1915 Çanakkale Seddülbahir Özel Müzesi * Haydar Aksakal

Gelibolu'ya, emperyalist güçlerin saldırısını yerinde görmek için birkaç kez gittim. Binlerce yıl, Anadolu topraklarını almak için saldırdılar. Truva'dan bu güne, en güçlü direniş ve savaş Çanakkale'de oldu. Anadolu'yu korumak için, Atatürk'ün önderliğinde yenilmez armadaları boğazın derinliklerine gönderdik.
Ulusal Şairimiz Mehmet Akif, Çanakkale Şehitleri için yazdığı ölümsüz şiirinde düşman ordularının dehşetini anlatıyor?
“Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi?
En kesif ordular yükleniyor dördü beşi”?
Çanakkale ruhunu daha iyi anlamak için askerlerimizin savaştıkları siperleri izledim. Onlar, annelerini, babalarını ve sevdiklerini memleketlerinde bırakarak Çanakkale'ye gelmişlerdi. Çanakkale Savaşlarında destanlar yazıldı. Kahramanca, Allah Allah diyerek düşmana saldırdılar. Anadolu topraklarında, şehitlik mertebesine yükselerek tanrının huzuruna çıktılar.
Çanakkale ve Gelibolu Türk insanı için en kutsal mekânlardan birisidir. Tarihten ve geçmişten ders alınmalıdır?
Yerel tarihçi Ahmet Uslu, 1980 yılında bir hurdacıda gördüğü mataranın peşinden giderek, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Seddülbahir Köyü'nde 2005'te bir müze kurdu.
“1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi”
Uslu, sergilenen binlerce materyalle, tarihe ışık tutmuştur.
Çanakkale Savaşları'nın 96. yıl dönümü öncesinde müze baştan aşağıya yenilendi?
Tarihçi Ahmet Uslu, 1959 yılında Çanakkale'nin Çan ilçesinde doğdu, ilk ve ortaokulu Çan'da, lise öğrenimini Kırşehir Öğretmen Okulunda tamamladı.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve İstanbul Yüksek Öğretmen Tarih bölümünden 1980 yılında mezun oldu. 2 çocuk babası, eşi Çanakkale Lisesi'nde Tarih Öğretmeni Esin Uslu? Uzun yıllar, Çanakkale savaşına ait malzemeleri topladı.
“1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi”, Ahmet Uslu'ya ait kişisel galeridir.
Uslu, koleksiyonundaki binlerce eserden bir kısmını Seddülbahir Köyü'ndeki galeride sergilemektedir.
Ahmet Uslu, çeşitli kuruluşlarda konferans verdi. Çanakkale Savaşı ile ilgili sergiler açtı. Çanakkale'den Anadolu'ya isimli sergileriyle, özellikle Türkiye'yi il ili gezerek, Çanakkale savaşlarını yüz binlerce kişiye anlatmaya devam etti?
2005 yılında ziyarete açılan Savaş Malzemeleri Müzesi'nin alt katında, Çanakkale Savaşları'nın canlı olarak anlatıldığı dört bölüm var. Baraka, savaş sırasında bir askerin özel mekânıydı. Askerin günlük hayatında kullandığı kap kaçak, siper kazma aletleri, yatağı, boş vakitlerde dinlediği gramofonu, sergilenen objeler arasında bulunuyor.
Çanakkale Savaşları'na ait objeleri inceleyerek savaşın izlerini görenlere, o günleri yaşama ve izleme olanağı sunuluyor. Sergilenen tüfeklere, silahlara, askeri kıyafetlere ve günlük yaşamda kullanılan eşyalara yenileri de eklendi.
Seyit Onbaşı'nın görev yaptığı bataryaya düşen top mermisinin verdiği zarar ve sonrasında, onun kahramanlığı burada görülüyor?
Bir askerin, okuma yazma bilmeyen bir arkadaşına, anasından gelen mektubu okuması, sıhhiye çadırında yaralı bir askerin ameliyat edilişi ve Türk askerinin verdiği mücadele müzede hüzünle seyrediliyor?
Mehmet Akif, Çanakkale'yi ve orada savaşan askerleri de ruhunun derinliklerinde hissetti?
“Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor
Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor!
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi?
Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın” diyor?
Tarihe ışık tutan Gelibolu Savaş Müzesi, Gelibolu, Kore Kahramanlar Caddesi üzerindedir.
Müze ile ilgili bilgiler:
Sayın Ahmet Uslu'nun kişisel sitesi: www.canakkalezaferi.org
Müze Telefon No: 0286 862 00 95

Ahmet Uslu, Asafpaşa Caddesi No: 68/A Çanakkale
GMS: 0546 463 14 16
0507 218 60 39