Türk Vatandaşlığının Kazanılması * Tuğçe İnç Zavlak

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız.
Ülkemizin bir turizm cenneti olması ve genç nüfus fazlalığından dolayı yurt dışına çalışmak amaçlı giden vatandaşlarımız hepimizin bildiği gibi çok fazla. Bu nedenlerden dolayı yabancı uyruklu kişilerle evlilikler gün geçtikçe artmakta. İşte bu nedenlerle bu hafta sizlere Türk vatandaşı olmanın şartlarından bahsedeceğiz.
403 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunumuz 12/06/2009 tarihinde 5901 sayılı yeni Türk Vatandaşlığı Kanununun yürürlüğe girmesiyle mülga olmuştur. Bu nedenle artık vatandaşlığın kazanılması ve kaybı işlemleri 5901 sayılı Kanuna göre olacaktır.
5901 sayılı Kanuna göre Türk vatandaşlığı doğumla ya da sonradan kazanılabilir.
? Doğumla Kazanılan Vatandaşlık : Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı soybağı ya da doğum yerine göre kazanılır:
1. Türk anne ya da Türk babadan doğan her çocuk Türk vatandaşı sayılır (Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde doğmasa bile Türk vatandaşlığını kazanacaktır). Türk vatandaşı babadan ve yabancı anneden doğan çocuk evlilik birliği dışında doğmuşsa Türk vatandaşlığını tanıma işlemleri sırasında kazanacaktır.
2. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde doğan çocuk anne ve babasının yabancı olması dolayısıyla onların ülkelerinin kanunlarına göre vatandaşlık kazanamıyorsa Türk vatandaşlığını kazanacaktır.
? Sonradan Kazanılan Vatandaşlık : Sonradan kazanılan Türk vatandaşlığı yetkili makam kararı, evlat edinme ya da seçme hakkının kullanılmasıyla kazanılacaktır:
1. Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda aşağıdaki şartların varlığı aranacaktır:
a) Kendi milli kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
b) Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek,
c) Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek,
ç) Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,
d) İyi ahlak sahibi olmak,
e) Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek,
f) Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,
g) Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak.
2. Aşağıda sayılan istisnai hallerde de Türk vatandaşlığı kazanılır (Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile vatandaşlık kazanılır):
a) Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler.
b) Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler.
c) Göçmen olarak kabul edilen kişiler.
3. Bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan kişiler de Türk vatandaşlığını kazanmak için başvuruda bulunabilirler. Başvuru sahiplerinden aile birliği içinde yaşama, evlilik birliği ile bağdaşmayacak bir faaliyette bulunmama ve milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmama koşulları aranacaktır.
4. Bir Türk vatandaşı tarafından evlat edinilen ergin olmayan kişi de Türk vatandaşlığını kazanabilecektir. Bunun için bu kimsenin de milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek durumu bulunmamalıdır.

Önümüzdeki hafta yine aynı köşeden buluşmak ümidiyle esen kalın?