak ve doğaya olan sevgilerini yeni kazanımlarla genç nesillere öğretmek üzere kurgulanmış.

Bu program sayesinde; bir sonraki nesiller, daha bilgili ve çevreye duyarlı olacak, doğayı keşfetme ateşini, yaşayan bireylere aktararak birer ışık olacaklar.

Katılımcıların, doğa ve çevre konularında ulusal ve bölge bazındaki eğitiminin ülke kültürüne önemli katkılar sağlayacağı düşünülmekte.

Projedeki eğitim süreci, katılımcıların doğal hayatın işleyişine ve keşfetmeye yönelik uygulama ile olacak ve projeler, 30'ar katılımcı ile gerçekleşecek.

1. Etkinlik Dönemi 01-10 Ağustos 2014, 2. Etkinlik Dönemi 13-22 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılacak.

Proje Yürütücüsü olarak Prof. Dr. Yasin Altan, Doç. Dr. Emin Uğurlu, Arş. Gör. Behlül Güler görevlendirildi. Eğitim süresince de bir çok üniversitenin öğretim görevlisi, eğitmen, yazar, il kültür müdürü, ziraat ve orman mühendisleri, biyolog, teknik adam, eğitimci, ressam, turizmci, doktor, sağlık görevlisi, araştırmacı ve uzmanlar doğa eğitiminde görev yapacak, projeye katkı sağlamaya çalışacaklar.

Başvuru formlarının, dogaegitimi@cbu.edu.tr adresine gönderilmesi gerekiyor.

Eğitim programları, değişik eko sistemlerin bulunduğu doğal ortamlarda uygulanacak. Doğayla iç içe, gözlem yaparak, tüm canlı varlıklarla temas duyarak ve hissederek öğrenme sağlanacak. Doğanın işleyişindeki ilişkilerin yorumları ve analizler katılımcılar tarafından yapılacak.

Eğitim sürecinin hedefleri arasında, son yıllarda yaygınlaşmakta olan sağlık turizm ve kırsal turizmin etkinlik alanında uygulamalı bir şekilde gösterilmesini sağlamak, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAU) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen “Dağlık alanlardaki yerleşimlerin sosyal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi ve katılımcılığın geliştirilmesi ve “Yundağı Modeli” projesi çerçevesinde yapılan uygulamaların uzman eğitmenler yardımıyla gözlenmesini sağlamak, alternatif proje yaklaşımları ve katılımcılığın geliştirilmesi hakkında yapılabilecekleri etkinlik alanında görmeyi sağlamak sayılabilir. Projedeki nihai amaç ise katılımcıların doğada yaşayarak ve görerek elde ettikleri birikimleri, birer doğa gönüllüsü olarak geniş kitlelere aktarmalarını sağlayarak çevre bilincine sahip fertler yetiştirmek.

Katılımcılar, etkinlik süresince Manisa Öğretmen Evi'nde kalacak, konaklama ve yemek masrafları proje bütçesinden karşılanacak. Daha önce TÜBİTAK'ın Doğa eğitimlerine ve benzeri programlarına katılmış olanların başvuruları kabul edilmeyecek.

Katılımcıların son başvuru tarihi 18 Temmuz 2014.

Projeye katılım ücreti 50 TL ve bu ücret katılımcı listeleri açıklandıktan sonra, Ziraat Bankası Manisa Merkez Şubesi IBAN: IK 480001000188401982925001No'lu hesaba yatırılacak.

TÜBİTAK destekli doğa eğitimlerinin faaliyet alanları ve görülecek yerler oldukça ilgi çekecek şekilde organize edilmiş. İşte bunlar;
* Genel oryantasyon ve drama etkinlikleri
* Yaralanmalar ve ilkyardım teknikleri
* Tarih boyunca Manisa'da çevre anlayışı
* Manisa kent merkezinde bulunan tarihi mekanlar- I (Manisa Arkeoloji Müzesi, Sultan Camii, Saruhan Türbesi, Hafsa Sultan Darüşşifa hanesi, Ulucami, Darphane)
* Gürle Köyü, Alabalık Üretim tesislerinde üretim çalışmaları
* Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) Merkezi Atıksu Arıtma tesisi
* Manisa kent merkezinde bulunan tarihi mekanlar- II (Niobe (Ağlayan Kaya) ve Manisa Mevlevi hanesi
* Spil (Sipylus) Dağı Milli Parkı, coğrafyası ve bitki dokusu
* Doğada iz işaretleri takip ederek yön bulma oyunu; oryantring
* Fotoğraf çekme teknikleri ve doğa fotoğrafçılığı
* Bitkiler Alemi
* Yunt Dağı, coğrafyası ve bitki örtüsü, zeytin, badem ve antep fıstığı yetiştirme alanları
* Aigai Antik Kenti
* Örselli Köyü, halı dokuma tesisleri
* Bitki toplama, herbaryum materyali hazırlama ve bitki tayin yöntemleri
* Laboratuarda bitki tayini uygulaması
* Beyoba kumulu
* Gölmarmara Gölü, Kuş türleri, Organik tarım alanları
* Hayvanlar Alemi
* Sardes Antik Kenti, Artemis Tapınağı
* Salili Bozdağ'ın coğrafik yapısı, bitki örtüsü ve vejetasyon tipleri
* Doğa Ressamlığı
* Kırkağaç kavunu
* Soma Darkale Köyü tarihi evleri
* Ege Linyit İşletmesi, Soma kömür havzası
* Sürdürebilir kırsal kalkınma
* Doğa yürüyüşü, Adala Kanyonu
* Yenisinler, fosil ayak izleri, Demirköprü barajı ve HES
* Tıbbi bitkiler, etnobotanik uygulamaları, boya bitkileri
* Kula peribacaları, Kula evleri, geleneksel el sanatları çarşısı
* Yanık ülke; Kula volkanı, Gökçeören Köyü, Emre Köyü
Proje Yürütücüleri bilgileri ise şöyle;
Prof. Dr. Yasin Altan, Doç. Dr. Emin Uğurlu, Arş. Gör. Behlül Güler.
Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Manisa/Türkiye
İLETİŞİM: 0236 201 32 53/ 0236 201 32 73 FAKS: 0236 241 21 58
EMAİL: dogaegitimi@cbu.edu.tr
Kaynakça: (1) www2.cbu.edu.tr/doga