Bir Sahiplendirme Hikayesi

Sahipsiz, sokaklarda yaşam mücadelesi veren köpekler 5199 sayılı hayvan koruma yasası gereği (tek çözüm nüfusu denetim altına almak olduğu gerçeğinden gidilerek yasal görev olmuştur. Görev de belediyelere verilmiştir) yakalanacak, kısırlaştırılacak, aşılanıp kayıt altına alınacak, sahiplendirme çalışmaları yapılacaktır. Sahiplenemeyenler bulunduğu yere bırakılacaktır. Agresifler, yavrular, yaşlılar, bakıma muhtaç olanlar belediyelerin kuracakları bakım evlerinde yaşamlarını sürdürecektir.
Dolayısıyla pet shoptan para vererek almak yerine bakım evlerinden köpek sahiplenmek o canı sokaklarda mücadele etmekten kurtaracağı gibi sokaklarda dolaşmasını da önleyecektir.
Bakım evinden köpek sahiplenirken yönetmelik gereği bir taahhütname doldurulur. Köpeği alan bu belgeyi imzalar ve belirtilen taahhütleri yerine getirmeyi kabul eder. Biz gönüllüler belirli aralarla alınan köpeklerin peşine düşeriz. Halini hatırını sorarız, önerilerde bulunuruz. Ne yazık ki çoğu zamanda köpeğin ya başka yere verildiğini ya da öldüğünü öğreniriz. Aslında her köpek sahiplendirilmez. Her isteyene de köpek verilmez. Özellikle şantiyeler için alınanlar o şantiyenin işi bittiğinde bulunduğu yere bırakılır. Tekrar bakım evine getirilenler de fazla yaşamaz. Mart ayında bakım evinde sahiplendirilme niteliğine sahip olmayan, 7 sene önce ölümlerden döndürdüğümüz Mucize adını verdiğimiz köpek Salihli?nin İğdecik köyünü adres gösteren bir şahsa verilmişti. Başlarda ulaştığımız, takibe aldığımız şahsa bir süre ulaşamaz olduk. En nihayet geçtiğimiz hafta ulaşabildik, köpeğin hastalandığını, veterinere götürdüğünü, iğnesinin yapıldığını köye, babasına gönderdiğini, sağ olup olmadığını bilmediğini söyledi. Köy muhtarı kanalıyla yaptığımız araştırmada da babasına köpek gelmediğini öğrendik. Şantiye şefi de tasmasından sıyrıldığını bir sabah yerinde bulamadıklarını söyledi. Kalktık Salihli?ye, belirtilen şantiyeye gittik. O şantiyenin köpeğin alındığı şantiyeden sonra 2. şantiye olduğunu öğrendik. Köpeğin alındığı şantiyeden taşınırken köpek bırakılmıştı. Tasmasından sıyrılmış olsa bile arama zahmetinde bulunmamışlar köpeği orada bırakmışlardı. Çünkü köpek oradan ayrılmamış, mahalle içinde olan şantiyeye komşu olanlar bunu doğrulamış, onlar zabıtaya haber vermişler zabıta alıp Salihli bakım evine götürmüştü. Bakım evlerinin bir faydasını da bu olayla gördük.
Bizim Mucize Hanım bir ay kadar bakım evinde kalmış daha sonra bakım evinin yanındaki park-bahçe işleri bölümüne gitmiş. Orada da bir süre kaldıktan sonra görünmemişti. Fotoğrafını bıraktık, zabıta görevlileri rastlarsa almasını bize haber vermelerini rica ettik. En son park-bahçelerde olduğu için en taze bilgiyi çalışanlardan alabiliriz düşüncesiyle oraya yöneldik. Daha kapıdan girerken bir köşeye sinmiş Mucize Hanım?ı gördük. Kavuşmamız muhteşem oldu. 4 ay sonra bularak 2. bir mucize daha yaşadık. Çok zayıflamış, gözleri endişe ve korku doluydu. Bizi gördüğünde bakışları sevinç ve şaşkınlığa dönüştü.
Mucize şimdi evinde yani bakım evinde. Ama biz onun orada güvende olduğunu o da bizim yanında olduğumuzu biliyor. Kısa zamanda toparlanır eski güzelliğine kavuşur.5199 Sayılı Hayvan Koruma Kanunu ve imzalan, yasa niteliğindeki uluslar arası sözleşmeler uyarınca hayvanı terk etmek yasaktır. İmzaladıkları teslim belgesinde belirtilen taahhütlerin hiçbirini yerine getirmeyen şahıs hakkında yasal işlemi başlatacağız. Nasıl olsa veriyorlar, ortalıkta da bol bol var yenisini alırım diye düşünenler karşılaşacakları cezayla bu işin ne kadar ciddi olduğunu anlayacaklar.
Mucize şanslıydı çoğunun ölüm haberini alıyoruz. .Onlar kendilerinin de can taşıdığını düşünmeyen, kendilerine oyuncak, mal gözüyle bakanların hatalarını canlarıyla ödüyorlar.
Bir hayvanı sahiplenirken çok iyi düşünmeli, koşullar iyice değerlendirilmelidir.Ortalama ömürleri 12-15 seneyi sonuna kadar tamamlamak göze alınacaksa o hayvan sahiplenilmelidir.
Nasılsa parmaklıklar ardında kurtarmış olurum düşüncesi sadece kendi vicdanımızı rahatlatmaktır. Alışık olduğu çevreden uzaklaştırmak onu ölüme göndermektir. Kendimizi ıssız, aş yok su yok bir ortamda bir takım vahşi canlılar arasında bulmamızdan hiç farkı yoktur. O güne kadar ailesinin tüm şefkati üstündeyken birden bire kendisini çocuk bakım evinde bulan çocuğun yaşadığı depresyon, korku, hüzün, yeni durumun bıraktığı iz, yaratacağı hasar ne ise aynını o can da yaşayacaktır. Önüne bal-börek koysanız da fayda etmez. Çünkü şefkat, sevgi göstermek, sahiplenmek sadece karın doyurmak değildir.
Sahiplenmek istediğiniz herhangi evcil hayvanı son nefesine kadar koruyabileceğinizden, hastalığında ?sağlığında bakacağınızdan emin değilseniz sokağınızdaki kedi, köpeği besleyin, bakım evindeki canları ziyaret edin, onları gezdirin, sevin. Onlar vefa, bağlılık duygusunu bizlerden daha yoğun taşıyorlar. Sıcaklar artarak devam ediyor. Sokağınızdan bir kap suyu eksik etmeyin. Su gibi aziz olun?.
Sevgi ve saygılarımızla,