C. B. Üniversitesi ve Tübitak Destekli Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi * Haydar Aksakal

07.06.2013 / 00:00
Manisa ve Yunt Dağı Çevresinde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi 28 Haziran 2013 günü başlıyor. C. B. Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı'nın organize ettiği doğa destekli eğitime ülke çapında yoğun ilgi var. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan projeyi TUBİTAK destekliyor.

Her biri 10'ar günlük etkinlik halinde düzenlenen projenin I. Etkinlik Dönemi (28 Haziran – 07 Temmuz 2013), 2. Etkinlik Dönemi (28 Ağustos – 06 Eylül 2013) tarihleri arasında olacak. Projeye katılım ücreti 50 TL, diğer tüm masraflar proje bütçesinden karşılanacaktır.

Konaklama Manisa Öğretmen Evi'nde yapılacaktır. MEB'e bağlı resmi ve özel okullarda çalışan öğretmenler, üniversitelerdeki araştırma görevlileri, lisans ve lisans üstü öğrenciler eğitime katılabilecek, doğayı sevenler hedef kitledir.

TÜBİTAK'IN Doğa eğitimlerine ve benzeri eğitimlere daha önce katılmış olanların başvuruları kabul edilmeyecektir. Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi Projesi; C.B. Ü. Fen-Ed. Fak. Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasin Altan tarafından yürütülecektir…

Ekoloji Temelli Doğa etkinlikleri, Yunt Dağı ve çevresindeki köylerde bulunan doğal ve kültürel alanlarda, eğitim amaçlı öğretim programları tatbik edilerek çevre bilincinin çoğalması, doğa-insan ilişkilerinin güçlenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması sağlanacaktır.

Manisa ve ilçelerinin tarihi, doğal ve kültürel özellikleri yerinde izlenecek ve araştırılacaktır.

Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi sayesinde bir sonraki nesillerin çevreye duyarlı, doğa bilgisiyle birikimli, doğayı keşfetme arzu ve isteğinde olan bireylerin olması beklenmektedir. Etkinliğin doğa ve çevre konularında ulusal kültürümüze önemli katkılar sağlayacağı söylenmektedir.

Projedeki eğitim süreci, öğrencilerin doğanın doğal işleyişini sorgulamaya ve keşfetmeye yöneliktir. “Eğitim programı değişik ekosistemlerin bulunduğu alanlar kullanılarak doğal ortamlarda gözlem yaparak, temas ederek, duyarak ve hissederek öğrenmeyi sağlayıp doğal işleyişteki ilişkileri yorumlama ve analiz etme imkanı sunacaktır.

Eğitim sürecinin hedefleri arasında son yıllarda yaygınlaşmakta olan sağlık turizmi ve kırsal turizmin etkinlik alanında uygulamalı bir şekilde gösterilmesini sağlamak, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen ?Dağlık alanlardaki yerleşimlerin sosyal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi ve katılımcılığın geliştirilmesi-Yunt Dağı Modeli? projesi çerçevesinde yapılan uygulamaların uzman eğitmenler yardımıyla gözlenmesini sağlamak, alternatif proje yaklaşımları ve katılımcılığın geliştirilmesi hakkında yapılabilecekleri etkinlik alanında görmeyi sağlamak sayılabilir.

Projedeki nihai amacımız, katılımcıların doğada yaşayarak ve görerek elde ettikleri birikimleri, birer doğa gönüllüsü olarak geniş kitlelere aktarmalarını sağlayarak çevre bilincine sahip fertler yetiştirmektir.” (1)

Proje Alanı Manisa İl Merkez ve Organize Sanayi Bölgesi, Muhteşem Manisa Dağı (Sipylus), Yunt Dağı ve çevresindeki köyler, Akhisar, Gölmarmara, Salihli, Kula, Soma, Kırkağaç ilçelerini kapsamaktadır.

EĞİTİM KONULARI
* Genel oryantasyon: Drama
* Manisa?nın tarihi ve kültürel özellikleri
* Kula evleri, peri bacaları ve el sanatları çarşısı
* Spil Dağı
* Orman fidanlığında ağaç ve ağaçcık tanıtımı
* Bitkiler, bitki biyoçeşitliliği, bitki ekolojisi ve bitki birlikleri
* Laboratuvarda bitki tayini uygulamasının gösterilmesi
* Hayvan ekolojisi, kuşlar ve memeliler
* Böcek gözlemleri
* Tıbbi bitkiler ve drog hazırlama teknikleri
* Etnobotanik ve etnobotanik uygulamaları
* Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi uygulamaları gözlemleri
* Kırsal Turizm ve Kırsal Turizm Destinasyon Programı
* AIGAI Antik Kenti
* Yenilenebilir Enerji kaynakları: Hidroelektrik santrali
* Çevre koruma Atık su arıtma tesisi ve geri dönüşüm: Manisa Organize Sanayi Bölgesi
* Gölmarmara gölü, Organik Tarım, Kuş Türleri, Yılan balığı ve Leylek göçü
* Soma kömür ocakları ve termik santrali
* Sardes ve Artemis Antik Kentleri
* Doğa müzesi: Fosil ayak izleri
* Akhisar çölleşen alanlar
* Salihli Hermos kanyonu ve alabalık yetiştiriciliği
* Doğa oyunu: Oryantiring uygulaması, iz işaretleri ile yön bulma
* Doğa ressamlığı
* Doğa yürüyüşü
* Doğa fotoğrafçılığı
Proje Yürütücüsü
Prof. Dr. Yasin ALTAN
Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı
Manisa/Türkiye
Uzman Personeller
Doç. Dr. Emin UĞURLU
Arş. Gör. Behlül GÜLER
İLETİŞİM: 0236 201 32 53/ 0236 201 32 73
FAKS: 0236 241 21 58
E-MAİL: dogaegitimi@cbu.edu.tr“>dogaegitimi@cbu.edu.tr
Kaynakça: (1) www2.cbu.edu.tr/doga