Tübitak Destekli Ekoloji Temelli Doğa Egitimi Devam Ediyor * Haydar Aksakal

03.07.2013 / 00:00

Manisa ve Yund Dağ çevresinde “Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi II”, 28 Haziran 2013 Cuma günü başladı. Doğa sever katılımcılar, sabahın erken saatlerinde Manisa Öğretmen Evi'nde araştırma görevlileri tarafından karşılandı ve odalarına yerleştiler.

Öğretmen Evi salonlarında bir araya gelenler, dostluk köprüleri kurdular. Genel oryantasyon; Drama etkinlikleri Emin Aktaş ve Hasan Özbek tarafından sunuldu.

C. B. Üniversitesi Fen. Ed. Fak. Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasin Altan tarafından ekoloji temelli doğa eğitiminin amacı ve proje ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Katılımcılar, Manisa'da böyle bir etkinlikte bulunmanın mutluluğunu dile getirdiler. C. B. Üniversitesine ve bu etkinliği hazırlayanlara teşekkür ettiler. Öğleden sonra yaralanmalar ve ilk yardım konusunda bir çalışma ve tatbikat yapıldı.

Eğitime büyük bir ilgi ve sevgi var. 10'ar günlük iki devre halinde devam edecek etkinlik 06 Eylül 2013 tarihinde sona erecek.

Öğretmen evi salonlarında, saat: 21.00'den sonra Doç. Dr. Muzaffer Tepekaya'nın Manisa'nın tarihi gelişiminde çevre bilinci ile ilgili sunumu ilgi ile izlendi. Atatürk'ün çevre kent proje çizimi, eğitime gelenler için sürprizdi.

İkinci gün, gezimize Manisa Arkeoloji Müzesi'nden başlamamız gerekiyordu. İletişim kopukluğundan, 1583-1585 yılları arasında Sultan III. Murad adına yaptırılan Muradiye Camii'ne yöneldik. Eğitime katılanlara Mimar Sinan'ın Ege Bölgesi'ndeki son eserin tarihi ve mimari özelliklerini anlattım.

Magnesia (Manisa) Kenti'ni Bizanslılardan alan ve Türk yurdu yapan, 1348 yılında vefat eden Saruhan Bey'in türbesindeydik. Torunu İshak Çelebi tarafından yaptırılmıştı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın Manisa'ya armağan ettiği Sultan Cami külliyesi ve Bimarhane, gelen katılımcıları etkiledi. Katılımcılara Mesir'in ve Merkez Efendi'nin hayatı anlattım.

İkinci durağımız Dünya'nın en eski Tanrısal Kaya Anıtı Niobe oldu. Bir Anadolu kadınının gerçek ve açıklı hikayesini öğrenmek, eğitimcileri hem gururlandırdı, hem de üzdü.

Binlerce yıl önce, yerel yöneticilerin bir kayayı, çevrede bulunan sanatçılara el aletleriyle işleterek Mısır Piramitlerinden de eski olan anıt haline getirmeleri bize bırakılan bir kültür mirasıydı. Ancak, Niobe anıtını ziyaret edenlere ve kent kültüründe, Niobe hala mitoloji olarak anlatılıyor, gerçek yaşam hikayesinin mitoloji olarak algılanması karşısında ağlayan Niobe'den değil, katılımcılardan göz yaşı döküldü.

Manisa'da Mevleviliği yaymak için, 1369 yılında Saruhan Bey'in torunu İshak Çelebi tarafından yaptırılan ve korunması için C. B. Üniversitesine devredilen Mevlevihane'de Mevlevi müziği ve görevlinin söylevinden katılıcılar büyük bir manevi zevk duydular, burayı zor terk ettiler. Kameralar güzel anıların toplanması için çalıştı…

Oldukça yorulmuştuk… 1366-1368 yılları arasında Saruhan Bey'in torunu İshak Bey tarafından yaptırılan ve Manisa'nın üzerinde bir kartal gibi yükselen Ulucami, minberi ve 2500 yıllık devşirme sütunlarıyla tarihe meydan okuyordu. Caminin Batı yakasında bulunan İshak Bey'in türbesinde, eller onun adına, Tanrı'ya uzandı…

Önümüzde uzun bir yol vardı. Göl Marmara'ya doğru uzandık. Akhisar Beyoba'da, Çölleşen alanda Eğitimci Mehmet Güllüpınar'ın rehberliğinde yürüyüşümüz başladı. Kumul arazide yürümek ve yöreyi izlemek insanı yoruyordu. Rüzgar erozyonu ve çölleşen alanın ağaçlandırılma sahasını yerinde görme ve öğrenme fırsatı bulduk.

Gölmarmara kıyısındaydık. Katılımcılar, Çevre ve ekolojik dengeyi kameralarıyla kayda aldılar. Gölmarmara gölü, Organik Tarım, Kuş Türleri, Yılan balığı ve leyleklerin göçü Yrd. Doç. Dr. Murat Afşar, M. İbrahim Çolak ve Zir. Müh. Nedim Zurnacı tarafından anlatıldı.

Ertesi günü Fotoğraf Sanatçısı Tolga Çalışkan, katılımcılara fotoğraf çekme tekniklerini teorik olarak sundu. Yoğun bir program vardı. Öğretmen Evi'nden Manisa Organize Sanayi Atık Su Arıtma Tesisi ve geri dönüşüm tesisinde yetkili Mühendis Fethi Bey tesis hakkında bilgi verdi ve katılımcılar tesisi gezme fırsatı buldular.

Muradiye Orman Fidanlığı'nda Müdür yardımcısı Fatma Yıldız, orman fidanlığının yaptığı hizmetleri aktardı…

Yolculuk ve araştırma, çevreyi tanımakla devam ediyor. Gürle Köyü'nde, Yrd. Doç. Dr. Orkide Minareci ve Nedim Zurnacı tarafından, su havzasının başında gürle Köyü'nün doğal su popülasyonları hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

Alabalık çiftliğinde öğle yemeği molasından sonra Araştırma görevlisi İlker Pulat Doğa fotoğrafçılığı konusunda uzmanlığını gösterdi.

Yöre insanının Yoğurtçu Kalesi (Sosandra Manastırı) diye adlandırdığı, Bizans döneminden kalan kale, Rehber Mehmet Güllüpınar'ın rehberliğinde gezildi. Güllüpınar, kalenin tarihini anlatırken çevrenin özellikleri ve coğrafyasını da anlattı.

Yoğurtçu Kalesi çıvarındaki Bitkiler Alemi ve bitki toplama teknikleri Doç. Dr. Emin Ugurlu tarafından öğretildi.

Daha sonra, C. B. Ü. Yerleşkesi Biyoloji laboratuarında Arş. Gör. Behlül Güler'in bitkilerle ilgili anlatımı ilgi ile izlendi. Murat Avşar'ın Manisa Öğretmen Evi'nde Hayvanlar Alemi sunumuyla günlük program kapanmış oldu.