Görev İhmalleri * Reyhan Elbirliler

Sayfiyelerde, kırsalda temizlik harekatı başladı. Bu harekat ,yaşamını sokaklarda sürdüren kedi özellikle köpeklere karşı.
Yasal görevlerini, yaşama saygıyı ciddiye alan belediye o kadar az ki.Yok etmenin, çözüm olmadığını hala görmeyip kolaya kaçan belediyeler ısrarla bakım evi olsun olmasın köpekleri toplayıp dağa ovaya , açlığa susuzluğa terk etme, zehirleyip acı içinde ölmelerine sebep olmaktadır.
Geçtiğimiz hafta tipik örneğini Alaşehir Belediyesi?n de yaşadık. Biz yaşadık, yüzlerce köpek içleri parçalanarak can verdi. Zehirleri parklara, yollara saçıldı. Köpeği tehlike olarak gören, toprağa, havaya karışan zehiri göremeyecek kadar önyargılı olanlar ; yapılan katliamı onayladı.
Yasa çıkalı 8 sene oldu. Görevini yerine getirmeyen, kolaya kaçan, beceriksizliği seçen belediyeler suçu köpeklere ,yaşam hakkı koruyanlara attı.
Yaptırım uygulayan yok. Göreve itiatsizliklere göz yumuluyor. Yazdığımız dilekçeler destan oldu.Bıkmadık, bıkmayacağız. Bu kez görevini yerine getirmeyenlere duyurumuzu sizlerle paylaşacağız. Katılırsanız içi parçalanarak can veren O CANLARIN sessiz çığlıklarının sesi olursunuz.
Sevgi ve saygılarımızla,

T.C
Manisa Valiliği
İl Hayvan Koruma Kurulu Başkanlığı?na,

Konu: görev ihmali, itlaflar Tarih: 28.03.2012 Sayı: 12-17

Belde ve ilçe belediyelerin sahipsiz köpekleri zehirlemeye başladıkları duyumlarını almaktayız.
Alaşehir ilçesinde yüzlerce köpeğin zehirlendiği, belediye traktörü ile toplandığı bilgileri en son aldığımız haberdir.
Bu özellikleriyle , Alaşehir belediyesi bakım evi olmayan , görevini yerine getirmeyen Sarıgöl, Selendi, Köprübaşı, Ahmetli, Kırkağaç,Gölmarmara,Gördes ilçe belediyelerini en iyi anlatacak örnektir.
Taşeron firmaya senede iki kez kısırlaştırma yapıp köpekleri olmadık yerlere bırakan, beslenme odakları kurmayan, eğitim çalışmaları yapmayan , oluşan boşlukları yabancı köpeklerin doldurduğu zamanda ?saldırma? haberleri ile köpeklerin yok edilmesine zemin hazırlayan belediyelerin tipik bir örneğidir.

Bakım evi olan belediyeler de köy ve beldelerden gelen kısırlaştırma taleplerini geri çevirmekte, geri çevirdikleri gibi kendi bölgelerinde topladıkları köpekleri kısırlaştırmadan dağa , ovaya terk etmektedirler. Aç ve susuz hayvanlar köy ve belde içine girmekte , tarlalardaki su hortumlarını paralamakta sonları ölüm olmaktadır.
100 den fazla köpeği terk eden, hakkında hiçbir yaptırım uygulanmayan Akhisar ilçe Belediyesi de bu uygulamaları yapan belediyelerin örneği olmuştur.hakkında hiçbir yaptırım da uygulanmamıştır.

5199 sayılı hayvanları koruma kanunu ve hayvanların korunmasına dair uygulama yönetmeliği hayvanların dışarıda ve bulunduğu alanlarda yaşatılmasını güvence altına almıştır.

5199 Sayılı Yasa ve Uygulama yönetmeliği gereği yerel yönetimler; ''Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu kanun hükümleri çercevesinde yaşam hakkına sahiptir' (5199 sayılı yasa madde 4/a ) ilkesi ile

? Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ,hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamak ve eğitim calışmaları yapmak (5199 sayılı yasa md.4/j )
? hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekiı önlemler almak (. 5199 sayılı yasa md.4/c)
? Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gıbı yaşamları desteklemek (5199 sayılı yasa md. 4/b )
? sahipsız ve gücten düşmüs hayvanların toplatılması, kısırlastırılması, aşılanması, gerekli tıbbi bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması sahiplendirilenlerin kayıt altına alınmasını sağlamak ( hayvanların korunmasına dair uygulama yönetmelıği madde 7/a) YASAL GÖREVLERİDİR.
? Sahipli veya sahipsiz hiçbir hayvan belediye, gönüllü kuruluş veya diğer üçüncü şahıslarca belediye sınırları dışında yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz.( hayvanların korunmasına dair uygulama yönetmelıği madde 21/g)

Yasanın yürülüğe girmesinden itibaren geçen 8 sene içinde hiçbir belediye yasal görevlerini yerine getirmemiştir. Hayvanlar korku objesi olarak gösterilmiş, yok etme yolu seçilmiştir. Hiçbir yaptırım da uygulanmamıştır.
Bu böyle mi devam edecektir ?
Hayvanları zehirleyerek, zehirleyenlere göz yumarak, dağa, ovaya terk ederek kontrol dışında bırakan ve insan sağlığını tehlikeye atan belediyelere daha ne kadar göz yumulacaktır ?

Kanun ve yönetmelik hükümlerini yerine getirmemiş Başta Alaşehir İlçe Belediyesi olmak üzere , bakım evi olmayan ya da kriterlere uygun olmayan bakım evleri ve koşullarında göstermelik adetlerle kısırlaştırma yapan hayvanları yaşaması olanaksız yerlere terk eden ilçe belediyeleri görev ihmali suçu işlemiş, işlemeğe de devam etmektedirler.

Yasanın sizlere verdiği yetki ile görevlerini yerine getirmeyen belediye yetkilileri ve 4483 sayılı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanun gereği soruşturma açılması ,4982 sayılı bilgi edinme hakkı kanunu ve 3071 sayılı dileköe hakkı kanunu uyarınca yasal süresi içinde tarafımıza bilgi verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.

HAKDEM
Hayvanları Koruma Derneği Yönetim Kurulu adına
Reyhan Elbirliler