Bir Hizmet Adamı Mehmet Alıcı * Haydar Aksakal

08.07.2013 / 00:00

Bazı kişiler vardır. Beraber olduğunuzda zamanın nasıl geçtiğini anlamazsınız. İlişki kurduğunuzda, yeni açılan bir kitap gibi geçmişleri gözlerinizin önüne serilir. Onların, başarıları ve öz kimliği hakkında bilginiz sınırlıdır. Mehmet Alıcı da onlardan birisi, emekli ziraat mühendisi, 1937 yılında Aydın İli'ne bağlı Karacasu'da dünyaya gelmiş.

İlk ve ortaokulu Karacasu'da tamamladı. Bornova Bölge Ziraat Okulu'nu birincilikle bitirdi. 1956'da Bursa Bölge Ziraat Okulu'ndan mezun oldu. Altı ay Karacasu Ziraat Teknisyenliğinde görev yaptı. Yedek subaylık döneminden sonra (45 dönem), Aydın Lisesi'ni dışarıdan bitirdi. 1965 yılında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zirai Ekonomi bölümü diplomasına kavuştu.

T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nce başlatılan “KONTROLLU ZİRAİ KALKINMA KREDİLERİ” uygulaması içinde görev aldı, ülkemizde pilot bölge seçilen iki ilden biri olan Erzincan ili T.C. Ziraat Bankası'nda çalışmaya başladı, İki ay sonra Denizli Acıpayam Ziraat Bankası'na atandı. İlçe merkezi ve köylerinde, yaklaşık 60 çiftçi işletmesinde ülkemizde ilk defa YARI AÇIK SİSTEM HAYVAN BESİCİLİĞİ'Nİ uygulattı. Genel Müdürlüğü ve Amerikalı uzmanlarca takdir edildi, George Town Intensive English Kursu'na katılması için Ankara'ya çağrıldı. Kursu tamamladıktan sonra (AİD-AGENCY INTERNATIONAL DEVELOPMENT) programından yararlandırılarak altı aylık bir süre için Amerika'ya gönderildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin on iki ayrı eyaletinde uygulamaları yerinde inceledi, gözlem ve araştırma çalışmalarına ait raporumu ABD Tarım Bakanlığı'na sundu… Yurt dışı görevi sırasında Yunanistan, İtalya, Portekiz, İngiltere ve Almanya'yı da görme fırsatı buldu.

Amerika dönüşümde Manisa'ya atandı. Kontrollü Zirai Kalkınma Kredileri bölümünde çalıştı. 1968 Kasım'ında Yüksek Sistem Bağcılığı başlattı ve Manisa bölgesinde yaygınlaştırmaya çalıştı. 17 yıllık bir dönemde sistemin uygulandığı elli bin çiftçi ailesine ait 600.000 dekar bağdan, Manisa il genelinde sadece yıllık üründeki artış nedeniyle, 25 yıl içinde yılda 875.000.000 $ katma değer sağlandı.

Manisa'da 1969 ve 1970 Şubat aylarında organize ettiği ağaç dikme girişimlerimde, asker ve öğrencilerin katılımlarıyla MEVLANA mevkiinde 10.000 çam fidanı dikilmiştir.

Mayıs 1970'te KZKK uygulamasını başlatmak üzere Antalya Ziraat Bankası'na başmühendis olarak atandı. Birlikte çalıştığı meslektaşı Güner CAR'la birlikte geliştirdikleri ve çatıda klasik makas sistemini bırakıp yeni bir çatı sistemi içeren, inşaatta reform sayılabilecek projeleri Genel Müdürlüğü tarafından standart olarak kabul edildi. Antalya il genelinde ve ülkemizde seracılığın büyük bir aşama yapması gerçekleştirilmiştir.

Ekim 1981'de Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nca organize edilen Yaş Sebze İhracatı Semineri'nde Başbakan Yardımcımız Turgut ÖZAL, Alıcı'yı tebrik etmiş ve başarılı çalışmalarını özellikle takip edeceklerini belirtmiştir.

1976 yılında, arkadaşlarıyla tasarımladıkları projelere göre inşa edilen hayvancılık tesislerinin tamamlanmasından sonra, Almanya ve Danimarka'ya giderek T.C. Ziraat Bankası Personel Yardımlaşma Vakfı adına 1.000 HOLSTEİN düve ithal edip Antalya çiftçilerine dağıtımları gerçekleşmiştir.

1977'de, geçici görevle dokuz aylık süre için Kıbrıs'a atandı. Bu dönemde K.K.T.C'nin tamamındaki zirai krediler projelendirilmiş ve yönetilmiştir.

