Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanununda Dava Çeşitleri

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız. Bu hafta sizlerle 01/10/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzdaki dava çeşitlerinden bahsedeceğim.
6100 Sayılı Kanunumuzun 105 ve devamındaki maddelerde dava türlerinden bahsetmiştir. Buna göre dava çeşitleri; eda davası, tespit davası, belirsiz alacak ve tespit davası, inşai dava, kısmi dava, davaların yığılması, terditli dava, seçimlik dava ve topluluk davasıdır.

Eda Davası : Eda davasıyla davalının bir şeyi yapıp yapmamasına hükmedilmesi mahkemeden istenecektir.

Tespit Davası : Bu dava ile bir hukuki ilişkinin ya da hakkın var olup olmadığının ya da bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi talep edilir. Tespit davasında davacının davayı açmakta hukuken korunmaya değer güncel bir menfaati bulunmalıdır.
Belirsiz Alacak ve Tespit Davası : Bu dava türü 6100 Sayılı Kanunumuzla yürürlüğe girmiştir. Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkansız olduğu hallerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.

İnşai Dava : Bu dava ile mahkemeden, yeni bir hukuki durum yaratılması veya mevcut bir hukuki durumun içeriğinin değiştirilmesi yahut onun ortadan kaldırılması talep edilir.

Kısmi Dava : Talep konusunun niteliği itibariyle bölünebilir olduğu durumlarda sadece bir kısmı dava yoluyla ileri sürülebilir. Eğer talep konusunun miktarı taraflar arasında açıkça belliyse bu dava açılamayacaktır.

Davaların Yığılması : Davacı davalıya karşı birbirinden bağımsız olan birden fazla asli talebi varsa aynı dava dilekçesinde ileri sürebilecektir. Bunun için, taleplerin tamamının aynı yargı çeşidi içinde yer almalı ve taleplerin tümü bakımından ortak yetkili bir mahkeme bulunmalıdır.

Terditli Dava : Davacı aynı davalıya karşı birden fazla talebini, aralarında aslilik -ferilik ilişkisi kurmak suretiyle aynı dava dilekçesinde ileri sürebilir. Bunun için, talepler arasında hukuki veya ekonomik bir bağlantının bulunması şarttır.

Seçimlik Dava : Seçimlik borçlarda, seçim hakkı kendisine ait olan borçlu veya üçüncü kişinin bu hakkı kullanmaktan kaçınması halinde alacaklı seçimlik dava açabilir. Seçimlik davada mahkeme, talebin hukuka uygun olduğu sonucuna varırsa, seçimlik mahkûmiyet hükmü verecektir. Seçimlik mahkûmiyet hükmünü cebri icraya koyan alacaklı, takibinin konusunu, mahkûmiyet hükmünde yer alan edimlerden birine dayanmak zorundadır. Ancak bu durum borçlunun diğer edimi ifa etmek suretiyle borcundan kurtulma hakkını ortadan kaldırmaz.

Topluluk Davası : Dernekler ve diğer tüzel kişiler üyelerinin veya mensuplarının yahut temsil ettikleri kesimin menfaatlerini korumak amacıyla kendi adlarına ilgililerin haklarının tespiti veya hukuka aykırı durumun giderilmesi yahut ilgililerin gelecekteki haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi için dava açabilir. Bu davaya topluluk davası denir.

Sevgili okurlarımız bu haftalık da köşemizin sonuna geldik. Önümüzdeki hafta yine aynı köşeden buluşmak ümidiyle esen kalın?