Nevruz Bayramı

Bu bayramın küçüklüğümden beri özel bir yeri var.
Çok renkli ve çok neşeli bir bayram olarak yaşadık bizler bu bayramı.
Sizler belki kutlamıyordunuz ve devlet olarak resmi olarak kutlanmaya başladıktan sonra haberdar oldunuz ama biz (Azeri kökenli olduğum için söylüyorum) çok coşkulu kutlardık.
Bir kere hepimize yani tüm çocuklara yeni elbiseler alınırdı.Bu en büyük mutluluk olurdu.
Büyüklerimizin aldığı yeni giysilerle Nevruz Bayramı?nda ?yeddinevi? toplamaya giderdik.
Yeddinevi dediğimiz yedi çeşit yiyeceği ifade ediyordu ve 21 Mart?ta herkes evinde bulundururdu. Çünkü herkes bilirdi ki akşama çocuklar gelecek ve bu yeddinevi çocukların mendiline konacak.Çocuklar evlerden elleri dolu ve gönülleri hoş ayrılacak.
* * *
Akşam oldu mu önce büyük bir ateş yakılırdı bahçede.Bu ateşin üstünden büyükler de dahil
çocuklar ve tüm ev halkı (yanmamaya dikkat ederek..)) atlardık.Ateşin üstünden atlarken ?ağırlığım, yüküm bu ateşin üstüne? diye bağırırdık. Bu sözler geçen yılın sıkıntılarının bu ateşle birlikte yanmasını ve yüklerimizden kurtularak hafiflemeyi dilediğimizi ifade ederdi.
Biz çocuklar daha sonra hava kararınca (her yer güvenliydi o zamanlar ve herkes birbirini tanırdı, şimdi pek öyle değildir) mendillerimizi alır hep tüm evlerin kapılarını sırayla çalar mendillerimizi bırakıp saklanırdık. Evin sahibi kapıya çıkar mendillerimizi toplar, hepsinin içini kuruyemişler vs. olan yeddinevi ile doldurur yine aynı yere bırakırdı. Sonra biz saklandı-
ğımız yerden çıkar, içi dolu mendillerimizi alır, başka bir eve giderdik cıvıl cıvıl?Mendil atmaya tabii?Oooo sevincimizi anlatmaya kelimeler yetmezdi. Yetemezdi?
* * *
Nevruz Bayramı yaklaştığında bir süre önce semeni yetiştirirdik.Bu da canlanmayı doğanın
uyanmasını ifade ederdi. Semeni tabakta buğday, arpa yeşertmek oluyordu. Onun yeşillendiğini görmek de büyük bir keyifti bizim için. Bir de önceden biriktirdiğimiz soğanlarla yumurtaları kıpkırmızı boyardık ve bunu bayram için gelen çocuklara dağıtırdık. Çocuklar yumurta tokuştururdu ve kim ötekinin yumurtasını kırarsa yumurtanın yeni sahibi oluyordu. Kardeşim Hasan bu yolla çok yumurta toplamıştır. Ama hile de yapıyorlardı bunun için.Yumurtanın içine iğne ile alçı şırınga ettiklerini öğrendik sonra. Meğer o kadar yumurta boşuna toplanmıyormuş. Erkek çocukları bunu bile bayağı ciddi bir iş olarak görüyorlardı demek.)))
* * *
Büyüklerin bayramını kutlayıp ellerini öpme adetini söylemeye gerek var mı bilmiyorum ama
bunu da büyük bir itina ile yerine getirirdik. Büyükler de küçükleri öperek, sevgilerini belirtir,
hediyelerini ve harçlıklarını verir onlara güzel ve coşkulu bir bayram yaşatmayı gözetirlerdi.
Evde en güzel yöresel yemekler pişer, herkes birbirine içtenlikle gülümserdi o gün.Çünkü bu gün bahar bayramıydı.Aynı zamanda yeni yılın başlangıcıydı.Coşkulu ve yeni olmak gerekir-di. Herşeye yeniden başlanabilirdi artık.Yeni bir yıl başlıyordu artık?
* * *
Nevruz Bayramı en eski bayramlardan biri.Türklerde de özel bir yeri ve önemi var.
Bu bayramın ayrıca birçok yerde ve kesimde kutlandığını biliyorum.
Ben kendi adıma çocukluğuma dair kutlamalarımızı paylaştım sizinle.
Paylaşmak çok güzel olduğu için.
Paylaşmayı sevdiğim için?
Umarım siz de bundan memnun kalmışsınızdır.
Nevruz bayramınızı kutlar, bolluk, bereket, huzur, mutluluk dilerim her biriniz için.
Dünyaya da barış, kardeşlik, dostluk egemen olsun.
Her şey gönlünüzce ve sevgiyle olsun.Hoşçakalın.