Ortaklığın Giderilmesi Davaları * Tuğçe İnç Zavlak

06 Mart 2014
Öncelikle tüm bayanlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarım. Kadına karşı her türlü şiddetin ve kadın cinayetlerinin son bulduğu nice 8 Mart'ları hep birlikte yaşamayı dilerim.
Miras ortaklıklarında mirasçılar arasında genellikle taşınmaz malların bölüşümü konusunda anlaşmazlıklar çıkar ve konu yargıya intikal eder. Artık miras bırakanın mal varlığının paylaştırılmasını mahkeme yerine getirecek, bölünmesi mümkün değilse satışı yoluyla ortaklığı giderecektir.
Ortaklığın giderilmesi davasına taşınmaz mallar konu edilebileceği gibi taşınır mallar da konu edilebilecektir.
Bu davalar Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülecektir. Taşınmazın bulunduğu yer veya terekenin olduğu yer mahkemesi bu davaları görecektir. Eğer davaya konu birden fazla taşınmaz varsa taşınmazlardan birinin bulunduğu yer mahkemesi dosyayı inceleyip karara bağlayacaktır.
Bu davalarda davacı paydaşlardan biri iken davalılarsa diğer paydaşlardır.
İzale-i şüyuu davalarında davacılar ve davalılar her zaman sulh olabilirler.
Dava konusu taşınmaz üzerinde ağaç ya da bina gibi değerler varsa, öncelikle bunların kime ait olduğu ve değerleri gibi sorunlar hakim tarafından tespit edilecektir.
Dava sonucunda, ortaklığın giderilmesi istenen malın aynen taksimi mümkün değilse, mahkemece açık artırma yoluyla satışına karar verecektir.
Bu davalarda tüm harç ve giderler yönünden paydaşlar eşit haklara sahiptir. Masrafların tamamı paylar oranında bölünür.
Bu davalar zamanaşımına tabi değildir, her zaman açılabilir.
Önümüzdeki hafta aynı köşeden görüşebilmek ümidiyle, esen kalın…