Türk Diline Sahip Çıkılmalı!

DÜNYADA EN ÇOK KULLANILAN DİLLER ARASINDA 6. SIRADA OLAN TÜRKÇE'YE SAHİP ÇIKALIM, ŞARKÜTERİ, DOMUZ ETİ SATILAN YER ANLAMINA GELİR.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı, dünyada en çok kullanılan diller arasında 6. sırada olan Türkçe'ye sahip çıkılması gerektiğini söyledi. GOPÜ 3. Gençlik Şöleni çerçevesinde 'Gençliğimiz Türk Diline Sahip Çıkmalıdır' konulu bir konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Toparlı, Türk dilinin en eski 5 dil arasında bulunduğunu belirterek, Türkiye'de Türk diline sahip çıkılmadığını ileri sürdü. Prof. Dr. Toparlı, 'Dünyada en çok kullanılan diller arasında Türkçe 6. sıradadır. Türkçe o kadar zengin bir dildir ki, dilimizin atasözleri, vecizeleri o kadar çoktur ki, bir atasözü düşünün saatlerce ifade edilecek tek cümleyle ifade edilir. Su kelimesiyle ilgili atasözü ve deyim o kadar çoktur ki, saymakla bitiremezsiniz. Türkçe, yüzyıllar boyunca Arapça ve Farsça'nın etkisinde kalmış, ancak Türkçe kelimelerini mücevher gibi işlemiştir' dedi.

ŞARKÜTERİ, DOMUZ ETİ SATILAN YER ANLAMINDA
Türkçe'ye birçok yabancı kelimenin girdiğine kaydeden Prof. Dr. Toparlı, 'Atatürk 'Türkçe'den yabancı kelimeleri atalım' demiştir. Herkes kendi memleketinde gezerken 'Burası Türkiye mi?', 'Ben başka bir ülkede mi geziyorum?' diyor. Çevrenize baktığınızda bir bakkalın üzerinde 'Grossmarket' yazıyor. Halbuki grossmarket demek her şeyin satıldığı yer anlamına gelmektedir. 'Şarküteri' adı altında levha asmış, şarküteri domuz eti satan yer anlamına gelir, gidip sahibine sorsanaz 'Domuz etiniz var mı?' diye, adam size kızar. İşte bu yanlışları düzeltmek siz gençlere düşüyor' diye konuştu. Prof. Dr. Toparlı, şöyle devam etti:

BATI HAYRANLIĞI ÇOK TEHLİKELİ
'Bugün ülkemizde batı hayranlığı başladı. Bu çok tehlikeli. Ülkemizde harflerin üzerine konulan bir şapka meselesini çözemedik, 'kar' yağış şeklidir, şapkalı 'kar' da elde edilen kazanç anlamına gelmektedir. Ankara-İstanbul arasında yolculuk yapacaksınız, diyoruz ki, 'Non Stop yapacağım'. Yahu kardeşim 'Dur' kelimesini kullansana. Gençler birbirlerinden ayrılırken genelde 'Bay' kelimesini kullanıyorlar. Gençlerin bu kelimeyi kullandıkları için utanmaları gerekir. Bay kelimesi yerine 'Görüşürüz' kelimesi kullanılmalıdır. Sevinçlerini 'Vay'larla anlatan bir gençlik var. Yapmayın arkadaşlar. Herşeyi 'Fifti fifti' böler olduk, yahu elimizde 100 materyalimiz mi var ki, 50-50 ayıralım. Bu kelime yerine 'Yarı yarıya' kullanılması gerekmektedir. Devletin resmi işaretlerinde bile 'Dur' yerine 'Stop' kullanılmaktadır. Mesela 'Amir memuruna dikte ettiriyor'. Dikte ne demek? 'Yazdır' kelimesi kullanılmalı. İşte bunların hepsi İngilizce'nin etkisi ile dilimize giren kelimelerdir. Hepimizin bunlara karşı çıkması gerekmektedir.'

MİSAFİR ALINMAZ, ÇAĞRILIR
Dilimize giren yabancı kelimelere çarpıcı örnekler veren Prof. Dr. Recep Toparlı, 'Hayretim şaştı, müthiş güzel, korkunç güzel ve manyak güzel gibi kelimeler çok yanlış. 'Alo Su Servisi' dilimize yapılmış ihanettir. Böyle Türkçe olmaz. Arkadaşlar kendi aralarında konuşurlar, 'Akşam eve misafir aldım' gibi kelimeler. Misafir alınır mı? Hemen soracaksınız kaça aldın diye. Misafir çağırılır' şeklinde konuştu. Konferansın ardından Prof. Dr. Recep Toparlı'ya teşekkür plaketi veren Rektör Prof. Dr. Topbaş, Türk Dili bölümlerinde yabancı kelimelere karşı programlar düzenleyerek, halkı uyaracaklarını söyledi.