Refik Durbaş

Şiir neredeyse, şairler oradadır. Şiir İkindileri'nin Dionisos ödülü Refik Durbaş'a verildi. Yıllar önce yine bir “Şiir İkindileri”nde Durbaş'ı dinlemek için Salihli'ye gitmiştim.O yıllarda “Çırak Aranıyor” kitabı herkesin elindeydi.
Veysel Çolak onunla söyleşi yaparken: “nefes almadan koşan bir adam” olarak şairi tanıtırken, Durbaş'ın “Kuş Tufanı” şiirini okudu. Bu arada Durbaş'da çocukluğuna sığınarak, Salihli'de geçen yıllarda iz bırakan anılarını dinleyicilerle paylaştı. Ne diyor Durbaş:
Bisiklet binmeyi okulda öğrendim. Kitap okumayı da burada öğrendim. Heredot adını verdiğimiz öğretmenimiz bize Lidya'yı öğretti. Tarihi yaşayarak öğretti….
Müdürümüz bizi Meral sinemasına yollardı…” derken, 20.03. 2004 Sabah Aktüel'de çıkan şairin bir yazısını kesip sakladığım yazısını arşiv dosyamdan çıkararak bir kez daha okudum. . Yazı beni bir kez daha beni etki alanına aldı. Şair bu yazısında Salihli'de geçen çocukluğunu anlatıyor:

“Ben Salihli'yi tanıdığımda henüz sekiz yaşındaydım. İlkokulu Tunceli'de başlamıştım. Ve ikinci sınıfı babamın yeni atandığı Salihli'de devam edecektim.
Babam daha sonra başka yerlere de atandı, ama hiçbirini Salihli kadar sevemedim.
Belki de yaşanan on iki güzel yılın hatırı… Hayatımın en güzel on iki yılı…Hükümet binasının karşısında olduğu için 1988'de Namık Kemal İlkokulu'na başladım. Ama o zamanlar koridorunda piyano yoktu. Evimiz de okulumuza çok yakındı. Yani sizin evle komşuculuk yapmışız bir dönem. Sonra Sekine Evren Anadolu Lisesi'ne devam ettim. Ama Salihli Lisesi'ni de en az kendi okulum kadar iyi bilirim. Ve o zamanda önünde top sahası yoktu….” diyerek Refik Durbaş durmaksızın çocukluğunun Salihli'sine sığındı.

Veysel Çolak da kent kültüründen dem vurdu.
10 Şubat 1944'te Erzurum Pasinler'de doğan Refik Durbaş, liseyi İzmir'de bitirdi. Üniversiteyi yarım bırakarak 1967 yılında gazeteciliğe başladı. Yirmi yıl Cumhuriyet Gazetesi'nde çalışarak 1992 yılında emekli oldu. İlk şiir kitabı “Kuş Tufanı” Ocak 1971'de Soyut yayınları arasında çıktı.
“Çırak Aranıyor” kitabıyla 1979'da Yeditepe Şiir Armağanı'nı kazandı. “Nereye Uçar Gökyüzü” ile 1983 Behçet Necatigil Şiir ödülünün ardından nice ödülleri ödüllerine uladı…
“Çırak Aranıyor” şiiri Zülfü Livaneli ve Hümeyra tarafından bestelendi. Bir çok şiirleri de sanatçılar tarafından bestelendi.
İstanbul'da yaşamını sürüdüren şair için Melih Cevdet Anday, şunları söylemiştir:
“Durbaş'ın ilginç şiir serüvenini hep dikkatle izlemişimdir; değişir ama gene de kendisi olarak kalmayı bilir. Onun bir şiir kitabını şöyle bir yerinden açın, yeni bir biçimle, daha doğrusu değişik güzellikleri yaratan bir biçim kaygısı ile karşılaşacaksınız. Refik Durbaş böylece kafesi hazırladığı için kuş da nasıl olsa gelip konar içine. “

Şiirin sığınağında Dionisos ödülünü alan usta şairi bir kez daha, Manisalı şiir severler adına kutluyorum.
Dilerim tüm insanlar şiirle beslenerek, kültürüne sahip çıkar…