Tahliye Kararı * Reyhan Elbirliler

Bize en çok danışılan konulardan birisi evde bakılan hayvanı tahliye etme hakkına belediye görevlilerinin-zabıtanın ? yetkisi olup olmadığı oluyor.
Çoğu zaman karşılıklı husumetten ya da hayvanlara karşı ön yargıdan dolayı gürültü ya da kokuyu gerekçe gösterilip aynı binada oturmasa bile komşunun baktığı kedi ya da köpek belediyeye şikayet ediliyor. Gelen belediye görevlileri, belirttikleri gün içinde – bu süre genelde yedi gün oluyor, – hayvanın tahliye edilmesini belirten zabıtı bırakıyorlar. Gerekçe de sanki kedi,köpek beslemek suçmuş gibi ? evde kedi ya da köpek beslemek? oluyor. Bazı ilginç değerlendirmeler de oluyor. Köpeğin sahibi binanın diğer sakinlerinin onayıyla ortak alan olan bahçede her türlü hijyene dikkat edip köpeğine bakıyor. Yan komşunun şikayetiyle gelen zabıta görevlilerinin hayvanın tahliyesi için belirttiği gerekçe ilginçtir ?ortak alanda bakma ? oluyor. Ev ayrı, köpeğin bulunduğu binada oturanların onayı var şikayetçiyi hiç ilgilendirmeyen bir gerekçe ile hayvanın tahliyesi isteniyor.
Hayvan sahibi panik yaparsa ya da ? belediye ile ? ters? düşmek istemiyorsa hayvanı evden uzaklaştırıyor. Belirtilen sürede hayvanı tahliye etmezlerse, belediye encümeni tarafından alınan karar gerekçe gösterilip hayvanı alıyorlar.
Evinde gül gibi bakılan hayvan, kendisini ; bakım evi varsa bakım evinde yoksa olmadık bir yerde , olumsuz koşullar içinde bağlı buluyor. Daha önce yaşadığı ortamdan çok farklı olan barınak ortamında hem fiziki hem de ruhsal zarar görüyor, evinden koparılmanın, dostlarından ayrılmanın acısını yaşıyor. ?cins ? hayvansa bir başkası tarafından alınıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu diyebilirsiniz.İşte o zaman akla o köpekte gözü olan birilerinin komplosu mu diye düşünebilirsiniz. Sonuçta olan hayvana oluyor.
Hayvana tahliye kararı verenler ve ugulayanlar da suç üstüne suç işliyor.
Türk Ceza Kanunu?nda sahipli hayvanlar mal yerine geçer. Hakim kararı olmadıkça hiçbir kurum, yetkili hayvanı tahliye etme kararı alma hakkına sahip değildir. Tahliye edemezler. El koyamazlar. Belediye encümenleri de başka işleri yokmuş gibi bu tür konuları gündem maddelerine alarak suça ortak oluyorlar, vatandaş da yörenin sorunlarını çözdükleri için toplandıklarını sanıyor.
Belediye, zabıta görevlileri, encümende imza atanlar sahipli bir ?malı? alıkoymaktan, zarar vermekten haklarında soruşturma açıldığını gördüklerinde şaşırıyorlar.
5199 sayılı HAYVANLARI KORUMA KANUNU HAYVAN SEVERLERİN DEĞİL , HAYVANLARIN HAKLARIDIR. Yasa koyucu onların da her şeyden önce bir hakkı olduğunu kabul etmiştir. 5. maddesinin son fıkrası aynen şöyle demektedir. :
?Ev ve süs hayvanları ile kontrollü hayvanlardan, doğal yaşama ortamlarına tekrar uyum sağlayamayacak durumda olanlar terk edilemez?
Görüldüğü üzere yasa açıkça ve net olarak yaşama ortamlarına tekrar uyum sağlayamayacak olan hayvanların terk edilemeyeceğine dair amir hüküm koymuştur. Hatta bu yasanın emredici hükmüne aykırı hareket edenlere karşı para cezası
yaptırımlandırılmıştır. Hayvanın yaşayacağı koşulları sağlandıkça yuvasında bakılan hayvanın tahliye edilip barınağa gönderilmesi yasanın özüne aykırıdır.
Barınaklarda sahip bekleyen hayvan bulunuyorken sahipli ve kontroller yapıldığında koşullarının sağlandığı anlaşılacak olan hayvanların yuvalarından kişilerin yorum ve kararıyla , yasanın önüne geçerek tahliye edilip barınağa gönderilmesi yasları ihlal olduğu gibi o hayvana göz koyan birisinin barınaktan ? sahiplenmesi? durumunu da akla getirebilir.

Evde bakılan hayvanı şikayet edenlerin başvuru adresi T.C mahkemeleridir. Şikayetçiler önce savcılığa başvuracaklar. Valilik, Belediye , Orman ve Su işleri Bakanlığı İl Müdürlükleri şikayet yerleri değildir. Biline?
Sevgi ve saygılarımızla,