Pet Shop * Reyhan Elbirliler

Pet shop , İngilizce bir sözcük. Pet evcil hayvan, shop da dükkan, mağaza anlamında olup toparlarsak; evcil hayvan, evcil hayvanlar için bakım,beslenme,sağlık ürünleri satan mağaza demek oluyor. Şehirde ki de levhasına pet shop yazıyor, köyde ki de? Öyle bir yerleşmiş yani ! Kirlenen dilimizin en güzel örnekleri.Yarı Türkçe yarı yabancı kelimelerden oluşmuş levhalar dükkan içlerinin de nemenem olduğu konusunda fikir veriyor.
Yasalar gereği evcil hayvan ve bu hayvanlar için ürünleri satan dükkanların denetlenmesi gerekiyor. Denetleme görevi Tarım , Gıda ve Hayvancılık il müdürlüklerine verilmiş. Orman ve Su İşleri Müdürlükleri de bu tür dükkanlarda satılan hayvanların doğal yaşamın parçası olan hayvanlardan olup olmadığını, hayvanların yaşam koşullarının uygun olup olmadığını denetliyor. ?Ev ve Süs Hayvanları Satış, Barınma ve Eğitim Yerlerinin Kuruluş, Açılış, Ruhsat, Çalışma ve denetleme Usül ve Esaslarına Dair Yönetmelik? gereğince yapılacak denetim içinValilik İl Hayvan Koruma Kurulunca bir komisyon kuruldu.
Komisyon ;İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, Manisa Belediye Başkanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Manisa Şubesi, HAKDEM Manisa Hayvanları Koruma Derneği, Manisa Bölgesi Veteriner Hekimler Odası ve Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı?ndan oluşturuldu.
Evcil hayvan ve gerekli ürünleri satmak için öncelikle hayvan bakım ruhsatı almak gerekiyor. Bu ruhsat Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü?nce verilen eğitimden sonra veriliyor.Hayvan satacaksanız alacağınız ruhsat ayrıdır, yem satacaksanız farklı ruhsat almanız gerekiyor. Bu ruhsatları almanız için de muhakkak eğitimden geçmeniz ve eğitim sonrası verilen ruhsatınızın olması gerek. Ruhsatlar görünür yerde asılı olacak. Her ? pet shop?un ? anlaşmalı bir veteriner hekimi olmak zorunda. Veteriner hekim anlaşması da görünür yerde bulunacak.
Dükkanınızda sattığınız hayvanların faturaları, yabancı menşei içeren hayvanların da ithal belgeleri olması gerekiyor. Ev ve süs hayvanı satış yerlerinde, Nesli Tehlike Altında Bulunan Türlerin Uluslararası Ticareti Sözleşmesinin (CITES) kapsamında bulunan hayvanlar için yetkili otoriteden alınmış ithalat CITES belgesinin bir suretinin bulundurulması zorunludur. Bu hayvan türlerinin satışı halinde ithalat CITES belgesinin bir nüshası ayrıca alıcıya verilir. Bu özellikte hayvan bulunduruluyorsa gerekli belgeler yoksa hayvana el konulur ve bir senelik kazancınızı götürecek para cezaları uygulanır.
Bu komisyonda özellikle bulunmayı istedik. Sattığı mal ile ilgili ilgisiz dükkanının önüne tel kafes içine tıkıştırdığı tavşanları ya da köpek yavrularını koyup ? pet shop? olan dükkanlar o kadar çok olmaya başladı ki. Zavallı hayvanları bırakın canlı olarak görmelerini mal olarak dahi görmüyorlar. Diri dursun diye su serpilen sebzeler kadar bile önemi yok ki daracık kafesin içinde dönmekte zorlanan civcivlerin tavşanların önlerinde bir damla su olmuyor. Hayvan susuzluktan ölüyor. Zemini de tel olan kafes içinde kocaman bir ördek görüyorsunuz. Önünde ufacık bir kap suyu bile yok. Bulanık suyun içinde yaşamaya çalışan balıklar.Boyu kadar karton koli içinde tavşan.Önünde ne mama var ne de su kabı. Cenaze malzemeleri satan dükkan sahibi koyduğu iki çuval mama, kapı önündeki daracık kafesler içinde bulundurduğu canlarla olmuş bir pet shop.
Bu tür denetimlerde tonlarca taş yutmuş gibi oluyorsunuz. Günlerce bu ağırlığı içinizden atamıyorsunuz. ?Bilmiyorduk ?diyorlar. Bilmenize gerek yok ki. Kendinizi boy ve eniniz kadar bir kafes içinde bulunduğunuzu,pisliğiniz içinde susuz ne kadar kalabileceğinizi düşünün diyoruz.
Ve bir kez daha gerçek tokat gibi yüzümüze çarpıyor. Düşünen o kadar az ki !
Denetimler devam ediyor. Uyarma ve bilgilendirme turları bunlar. Yasa gereği bir süre verildi. Sonraki kontrollerde yaptırımlar uygulanamaya başlayacak. Ruhsatı olamayan ?pet shop? a uygulanacak idari para cezası 5 385 TL dan başlıyor. Peşlerini bırakmayacağız.
Bu arada biz 5199 Sayılı Hayvan Koruma Kanunu?na aykırı uygulama içinde olanlar için gerekli başvurularımızı ayrıca yapıyoruz.
Bu dünyada onlar hayvan olarak aramızdaysa biz de insan olarak onların arasındayız. Hepimiz can taşıyoruz ve benzer duygulara sahibiz. Onların bizlerden farkı zevkleri için bir canlıyı kullanmamaları.
Neresi olursa olsun bir dükkanda kötü koşullarda bulundurulan hayvan görürseniz lütfen
Orman ve Su İşleri Müdürlüğünü ( 0236 237 10 63-65) aramaktan çekinmeyin. Bir telefonunuz pek çok canı kurtaracaktır.
Hava sıcaklığı gittikçe artıyor. Kediler köpekler ağızları açık, dilleri dışarıda dolaşıyor.Sokağımızdan bir kap temiz suyu eksik etmeyelim.
Su gibi aziz olun.
Sevgi ve saygılarımızla,