Adli Yardım * Tuğçe İnç

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız. Bu hafta sizlere adli yardım müessesesinden bahsedeceğiz.
Tüm medeni hukuk sistemlerinde olduğu gibi, bizim de 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzla düzenlenen adli yardım müessesesi; vekalet ücretlerini ve diğer yargılama giderlerini karşılama imkanı olmayanlara Avukatlık Kanununda belirtilen avukatlık hizmetinin sağlanmasını amaçlamaktadır.
Adli yardım, ekonomik gücü zayıf olan kimselerin davanın gerektirdiği maddi yükümlülüklerden muaf tutulması sağlar. Ayrıca adli yardım bedelsiz avukatlık hizmetini de içerir. Bu anlamda adli yardım kurumu hak arama özgürlüğünün bir güvencesi olarak nitelendirilebilir. Maddi açıdan zayıf olan kişilerle diğerleri arasında hak arama özgürlüğünü eşitlemeyi amaçlar.
Adli yardım hukuk davalarının yanı sıra icra takipleri ve ihtiyadi tedbirlerde de başvurulabilecek bir yoldur. Ceza yargılamasında ise Ceza Muhakemeleri Kanunu ile farklı bir sistem benimsenmiş ve çocuklar ile bazı suçlardan yargılanan kimselerin hak arama özgürlüğünün kısıtlanmaması için kendilerine ücretsiz müdafii tayini yoluna gidilmiştir.
Avukatlık hizmetini kapsayan adli yardım hizmeti, baro yönetim kurullarınca avukatlar arasından oluşturulan adli yardım bürosu tarafından baro merkezlerinde yürütülmektedir. Baro yönetim kurulu, baro merkezi dışında avukat sayısı beşten fazla olan yargı çevrelerinde de bir avukatı adli yardım bürosu temsilcisi olarak görevlendirebilecektir. Adli Yardım Bürosu ve temsilcileri, baro yönetim kurulunun gözetimi altında çalışırlar.
Yalnızca davanın gerektirdiği maddi yükümlülüklerden muaf olmak için Adli Yardım talebinde bulunulacaksa, davanın açılacağı veya aleyhine dava açılan mahkemeye yazılı veya sözlü olarak yapılabilecektir.
Adli yardım hizmetinden yararlanarak avukat talebinde bulunacak kişi baronun adli yardım bürosuna veya temsilcilerine başvurmalıdır. Başvuru sahibi, isteminde haklı olduğunu gösterdiği delillerle kanıtlamak zorundadır (Yani unutulmamalıdır ki adli yardım talebinde bulunan kişi haklılığını ve davayı kazanma ihtimalini ispatlarsa kendisine avukat yardımında bulunulacaktır).
Yardım isteminin Adli Yardım Bürosu ya da temsilcileri tarafından reddi halinde, ilgili baro başkanına başvurabilir. Baro başkanının bu konuda vereceği kararlar kesindir.
Adli yardım isteminin kabulü halinde; Adli Yardım Bürosu gerekli işlemleri yapmak üzere bir veya birkaç avukatı görevlendirecektir. Görevlendirilen avukat, görevlendirmeye ilişkin yazısının kendine ulaşmasıyla, avukatlık hizmetlerini yerine getirmek yükümlülüğü altına girecektir. İlgili gerekli belge ve bilgileri isteğe rağmen vermez ya da vekaletname vermekten kaçınırsa avukatın sorumluluğu sona erecektir.
Sevgili okurlarımız bu haftalık da köşemizin sonuna geldik. Önümüzdeki hafta yine aynı köşeden buluşmak ümidiyle esen kalın?