Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanununda Yargılama Giderleri * Tuğçe İnç

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız. Bu hafta sizlerle 01/10/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun 323 ve devamındaki maddelerinde düzenlenen yargılama giderlerinden bahsedeceğim.
6100 Sayılı Kanunumuzun 323. maddesi yargılama giderlerini şu şekilde saymıştır:
a) Celse, karar ve ilam harçları,
b) Dava nedeniyle yapılan tebliğ ve posta giderleri,
c) Dosya ve sair evrak giderleri,
ç) Geçici hukuki koruma tedbirleri ve protesto, ihbar, ihtarname ve vekaletname düzenlenmesine ilişkin giderler,
d) Keşif giderleri,
e) Tanık ile bilirkişiye ödenen ücret ve giderler,
f) Resmi dairelerden alınan belgeler için ödenen harç, vergi, ücret ve sair giderler,
g) Vekil ile takip edilmeyen davalarda tarafların hazır bulundukları günlere ait gündelik, seyahat ve konaklama giderlerine karşılık hakimin takdir edeceği miktar; vekili bulunduğu halde mahkemece bizzat dinlenmek, isticvap olunmak veya yemin etmek üzere çağrılan taraf için takdir edilecek gündelik, yol ve konaklama giderleri,
ğ) Vekille takip edilen davalarda kanun gereğince takdir olunacak vekalet ücreti,
h) Yargılama sırasında yapılan diğer giderler.
6100 Sayılı Kanunla getirilen en büyük yeniliklerden biri gündemden uzun süre düşmeyen yargılama giderlerinin peşin olarak yatırılmasıdır. Eski Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunumuz döneminde yargılama giderleri davanın seyri esnasında ve kısım kısım yatırılmaktaydı. Oysa 6100 sayılı Kanunla birlikte artık yargılama giderleri davacı için dava açılırken, davalı için ise davaya cevap süresi içerisinde peşin olarak yatırılacaktır. Peşin olarak yatırılan gider avansı artık dava şartlarındadır. Davanın seyri esnasında gider avansının yetersiz kalması halinde hakim ikmali için kesin süre verecektir. Dava sonunda gider avansının fazla kalması durumunda ise fazla kalan miktar gider avansını yatıran tarafa iade edilecektir.
Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği dava ve işlerde ise hakim tarafından resen başvurulan deliller için gereken giderler hakimin takdirine göre taraflardan biri ya da tarafların ikisi üzerinde bırakılacaktır.
327. maddeye göre gereksiz yere davanın uzamasına sebebiyet vermiş olan (dürüstlük kuralına aykırılık) taraf karar ve ilam harcı dışında kalan yargılama giderlerinin tamamını ya da bir kısmını ödemeye mahkum edilebilecektir.
Feri müdahil olarak taraflardan birinin yanında davaya katılan kimse yanında davaya katıldığı tarafın aleyhine hüküm tesis edilmiş olması halinde feri müdahale giderlerinden sorumlu tutulacaktır. Yanında davaya katıldığı tarafın lehine hüküm verilmesi halinde ise feri müdahale giderleri aleyhe hüküm tesis edilen taraf üzerinde bırakılacaktır.
Dava sonucunda yargılama giderleri aleyhine hüküm verilen taraftan alınacaktır. Davada taraflar kısmen haklı çıkarlarsa yargılama giderlerini hakim haklılık oranlarına göre paylaştıracaktır.
Sevgili okurlarımız bu haftalık da köşemizin sonuna geldik. Önümüzdeki hafta yine aynı köşeden buluşmak ümidiyle esen kalın?