Türkiye?de Siyasi Partilerin Kurulması ve Siyasi Partilere Üye Olma

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız. Öncelikle bu haftanın Hemşireler Haftası olması sebebiyle tüm hemşirelerimizin haftasını kutlarım.
Bu hafta aynı zamanda Engelliler Haftası? Tüm engelli vatandaşlarımıza da mutlu ve onurlu bir hayat dileyerek; hepimizi engelli vatandaşlarımıza elimizden geldiğince yardımcı olmaya ve empati kurarak onlara sahip çıkmaya davet ediyorum.
Seçimlere bir ay kala, siyaset gündeminden de uzaklaşmamak adına bu hafta Türkiye?de siyasi partilerin kuruluşu ve siyasi partilere üye olmadan bahsedeceğim.
24/04/1983 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe giren 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunumuz siyasi partilerle ilgili esasları düzenlemiştir.
Siyasi Partilerin Kurulması : Siyasi partiler, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip en az 30 Türk vatandaşı tarafından kurulur. Genel merkezleri Ankara?da bulunur.
Siyasi Partilerin Bildirileri : Siyasi partilerin bildirilerinde; kurulacak siyasi partinin adı, genel merkez adresi ile kurucuların adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, öğrenim durumları, meslek veya sanatlarıyla ikametgahlarının belirtilmesi ve bu bildirinin bütün kurucular tarafından imzalanması ve bildiriye beşer adet olmak üzere kurucuların nüfus kayıt örnekleri, adli sicil belgeleri ve kurucuların ayrı ayrı düzenledikleri siyasi parti kurucusu olabilme şartlarını taşıdıklarını belirten imzalı beyannameler ile kurucular tarafından imzalanmış parti tüzüğü ve programının bulunması gerekmektedir.
Siyasi Partilerin Tüzel Kişilik Kazanması : Siyasi partiler bildiri ile eklenmesi gerekli belgeleri İçişleri Bakanlığına vermekle tüzel kişilik kazanırlar. Bildiri ve belgelerin alınmasıyla İçişleri Bakanlığı bir alındı belgesi verir.
Siyasi Parti Sicili : Cumhuriyet Başsavcılığınca her siyasi parti için bir sicil dosyası tutulur. Bu sicil dosyasında;
a) Kuruluş bildirisi ve ekleri,
b) Merkez organları ile, teşkilat kurdukları il, ilçe ve beldeleri, bunların organlarında görev alanların adlarını, soyadlarını, doğum yer ve tarihlerini, meslek veya sanatlarını ve ikametgahlarını gösterir onaylı listeleri,
c) Partinin faaliyetlerini düzenleyen her türlü yönetmelikler ve diğer yayınları,
d) Partiye kayıtlı üyelerin, ilçelere göre (b) bendindeki bilgileri içeren listeleri yer alır.
Bu sicil herkese açıktır.
Siyasi Partilere Üye Olma : 18 yaşını dolduran, medeni ve siyasi hakları kullanma ehliyetine sahip bulunan her Türk vatandaşı bir siyasi partiye üye olabilir. Ancak şu kişiler siyasi partilere üye olamazlar;
a) Hakimler ve savcılar, Sayıştay dahil yüksek yargı organları mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, Silahlı Kuvvetler mensupları ile yükseköğretim öncesi öğrencileri siyasi partilere üye olamazlar.
b) 1. Kamu hizmetlerinden yasaklılar,
2. Basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkûm olanlar,
3. Taksirli suçlar hariç beş yıl ağır hapis veya beş yıl ve daha fazla hapis cezasına mahkûm olanlar,
4. Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının birinci babında yazılı suçlardan veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçundan mahkum olanlar,
5. Terör eyleminden mahkûm olanlar,
Yükseköğretim elemanları, her ne kadar yasaklamanın dışında olsalar da kendileri hakkında Yükseköğretim Kanunu uygulanır.
Sevgili okurlarımız; bu haftaki köşemizin de sonuna geldik. Önümüzdeki hafta yine bu köşeden görüşebilmek dileklerimle, esen kalın?