Ağır Öğrenen Çocuklar

Bireylerin temel okuma, yazma ve sayma becerilerini kazanmalarında ortaya çıkan gecikme durumudur. Zeka bölümleri 75-89 arasındadır zihinsel engel sınıfına dahil değildirler. Bu çocuklar yaşıtlarını genellikle bir iki yıl geriden takip ederler.
Özellikleri;
+Geç ve güç öğrenirler.
+Soyut şeyleri çok zor öğrenirler. Öğrendiklerini çok çabuk unuturlar.
+Genelleme yapamaz, bilgilerini transfer edemezler.
+Dikkati dağınık ve dikkat süresi kısadır.
+Kolayca yorulur ve sebatsızdır.
+Yakın şeyler ve gelecekle ilgilenir.
+Kendine olan güvenleri azdır, oyun ve toplum kurallarına uymakta zorluk çekerler, bazen hiç uymazlar.
+Sosyal etkinliklere çok az katılır, her işte başkalarına bağlı olmayı ve uymayı tercih ederler.
+Arkadaşlık kurmakta zorluk çeker ve kursa da dostluk süresi kısadır.
Aileye öneriler;
+Çocuğunuzda herhangi bir problem(geç,güç öğrenme,unutkanlık vb.) fark ettiğinizde öğretmeniyle hemen diyaloga girin ve bir uzmana ulaşarak problemin kaynağını araştırın.
+Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin, çevreden gizlemeyin, kıyaslayıp eleştirmeyin.
+Aşırı derecede koruyucu olmayın. Bu, çocukta kendine güveni azaltır.
+Çocuğa yapabileceği işleri yaptırın. Başardığı işlerde teşvik edin, ödüllendirin.
+Basit sözcükler ve kısa cümleler kullanınız.
+Çocuğunuzdan ne yapmasını istiyorsanız, tam ve açıkça söylemelisiniz. Yani genel ifadelerden çok ?özel? ifadeler kullanmalısınız. ?Eşyalarını ortadan kaldır? ifadesi yerine ?oyuncağı yerine koy? ifadesi kullanılmalıdır.
+İsteklerinizde ve koyacağınız kurallarda tutarlı olun. Ne zaman nasıl davranış bekleniyorsa çocuğunuza bunu anlatın ve bu beklentinizi bir daha değiştirmeyin. Böylece çocukta kararlı davranışlar gelişecektir. Kararsız olursanız, çocuk paniğe kapılabilir.
+Çocuğunuza acele komut yerine yavaş ve basit komutlar veriniz.
+Tehdit etmekten sakının. Tehdit, çocuklar üzerinde bir çok olumsuz etkiler yapar; çok yapıldığında çocuklar hiç aldırmaz ve davranış bozukluğu ile düşmanlık duygularını teşvik eder.
+Bu çocukların kasları tam gelişmemiştir. Bunu sağlamak amacıyla el temrinlerine ve becerilerine yer verilmelidir(kaba boyama,çamur-hamur gibi maddelerle oynama,makasla kağıt kesme,boncuk dizme vb.)
+Çocuğa öz bakım becerileri öğretilmelidir.(Giyinme,kendi kendine yemek yeme,yıkanma vb.)
+Öğretmenin okulda vermiş olduğu derslerin evde de devam edebilmesi için çocuğunuzun ödevlerini takip edin, sık tekrar yaptırın. Çocuğunuz çabuk sıkılacağından (ağır öğrenen çocuğun temel özelliğidir),sıkıldığında etkinliği bırakın, sevdiği bir şeyi yapmasına izin verin. Seyretme,oyun oynama vb.) sonra tekrar etkinliği çalışın. Bu şekilde dikkat dağınıklığını da engelleme olanağına sahip olursunuz.