Velayet Davaları * Tuğçe İnç Zavlak

16 Mayıs 2013, 18:37
Boşanma davalarında taraflar arasındaki en büyük çekişme hiç şüphesiz ki müşterek çocukların velayetleridir.

Halk arasında kulaktan dolma; kız çocuk anneye, erkek çocuk babaya bırakılır gibi bilgiler akılları kurcalamaktadır. Oysaki ne cinsiyet ne de yaş küçük çocukların velayetleri hususunda kesin kriterler teşkil etmezler.

Boşanma davası eğer anlaşmalı olarak yapılmışsa taraflar zaten velayet hususunda da anlaşma yapmışlardır. Anlaşmalı boşanma protokolünde velayet konusunda hüküm bulunmaması halinde hakim boşanmaya karar vermeyecektir.

Çekişmeli boşanma davalarında ise hakim somut olayları (tarafların ekonomik durumları, çocukların bakım ve gözetimi, çocukların yaşadıkları ortam, ebeveynlerin sosyal yaşamı gibi) değerlendirecek, küçük çocuk eğer yeterli zihin olgunluğuna erişmişse velayet konusunda kendisi de mahkeme huzurunda dinlenecektir.

Bazı durumlarda ise taraflar ister anlaşmalı ister çekişmeli boşanmış olsunlar, küçük çocukların velayetlerinin değiştirilmesi gerekebilir. Bu konuda gerek Medeni Kanunumuzun ilgili hükümleri, gerekse Yüksek Mahkememizin yerleşik içtihatları ışığında mahkemeler velayetin değiştirilmesi ya da kaldırılması konusunda karar verecektir. Genel olarak anne ya da babanın başka bir kişiyle evlenmesi, çocukların kötü şartlarda bakımlarının yapılması, yaşadıkları ortamın ruhsal ve bedensel gelişimlerine uygun olmaması, ebeveynlerin kötü yaşam koşulları gibi haller bu durumlara örnektir.