Haydi Kitaba

Geçtiğimiz cumartesi günü İzmir’de “KİTAP FUARI” açıldı. Tüyap’ ın düzenlediği ilk önce İstanbul daha sonra Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Konya gibi illerimizde düzenlenen bu etkinlik pazar gününe kadar açık olup, ziyaretçilerini bekleyecek. Yine milyonlarca kitap, yüzlerce yazar, şair okuyucularıyla bir araya gelecek, paneller ve konferanslar düzenlenecek.
Bu yıl , “Kitaba Yolculuk” sloganıyla yola çıkan 14. İzmir Kitap Fuarı onur konuğu Türk dilinin büyük ustası yazar Tarık Dursun K.’dır. Girişin ücretsiz olduğu fuar, 18-25 Nisan 2009 tarihleri arasında 11.00-20.00 saatleri arasında ve kapanış günü olan 26 Nisan 2009 tarihinde ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
14. İzmir Kitap Fuarı, birbirinden önemli sergilere de ev sahipliği yapıyor… “Bir Zamanlar İzmir”, “ ‘Sarışın Bir Kurt’ Atatürk’ün Yayımlanmamış Fotoğrafları”, “Mavi Sonsuzluk: Allianoi, Hasankeyf, Munzur… Bergama Yortanlı Kurtarma Derneği tarafından düzenlenen sergide Allianoi, Hasankeyf ve Munzur’dan fotoğraflar fuar süresince ziyaret edilebilir. “Hepimiz Eflatunuz” Karikatür sanatçısı Eflatun Nuri ve öğrencilerinin çizdiği karikatürlerden oluşan sergi de izlenmeye değer çalışmalar içisersindedir.
Füruzan, Ahmet Telli, Muzaffer İzgü, Hidayet Karakuş, Nihat Genç, Gülten Dayıoğlu, Mavisel Yener gibi birçok yazar ve şair yarın ve sonraki günlerde kitaplarını imzalıyorlar.
Kitap Fuarı 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı nedeniyle çocukları da unutmamış ve birçok etkinliğe yer vermiş. Bugün ve yarınki çocuk etkinlikleri herkese öneriyorum.
23 NİSAN 2009 PERŞEMBE
Dans-Şiir-Kukla Gösterisi: “Düş ve Gerçek: Oyunlarla Büyürüz Biz”
Yönlendiren: Şengül Kıran – Düzenleyen: TÜYAP-Özel Çamlaraltı Koleji
Çocuklarla Söyleşi: “Sihirli Sözcükler” – Konuşmacı: Zehra Ünüvar
Düzenleyen: Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği
Söyleşi: “Bin Yazardan Bir Öykü: 23 Nisan” – Yöneten: Çiğdem Gündeş
Konuşmacılar: Fidan Ç. Kaplan, Tuğsavul İlköğretim Okulu 4/D Öğrencileri
Düzenleyen: TÜYAP-Top Yayıncılık
24 NİSAN 2009 CUMA
Saat:11.15-11.45
Okuma Tiyatrosu: “Masallar Canlanıyor” – Sunan: SOS Oyuncuları
Düzenleyen: TÜYAP-Soyer Kültür Sanat Fabrikası
Saat: 12.00-12.15
Kampanya: “Kentlerimiz İyi Yönetilebilir” – Yönelişli Çocukların Kent Bildirgesi
Düzenleyen: TÜYAP-Özel Yöneliş Koleji
Saat: 12.30-13.15
Söyleşi: “Uçan Dalgalar Üzerine” – Konuşmacı: Mehmet Atilla
Saat: 13.25-14.10
Çocuk Oyunu: “Oz Büyücüsü” – Sahneleyen: Ege Sanat Merkezi
Düzenleyen: TÜYAP-Ege Sanat Merkezi
Saat: 14.15-14.45
Sinema: “Onların Gözüyle” Konak Belediyesi Sinemacı Çocuk Projesi
Konuklar: Sinemacı Çocuklar – Yönlendiren: Zuhal Çetin Özkan
Düzenleyen: TÜYAP-Konak Belediyesi
Atatürk koskoca bir bayramı çocuklarımıza armağan ederken, anne baba ve öğretmenler olarak biz de onları İzmir’e götürerek, yazarlarla sohbet, imzalı kitaplar alarak, ardından hayvanat bahçesi, lunapark derken ömürlerindeki en mutlu ve anlamlı gün hediyesini esirgemeyelim. Onlar bunu fazlasıyla hak ediyorlar. Onlar bugün çocuk, yarın genç daha sonra yetişkin olacaklar. Mutlu birey, kültürlü insan olarak yetişmelerini istiyorsak bugünden çocuklarımıza mutluluk ve kültür yatırımı yapalım. Milli Eğitim Bakanlığının 2-3 yıl önce yaptırdığı bir ankette Türkiye Gençliğinin kitaba yılda sadece 750 lira harcadığı, kütüphanelere üye sayısının 450.000 kişi civarında, kitap okumadığını itiraf eden genç oranını % 92 olduğu sonuçlarını tespit etmesi ne kadar acı ve üzücü değil mi?
Kitap fuarlarına gidip kitap almak, yazarlarla tanışmak, söyleşilere katılmak insanı değiştiriyor. Hele bu eyleme çocuk yaşlarda başlamak geleceğini garanti altına almak gibi bir şey oluyor. Hayatta ve sınavlarda başarılı olmak için test çözmek kesinlikle yeterli değildir. Özellikle okul yöneticilerimiz ve başta Türkçe öğretmenlerimiz olmak üzere tüm öğretmenlerimiz öğrencileriyle birlikte senede bir kez İzmir Kitap Fuarında olmalıdırlar.
Hüseyin Gümüşlü, Sarıgöl’ün yıllardır vergi rekortmeni ve bölgenin en duygusal ve bilinçli hayırseveri. 2002 yılında köyü Trazlar’a yaptırdığı görkemli bir okulu görkemli bir törenle zamanın Kültür Bakanı ile birlikte açtı. Trazlar İlköğretim Okulu o yıllardan bu yana Okul Müdürü Doğan Türker önderliğinde öğretmenler ve öğrenciler ile birlikte 300 kilometrelik yolu teperek İzmir Kitap Fuarına gelirler. Hüseyin Gümüşlü de seksenlere yaklaşmış yaşıyla her cuma öğretmenlerine ve öğrencilerine okulda ziyaret eder, her yıl da İzmir kitap fuarına onlarla birlikte gelir. Ellerinden öpülür böyle hayırsever ve böyle müdürler. Kendilerinden kitaba ve kitap fuarına duyarsız eğitimciler ve aydınlar adına utanıyorum. Teşekkürler Hüseyin Amca, teşekkürler Doğan Türker müdürüm ve öğretmenlerim.
Bugün “23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI” Çocuklar Bayramınız kutlu olsun. Lütfen, Bayramın ve Atatürk’ün önemini ve anlamını bir kez daha anlayın. Büyüklerinizden ve öğretmenlerinizden bayram hediyesi olarak kitap ve kitap fuarı isteyin. Gözlerinizden öpüyorum çocuklar…