Salihli Şiir İkindileri Kırkbeş

Babamın küçük yaşta ezberlettiği şiirlerle, bu güne dek şiirler hep yanı başımdaydı. Şiir benim için yaşamımın bir parçası. Çocukluğumdan başlayan şiir tutkunluğumda nice şairlerin şiirleriyle örtüşürken, şiir ırmağında durmaksızın dolaştım. Önce ülkemin şairlerini tanıdım, sonra dünyanın şairlerini…
'Şiir Irmağı nerede gürül gürül akıyor?' derseniz, hemen; “Salihli'de Şiir İkindileri'nde” yanıtını veririm.
Salihli eski belediye başkanı Zafer Keskiner ve Şadan Gökovalı'nın birlikte başlattıkları, şiirin ırmağı olan Şiir İkindileri'nin, 30 Nisan 2011'de kırk beşincisi yapıldı. Yirmi beş yıldır süre gelen şiir etkinliğiyle Salihli hak ettiği sanı aldı; Şiirin Başkenti Salihli olarak.
Türkiye'nin en uzun soluklu kültürel etkinliği olan Şiir Etkinliği'nde Dianisos Onur ödülü, Şair Refik Durbaş'a verilirken; Özel bölümde şair Veysel Çolak, Nazım Hikmet'i andı.
Dinleti günü salon, şiir severlerle doluydu. İz dergisinin editörü Şair Tuğrul Keskin'in açılış konuşmasında; “Geleceğimiz ve bir TV Soruşturması” ile ilgili sözlerini dinlerken, içim acıdı. Hele son yazmış olduğu Sırtlanın Gözleri şiirini okurken, dizeler sağımda solumda savruldu.
Ne diyor Keskin:
Yanık karanfilden arda kalan koku
Uçup gitmektedir artık uzağa bizden
Kemal'in kalpağına sinmiş gül kokusu
Ve ruhu eşsiz büyük devinimlerin
İnsan insan dedikleri ve derin umutlar
Uçup gitti el ayak çekilirken geceden.

Dizelerin sonunda Tuğrul, halka seslenmeden edemez:
Fakat halkım, sen durmaksızın seyret
Yaralı kalbine geliyor sıra, gelecek elbet.
Tuğrul Keskin'in ardından, Şiirin Başkenti olan Salihli'nin, belediye başkanı Mustafa Uğur Okay çok anlamlı bir konuşma yaptı.
Ne diyor Okay:
“… Şüphesiz ki bu, şiir ırmağının yüzyıllardır gürül gürül akışının Salihlimiz'i de serinletmesinden kaynaklanıyor. Yeni bir bahara erdik yine. Cemreler düştü, Bozdağlar çiçeklendi, asmalar yeşillendi, toprak bereketini sunmak üzeredir Salihlimiz'e. Toprağın bu cömertliğini bizlerin şiirle karşılaması da bir başka bereket elbette. İşte bu bereketi 45. kez kutlamış olacağız Salihlimiz'de. Şiirin kardeşliği bir kez daha insanın, toprağın, otun, böceğin kardeşliğine dönüşecek. Etkinliğimizden sonraki gün 1 Mayıs, başka bir baharı yaşatacak Salihli'de, ülkemizde ve dünyada emekçi kardeşlerimize. Emeğin en yüce değer olduğunu bir kez daha derinden duyumsayacak ve saygı duyacağız, dünyayı emekleriyle yücelten, diri tutan emekçi kardeşlerimize. Şimdiden kutlu olmasını diliyorum 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın. Ve 19 Mayıs sabahı Samsun'a çıkan mavi gözlü, şayak kalpaklı eşsiz önderimizin başlattığı mücadelenin sonucunda oluşan bu modern hayatlarımızdan, hayata seslendiğimizi de asla unutmadan, Onu, O büyük insanı Mustafa Kemal'imizi de saygı ile anarken, bu ulusun daha binlerce 19 Mayıs'lar görmesini bütün kalbimle temenni ediyorum…”
Başkan, konuşmasının sonunda gelen şairlere “Hoş geldiniz” dedikten sonra, sahnede şairler geçidi sürdü.