İdari Dava Türleri ile İdari Davaların Açılması

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız. Bu hafta sizlere idari dava türleri ile idari davaların açılmasından bahsedeceğim.
İdari Yargılama Usul Kanunumuzun 2. maddesine göre idari dava türleri şunlardır:
1) İptal Davaları : İdari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan davalardır.
2) Tam Yargı (Tazminat) Davaları : İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan zarar görenler tarafından açılan davalardır.
3) İdari Sözleşmelerden Doğan Davalar : Tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan her türlü idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davalardır.
İdari Davaların Açılması :
İdari davalar, Danıştay, İdare ve Vergi Mahkemeleri Başkanlıklarına verilecek imzalı dilekçe ile açılırlar. Dilekçelerde şu hususların bulunması zorunludur:
a) Tarafların ve varsa vekillerinin veya temsilcilerinin ad ve soyadları veya unvanları ve adresleri,
b) Davanın konu ve sebepleri ile dayandığı deliller,
c) Davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihi,
d) Vergi, resim, harç, benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin davalarla tam yargı davalarında uyuşmazlık konusu miktar,
e) Vergi davalarında davanın ilgili bulunduğu verginin veya vergi cezasının nevi ve yılı, tebliğ edilen ihbarnamenin tarihi ve numarası ve varsa mükellef hesap numarası.
Dilekçeler hazırlanırken karşı taraf sayısından bir fazla hazırlanmalı ve belge asılları ya da örnekleri de eklenmelidir.
Dilekçeler havale edilip kaydedildikten sonra Danıştay?da ilgili Dairenin tetkik hakimi, İdare ve Vergi Mahkemelerinde ise Mahkeme Başkanının görevlendireceği bir üye tarafından dilekçeler aşağıda yazılı sırayla incelenecektir:
1) Görev ve yetki,
2) İdari merci tecavüzü,
3) Ehliyet,
4) İdari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gereken bir işlem olup olmadığı,
5) Süre aşımı,
6) Husumet,
7) İdari Yargılama Usulü Kanununun 3 ve 5 inci maddelerine uygun olup olmadıkları.
İlk inceleme yapıldıktan sonra kanuna aykırılık görülmezse tebligat işlemlerine geçilecektir. Eğer bu durumlarda aykırılık görülürse;
?Adli ve askeri yargının görevli olduğu konularda açılan davaların reddine; idari yargının görevli olduğu konularda ise görevli veya yetkili olmayan mahkemeye açılan davanın görev veya yetki yönünden reddedilerek dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesine,
?3, 4 ve 5 nolu yazılı hallerde davanın reddine,
?Davanın hasım gösterilmeden veya yanlış hasım gösterilerek açılması halinde, dava dilekçesinin tespit edilecek gerçek hasma tebliğine,
?İYUK?un 3. ve 5. maddelerine aykırılık halinde otuzgün içinde 3 ve 5 inci maddelere uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanları tamamlanmak yahut ya da ehliyetli olan şahsın avukat olmayan vekili tarafından dava açılmış ise otuzgün içinde bizzat veya bir avukat vasıtasıyla dava açılmak üzere dilekçelerin reddine,
?İdari merci tecavüzü halinde dilekçelerin görevli idare merciine tevdiine karar verilecektir.
Sevgili okurlarımız bu haftalık da yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki hafta aynı köşeden buluşmak ümidiyle sizlere iyi haftalar dilerim. Esen kalın?