Manisa Bilim ve Sanat Merkezi

Bilgi ve onun ürünü olan teknolojiyi üretmeyen toplumlar bağımsızlıklarını ve dolayısıyla mutluluklarını yitirirler. Cahit ARF
İlimizde Tren Garının Saruhanlı cephesinde (Eski Tekel Binası) faaliyette bulunan Manisa Bilim Sanat Merkezi 1 müdür, 1 müdür başyardımcısı, 3 müdür yardımcısı ve 13 öğretmenle çalışmalarına son hızıyla devam etmektedir. Bilim Sanat Merkezleri ne anlama geliyor derseniz; Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki öğrencilerin üstün veya özel yeteneklerini geliştirerek, bilimsel düşünce ve davranışlarla sanatsal değerleri birleştiren, üretken, problem çözen bireyler haline gelmelerini, onlara gerçek yaşamda öğrenme fırsatlarını özel eğitim etkinlikleri yoluyla sağlayan, üstün veya özel yetenekli öğrencilerin kapasitelerini en yüksek düzeyde kullanmalarını hedeflendiği eğitim kurumlarıdır. Merkezlerin hedef kitlesi; okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki üstün yetenekli çocuk/öğrencilerdir. Merkezlere, üstün yetenekli çocuk/öğrencileri belirlemek amacıyla okul öncesi eğitimi çağındaki çocuklar için veliler veya okul öncesi eğitim kurumları öğretmenlerince, ilköğretim çağı öğrencileri için ilköğretim kurumu sınıf ve şube rehber öğretmenlerince, ortaöğretim öğrencileri için sınıf rehber öğretmenler kurulunca aday gösterilir. Öğretmenler, kurullar veya veliler üstün yeteneğe sahip olduklarını gözlemledikleri çocuk/öğrencileri aday gösterirler ve bu çocuk/öğrencilerden, örgün eğitim kurumlarına devam edenler için okul müdürlüklerince fotoğraflı öğrenci belgesi hazırlanır. Aday gösterilen öğrencilerin listeleri, gözlem formları, öğrenci belgeleri en geç şubat ayının sonuna kadar ilgili merkeze gönderilir. Merkezler gerekli incelemeleri yaptıktan sonra nisan ve mayıs aylarında belirledikleri tarihlerde tanılama işlemini gerçekleştirir.
Kayıtları yapılan okul öncesi eğitimi, ilköğretim ve ortaöğretim çağı çocuk / öğrencilerinin hazır bulunuşluk düzeyi ölçüldükten sonra merkezlerce;
1- Uyum (oryantasyon)
2. Destek Eğitim
? İletişim Becerileri
? Problem Çözme Teknikleri
? Grupla Çalışma Teknikleri
? Öğrenme Stratejileri
? Bilimsel Araştırma Teknikleri
? Bilimsel Çalışma Yöntemleri
? Bilgisayar
? İngilizce
? Sosyal Etkinlikler
3. Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme
4. Özel Yetenekleri Geliştirme
5. Proje Üretimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınırlar.
Günümüz gündeminde çok ihtiyacını duyduğumuz düşünen, üretken, problem çözen birey tipleri, bu okulların sayısının artmasına ve diğer okullarımızın buna ayak uydurmasıyla çoğalabilir. Eğitim seviyesi artarsa, bir de eğitime duygu, sanat ve bilim gibi öğeler eklenirse buna paralel olarak eğitimin genel amaçları arasında yer alan maddelerden düşünen bireyler, üretken bireyler, sorgulayan bireylerden oluşan toplumlarda kapkaç sorunu yaşanmaz, töre cinayetlerine rastlanmaz, futbol terörüne rastlanmaz, trafik terörüne rastlanmaz?
Okul yöneticisi ve öğretmen arkadaşların bilimin özüne sanat konulması anlayışına çok fazla özen göstereceklerini inanıyorum. Artık eğitimden ne anladığımızı tartışmak gerekir. Eğitim papağanlar gibi bilgi ezberlemek olmamalı, edinilen bilgileri bilimsel düşünce süzgecinden geçirip kullanmak olmalıdır. Çağımızın gençliği bizden yol bekliyor. Onların önünü bilim ve güzel sanatlarla açmalıyız.
Manisa Bilim Sanat Merkezi geçtiğimiz yıl çok parlak bir dönem geçirdi. Yüzlerce öğrencimiz ülke çapında derece yapmasının devamını bekliyoruz. Sizlere binlerce teşekkürler Manisa Bilim Sanat Merkezi yönetici ve öğretmenleri?