1978'de Antalya çiftçilerinin karaborsadan etkilenmemeleri için, yaptıkları girişimlerden sonra tahsisten sağlanan her biri on ton kapasiteli 300 kamyon profil demir ile 300 kamyon sera örtü plastiği piyasaya göre % 50 daha ucuz bir fiyatla, Alıcı tarafından tek yetkili olarak çiftçilere tamamen adil bir şekilde üç ay içinde dağıtılmış ve seracı üreticilerin 15.000.000 $ tasarruf etmeleri sağlanmıştır.

Tarım teknolojisine yenilikler kazandırmıştır. Bunlardan en önemlisi Yüksek Sistem Bağcılığının başlatılması ve yaygınlaştırılmasının ülkemize kazandırdığı yıllık katma değerdir.

Ülke seracılığında bazı tesis projeleri uygulamaya alınmış, seralardaki üretimde büyük aşamalar kaydedilmiştir.

İlk kez 1966 yılında Acıpayam'da yaklaşık 60 işletmede başlattığı, küçük ve büyük baş hayvanların bağlanmadan açık havada beslenmesini sağlayan “Yarı Açık Sistem Hayvan Besiciliği” uygulamasına bankada çalıştığı 21 yıl süresince, ülke bazında yaygınlaştırılmasına çalışmıştır.

1987'de T.C. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü tüm ülkede, sadece “Yarı Açık Sistem Hayvan Besiciliği” ne kredi vermeye başlamıştır.

1970-1982 yıllarında Antalya genelinde T.C. Ziraat Bankası'ndan 18.000 çiftçi ailesine kredi kullandırılmış, kredi kullanan bu aileler kendi kendine yeterli ekonomik tarımsal işletme haline gelmiştir.

Banka genelinde çalışan 480 mühendis, 200 ziraat teknisyeni ve 60 bankacıya verdiği 14 ayrı seminerde SERACILIK konusunda geniş bilgiler sunmuştur.

Pakistan, Afganistan ve Fiji Adaları'ndan resmi görevli olarak ülkemize gelen üst düzey banka yöneticilerinden oluşan 6 ayrı gruba farklı zamanlarda on beşer günlük programlarla Antalya'daki uygulamaları yerinde görüp bilgi sahibi olmaları Alıcı tarafından sağlanmıştır.

1974'de ülkesel toplantılardan birinde yaptığı girişimle tabii afetler sonunda limit ve onay yetki kontenjanlarına bakılmaksızın tesislerde üretimi devam ettirebilecek ek bireysel acil zirai kredinin ülkemiz genelinde, ilgili şubelerce resen açılması sağlanmıştır.

Ege, Çukurova Üniversiteleri Ziraat Fakülteleri, Eskişehir Anadolu Üniversitesi destekleri ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte 1981 yılında ilk kez organize edilen birinci “SERACILIK KONGRESİ” Antalya'da gerçekleştirilmiştir.

Antalya'dan kendi isteğiyle ayrılıp on ili kapsayan Ege Bölgesi Müdür Yardımcılığı'na, 1985 Kasım'ında yine kendi isteğiyle T.C. Ziraat Bankası Akdeniz Bölge Müdür Yardımcılığı'na atandı ve Ağustos 1986 da emekli oldu…

Mehmet Alıcı, yurt içi ve yurt dışında şahsına verilen takdirname, sertifika ve onur belgelerine sahip olmaktan ve ülkemize bir mühendis olarak başarılı hizmetler vermekten sonsuz kıvanç duymaktadır.

1986 yılında İzmir-Çeşme otobanının Narlıdere-Urla kesiminin sahilden geçmemesi için Karayolları Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyük Şehir Belediyesi nezdinde girişimlerde bulunmuş, güzergâhın dağ eteklerine kaydırılması için mücadele etmiştir.

Alıcı, sürekliliği olan yüksek çalışma performansı ve başarısını ailesine, T.C. Ziraat Bankası üst düzey yöneticilerine, banka ve bölüm müdürlerine, teknik ekibe ve bankalardaki büro elamanlarına borçlu olduğunu söylemektedir.

Alıcı, yaptıkları başarılı çalışmalarına ek olarak yılda 25000 zeytin ağacının denetimi altında ilaçlanmasını sağlamıştır. 6831 sayılı orman kanunun 1. maddesi gereğince orman bölge şefi ile birlikte tanzim ettikleri 150 den fazla rapor mahkemeye sunulmuştur.

Alıcı emekli olduktan sonra da boş durmadı, çalışmaya devam etti. Açtığı büroda, tarım ve tarımsal sanayi sektöründe 40'tan fazla fizibilite raporu profesyonelce hazırlamıştır. 1000 dekar alanda, pamuk üretimi yapan bir çiftlikte iki yıl yöneticilik yaptı. 3 yıl Santa Tarım Sıvı gübreleri Manisa başbayiliğinde bulundu. Profesyonelce yapmaya çalıştığı ilaçlama faaliyetine 2008 yılında son verdi. İyi derecede İngilizce ve Fransızca bilen Mehmet Alıcı günlerini Manisa'yı gezmek ve izlemekle geçiriyor.