Kubilay Destanı * Bedriye Aksakal

23.12.2013 / 00:00

Devrim şehidi, yedek subay öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay… Ümmetçi, irticacı yılanın şehit ettiği devrim kahramanı Kubilay inandı, döğüştü, öldü ama unutulmadı.

23 Aralık 1930. Tam 83 yıl önce, Menemen'de gözü dönmüş kişiler sabahın erken saatlerinde belediye meydanına tekbir getirerek silahla gezinmeye başladı. Bu kişiler:”Biz şeriat ordusuyuz” diyerek Müftü Camisine giriyor. Ele başları Derviş Mehmet cemaata ; Ankara hükümetini düşürüp, İkinci Abdülhamit'in oğlu Selim'i halifeliğe getireceğini, söylüyor. Kendisini de mehdi olarak tanıtıyor.

Derviş Mehmet ve arkadaşları, camide ki yeşil bayrağı alıp, Hükümet Konağına doğru yürüyüşe geçerken bir taraftan da tekbir getirerek bağırıyorlar:

“Şapka giyen kafirdir. Din elden gidiyor. Saltanatı geri getireceğiz.Yakında yine şeriata dönülecektir… Bize kurşun işlemez…”

Olaylar ilçedeki askeri birliğe bildirilir. Alay Komutanı yedek subay öğretmen Kubilay, askerlerini olay yerine götürmez. Tek başına isyancıların karşısına dikilir.Türkiye Cumhuriyeti adına durmalarını ve dağılmalarını emreder. İşte o an kalabalıktan birisi Kübilay'a ateş eder. Kübilay yaralanıp, düşer. Askerler olay yerine gelerek, hemen yobazlara ateş açar. Fakat tüfeklerinde öldürücü etkisi olmayan manevra fişekleri vardır.Bu yüzden isyancılara tesir etmez. İsyan edenler:” Bize kurşun işlemez” diye nara atmalarını sürdürür.

Bu arada Derviş Mehmet ve arkadaşları yaralanan Kubilay'ın başına gelir. Gözü dönmiş caniler testere ağızlı bağ bıçağını çıkarıp, Kubilay'ın boğazını keser, kin ve nefretten zalimleşen bu acımasız kişiler , kesik baştan akan kanı da içerler. Daha sonra kesik başı yeşil bayraklı sopaya takarak, sokaklarda dolaşırlar. Kalabalık yürüyüşü sürdürerek:” Ya eheyyül müslimin, halife hudutta bekliyor, kalkınız, Müslümanlığı kurtaralım.” Diye bağırır.

Silah seslerini duyan Bekçi Hasan olay yerine koşar o da orada şehit olur. Ardından yardıma koşan bekçi Şevki'de açılan ateş sonucu şehit düşer. Askeri birlik gelerek kalabalığa ateş açar. İsyancılar, ateş edilmeden önce bir kez daha:” Bize kurşun işlemez” diye bağırır. Makineli tüfekle ateş edilirken, bazıları yere serilir, bazıları kaçar. Daha sonra tüm isyancılar yakalanır.

Kubilay devrimleri korumak uğruna şehit olduğunda 24 yaşındaydı. Cumhuriyet tarihimize kara bir leke olarak geçen bu olay ulusumuzu yasa boğdu.

Bakanlar Kurulu,30 Aralık'ta Menemen, Manisa ve Balıkesir'de sıkıyönetim ilan etti.

Orgeneral Mustafa Muğlalı başkanlığında Divan'ı Harp Mahkemesi kuruldu. 18 gün süren yargılama sonucunda28 kişi idam edildi.

Atatürk 27 Aralık 1930 tarihinde genelkurmay başkanı Fevzi Çakmak Paşa'ya baş sağlığı mesajı gönderdi.

Atatürk bu olaydan sonra 26 Ocak 1931 günü Ankara'dan özel trenle İzmir'e doğru yola çıktı.

Başbakan İsmet Paşa'da TBMM'nin 1 Ocak 1931 tarihli oturumunda:” Yüzlerce yıldan bu yana dini siyasete alet eden bütün hareketlerin bu bir tekrarı. Bu zavallılar laikliğe karşı gelerek şeriat istemektediydiler,” der.

Bu acı olayın ardından sonra, Devrim Şehitleri anıtı Menemen'de yapıldı. Anıtın üzerinde şunlar yazılıdır:

“İnandılar, dövüştüler, öldüler. Bıraktıkları emanetin bekçisiyiz.”

Yukarıda yazdığım gibi Kubilay, Atatürk İlkeleri uğruna canını verdiğinde henüz 24 yaşındaydı. Adı Cumhuriyet tarihine altın harflerle yazıldı.