Şiire 50.merhaba * Işıl Soğukpınar

Salihli Belediyesinin Zafer Keskiner Tiyatro Salonu'nda 23 Kasım 2013 Cumartesi günü saat 14'te gerçekleştirdiği “Salihli Şiir İkindileri” bu Güz'le birlikte 50. buluşmayı geride bıraktı. Yılda iki kez, Güz ve Bahar mevsimlerinde düzenlenen “İkindi”ler, Yirmi sekiz yıldır sanat severleri ağırlıyor. “Şiir İkindileri” Sanatın bu çok özel alanında, bu kadar uzun soluklu tek etkinlik olma özelliğini de koruyor. Türkiye'nin alanındaki tek etkinliği Salihli Şiir İkindileri bu Güz, 36. İkindi'den, 49. İkindi'ye kadar “Dionysos Şiir Ödülü”nü almış şairleri de ağırladı.

Etkinlik Şair Tuğrul Keskin'in sunumuyla Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'ın konuşmasıyla başladı. Başkan,” Etkilik 28 yaşını doldurdu. Etkinliğin 80'li yıllarda başlamasının anlamı 80'li yılların karanlığında gizlidir. Bu yıllar konuşmanın güç olduğu, iktidar sahiplerinin Atatürk devrimlerine şaşı baktığı yıllardı. İkindileri düzenleyenler şiirin bu kentte soluk almasını sağladılar. İkindiler ayakta durmaya devam edecektir. Bunu tarihimize ve geleceğimize bir söz vermek olarak algılıyoruz.” sözleriyle uzun süre alkışlandı.

Manisalı Yazar Bedriye Aksakal için Tuğrul Keskin'in “Her kente lazım bir insan Bedriye Aksakal. Manisa'dan Salihli'ye daha çok araç kaldırmak için kavga eden biridir.” sözlerine, Bedriye Aksakal'ın : ” Şiirseverlerin önünde saygıyla eğiliyorum. Biz Cevat Çapan'la dünya şiirini tanıdık, Cengiz Bektaş'la şiirin sokaklarında dolaştık, Ataol Behramoğlu ile yaşadıklarımızdan bir şeyler öğrendik, Nihat Behram ile darağacında üç fidanın direncini yaşadık.” Sözleri coşkuyla karşılandı.

Şiirin başkentinde 28 yılda 50.ncisi düzenlenen Şiir İkindilerinden “Kimler Geldi Kimler Geçti” bölümünde slayt olarak ” Arif Damar, Ataol Behramoğlu,Ahmet Telli, Ülkü Tamer, Kemal Özer, Cevat Çapan, Muzaffer İlhan Erdost, Özdemir İnce, sait Maden,Talat Sait Halman, Mustafa Şerif Onaran,Refik Durbaş,Nihat Behram, Rutkay Aziz, Gülten Akın, Doğan Hızlan, Cengiz Bektaş, Levent Kırca, Eray Canberk, Hıfzı Topuz ” gösterildi.

Şairini aşan şiir, Agora Meyhanesi şiirinin şairi Dr. Onur Şenli; buğulu, duygulu sesiyle herkesin neredeyse ezbere bildiği bu şiiri okuduğunda salondakiler, sanki sevdiklerinin saçının her teline bir galon içmeye hazır halde dinliyorlardı.

Dünya şiir hareketinin Türkiye temsilcisi Ataol Behramoğlu , “Türkiye'de şair olmak da insan olmak da kolay değil. Müzisyen arkadaşımla her yeri dolaştık, buradaki topluluk harika. Karamsarlığa yer yok.” Sözlerinden sonra, son şiirlerinden ” Tutsak Taş”, “Kara Bir Rüzgar” , “Yunus Gibi” ,”Ne Çok Hain Ne Çok Enkaz” ı okudu.

Önce gözlerinden gülen şair Cevat Çapan, sahneye geldiğinde ” Bu kadar güzel insanla karşılaşıp sarhoş olmamak mümkün değil. Salihli insanı mutlulukla sarhoş eden bir yer. Benim beşinci gelişim. Her gelişimde kendimi gurbetten evime geliyormuşum gibi hissediyorum.” dedi.

Yeryüzü mimarı Cengiz Bektaş'a sahnede bir sürpriz yapıldı. Doğum günü için pasta kesti Cengiz Bektaş. Şairin, bugün otelden çıkarken odamın önündeki çiçeğe “Sen bana bakma, güzel güzel açmaya bak.” dedim sözleri salondaki şiir sarhoşlarını iyice duygulandırdı.

Nihat Behram'ın,”Şiire karanlık diş geçiremez. Şiir kir tutmaz. Salihli Belediyesinin bu etkinliği devrimci bir etkinliktir.” Sözlerinden sonra yüreğinin tüm heyecanıyla okuduğu “Zalim Saklanacak Bulamamalı” ve “Kaderini Değiştir” şiirleri salondakilerin de heyecanı oldu.

Türkülerin güçlü sesi Sadık Gürbüz deyişlerle başladı türkülerini okumaya. Sabahattin Ali'nin ” Benim Meskenim Dağlardır” ile programını tamamladı.

Tutkulu aşkların ve siyasi kavgaların, aydınlanma mücadelelerin içinde pişmiş şairlerin seslerini dinledi şiir dostları Salihli'de. 51. Etkinlikte buluşmak dileğiyle.