İcra ve İflas Kanununda Yer Alan Suçlar

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız. Bu haftaki köşemizde, İcra ve İflas Kanunumuzda hüküm altına alınmış suç tipleri ile ilgili bazı bilgilere yer vereceğiz.
?Alacaklısını Zarara Sokmak Kasdıyla Mevcudunu Azaltmak (m.331) : İcra ve İflas Kanununun 331. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suçlar alacaklının şikayeti üzerine takip edilir. Buna göre;
Borçlu, haciz yoluyla takip talebinden sonra ya da bu talepten önceki iki yıl içinde alacaklısını zarara sokmak amacıyla, mallarını mülkünden çıkararak, telef ederek, kıymetten düşürerek gerçek surette; ya da gizleyerek muvazaa yoluyla başkasının uhdesine geçirerek veya aslı olmayan borçlar ikrar ederek mevcudunu eksiltirse, aleyhine aciz belgesi aldığını veya alacağını alamadığı ispat edildiği takdirde altı aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.
İflas takibinden veya doğrudan doğruya iflas durumlarında iflas isteminden önce yukarıdaki eylemleri işleyen borçlu hakkında da bu hükümler uygulanacaktır.
Konkordato mühleti veya iflasın ertelenmesi isteminden önceki iki yıl içinde ya da konkordato mühleti istemi veya iflasın ertelenmesi süresinden sonra yukarıdaki eylemleri işleyen borçlu hakkında da bu hükümler uygulanır.
Taşınmaz rehni kapsamında bulunan eklentinin rehin alacaklısına zarar verme kasdıyla taşınmaz dışına çıkarılması halinde ise eklentinin zilyedi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.
?Kendi Eylemiyle Aczine Neden Olma veya Durumu Bilerek Ağırlaştırma (m.332) : İcra ve İflas Kanunumuzun 332. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suç da alacaklının şikayeti üzerine takip olunur. Buna göre;
borçlu, haciz yoluyla takip talebinden sonra ya da bu talepten önceki iki yıl içinde, olağan kabul edilemeyecek bir hafiflikle hareket ederek veya gereğinden çok masraflar yaparak ya da cüretli talih oyunlarına veya basiretsizce spekülasyonlara girişerek veya işlerinde ağır ihmallerde bulunarak aczine kendi eylemiyle neden olur ya da durumun fenalığını bildiği halde bu fenalığı ağırlaştırırsa, aleyhine aciz belgesi alındığı veya alacaklı alacağını alamadığını ispat ettiği takdirde on beş günden altı aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaktır.
Konkordato mühleti isteminden önceki iki yıl içinde bu eylemleri işleyen borçlu hakkında da bu hükümler uygulanacaktır.
Borçluyu fazla borç altına girmeye ya da talih oyunuyla spekülasyonlarda bulunmaya sevk etmiş ya da ağır faiz alarak zaafından yararlanmış olan alacaklının şikayet hakkı bulunmamaktadır.
?İflas ve Konkordato İşlerinde Özel Çıkar Sağlamak (m.333) : İcra ve İflas Kanunumuzun 333. maddesiyle düzenlenmiştir. İflas idaresinin ya da bir alacaklının veya alacaklılar toplanmasındaki mümessilin oyunu ya da konkordatoya muvafakatini kazanmak için ona özel bir çıkar sağlayan veya vaatte bulunan kişi altı aydan iki seneye kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Çıkar sağlayan alacaklı ya da mümessili ise o da aynı ceza ile cezalandırılır. Suçun iflas bürosu ya da idaresi üyesi tarafından işlenmesi durumunda ise ceza yarı oranında arttırılır.
?Ticari İşletmede Yöneticinin Sorumluluğu (m.333/a) : İcra ve İflas Kanunumuzun 333/a maddesiyle düzenlenmiştir. Alacaklının şikayeti üzerine takip edilecektir. Ticaret ortaklıklarında hukuken veya fiilen yönetim yetkisine sahip olanların alacaklıları zarara uğratmak kastıyla ticari işletmenin borçlarını kısmen veya tamamen ödemeyerek alacaklıları zarara soktukları takdirde, bu işlem veya eylemlerin başka bir suç oluşturmaması durumunda, altı aydan iki yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu suç taksirle işlenirse, alacaklının şikayeti üzerine, fail hakkında zararın ağırlığına göre iki bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
Bu haftalık da köşemizin sonuna geldik sevgili okurlarımız. Konumuz bu haftaki köşemize sığmadığından, bir sonraki yazımızda kaldığımız yerden devam edeceğiz. Önümüzdeki hafta yine bu köşeden yeniden görüşebilmek ümidiyle, esen kalın?