Nişanlanma Sözleşmesinin Kurulması ve Nişanlanmadan Doğan Hak ve Yükümlülükler

Hepinize iyi haftalar sevgili okurlarımız? 01/10/2011 tarihi itibariyle Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunumuz yürürlüğe girdi. Bu kanunla ilgili değişiklikleri önümüzdeki haftalarda sizlerle paylaşacağım.
Bu hafta ve önümüzdeki hafta günlük yaşamda hepimizin sıkça karşılaştığı Nişanlanma Hukuku ile ilgili bazı bilgileri sizlerle paylaşacağım.
Evlilik bağının kurulmasından önce nişanlanma sözleşmesinin yapılması 6.yüzyıldan beri Türklerde geçerli bir usuldür. Medeni Kanunumuzun 118. maddesine göre ??Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur?? denmektedir.
Nişanlanma sözleşmesinin kurulması için, tarafların iradelerinin karşılıklı ve birbirine uygun olarak birleşmesi yeterlidir. Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin 24.11.1998 T., 1998/10173E., 1998/12105K. Sayılı kararına göre evlenme vaadinin açık bir irade beyanıyla yapılmadığı durumlarda, hangi söz ve davranışların nişanlanma iradesini oluşturduğu o çevrede hakim olan anlayışa, tarafların kişisel durumlarına, yaşadıklara sosyal çevreye, örf adet ve geleneklere göre belirlenir.

Nişanlanmadan Doğan Yükümlülükler :

1.Evlenme Yükümlülüğü : Evlenme yükümlülüğü evlenmeye zorlama olarak algılanmamalıdır. Zira evlenme yükümlülüğüne uymayan nişanlı diğer nişanlı tarafından dava yoluyla zorlanamaz.
2.Sadakat Yükümlülüğü : Sadakat yükümlülüğü, MK?da açıkça düzenlenmemiştir. Ancak objektif iyiniyet kuralları, ahlaki görüşler ve örf ve adetlerimiz gereğince doktrinde varlığı kabul edilmektedir.
3.Yardımlaşma ve Dayanışma Yükümlülüğü : Nişanlıların maddi ve manevi yönden birbirlerine yardım etme yükümlülüğünü ifade eder. Bu yükümlülüğün kapsamı Medeni Kanunumuzun 2. maddesi kapsamında (dürüstlük kuralı) belirlenir. Nişanlılardan birinin bu yükümlülüğe uymaması diğeri için nişanlılığı haklı sebeple tek taraflı bozma hakkını doğurabilir.

Nişanlanmadan Doğan Haklar :

1.Destekten Yoksun Kalma Tazminatı ve Manevi Tazminat İsteme Hakkı : Haksız fiil sonucu niaşnlılardan birinin diğer bir kişi tarafından öldürülmesi halinde diğer nişanlı öldüren kişiden destekten yoksun kalma tazminatı veya manevi tazminat talep edebilir.
2.Mal Rejimi Sözleşmesi Yapma Hakkı : Medeni Kanunumuzun 205. maddesine göre nişanlılar evlendikten sonra mallarının tabi olacağı rejimi belirleyebilirler. Bunun için nişanlıların noterde düzenleme veya onaylama şeklinde mal rejimi sözleşmesi yapması veya bunu evlenme başvurusu sırasında yazılı olarak bildirmeleri yeterlidir.
3.Hakim veya Hakem Sıfatıyla Davaya Bakmaktan Kaçma Hakkı : Nişanlılardan her biri, diğer nişanlı ile ilgili bir davada hakimlik veya hakemlik yapmaktan kaçınabilir.
4.Tanıklık Yapmaktan Kaçma Hakkı : Nişanlılardan her biri diğer nişanlının taraf olduğu bir davada tanık olarak dinlenmekten kaçınabilir.

Sevgili okurlarımız bu haftalık da köşemizin sonuna geldik. Önümüzdeki hafta yine aynı köşeden buluşmak ümidiyle esen kalın?