Tübitak Destekli Doğa Eğitimi Başladı * Haydar Aksakal

04.08.2014 / 00:00

Manisa C. B. Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Kürsü Başkanı Prof. Dr. Yasin Altan, uzman personeller Doç. Dr. Emin Uğurlu ve araştırma görevlilerinin yürüttüğü TÜBİTAK destekli Manisa ve Yunt Dağı Çevresinde Ekoloji Temelli Doğa Eğitiminin üçüncüsü 01 Ağustos 2014 Cuma günü Manisa Öğretmen Evi'nde başladı.

Ülkenin dört bir tarafından, yüzlerce müracaatçı arasında seçilen 30 katılımcı, kayıtlarını yaptırdıktan sonra drama etkinliklerine katıldı.

Manisa Kenti'ne ilk kez gelen katılımcılar, sıcak karşılama ve ilgiden mutluydular.

Tanışma, genel oryantasyon ve drama etkinlikleri, katılımcıların birbirlerini daha iyi tanımalarına neden oldu.

Hazırlanan çeşitli oyunlar izci liderleri tarafından katılımcıların iştirakiyle sahnelendi ve büyük beğeni topladı. Ülkemizin değişik yörelerinden gelen katılımcılar bir sevgi çemberi oluşturarak dostluğun ve sevginin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguladılar. Marmara, Karadeniz, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'nun değişik yörelerinden kentimize ve doğa eğitimine gelenler, ilk saatlerden itibaren dostluklarını ve sevgilerini 40 yıllık arkadaş ve dostmuş gibi gösterdiler.

Prof Dr. Yasin Altan, Doçent Dr. Emin Uğurlu projenin aksamaması ve hazırlanan programın eksiksiz yürütülmesi için tüm eforlarını kullandı.

Katılımcılar, yaşadıkları kent, belde ve köylerine ait doğal besinlerden oluşturdukları hediyeleri, konferans kabul salonunda sergileyerek katılımcı arkadaşlarına ve eğitmenlere sundular. Çeşit çeşit leblebi, nohut, üzüm, helva, lokum, sarma, kurabiye, çilek, erik, adını bilmediğimiz daha bir çok gıda… masalarda sergileniyordu.

Eğitmenler tarafından, Ekoloji temelli doğa eğitiminin amacı ve proje ile ilgili bilgilendirme toplantısında söylenenler pür dikkat dinlendi, katılımcılar sürekli not tuttu.

Karşılıklı soru ve cevaplar, katılımcıların da doğa konusunda ne kadar bilinçli olduklarını ortaya çıkardı. Gençliğin doğa konusunda duyarlı, yeni konuları ve araştırmaları öğrenmeye açık olması umutlarımızı artırdı.

Yaralanma ve ilk yardım teknikleri C.B.Üniversitesi Prof. Doktorlarından İbrahim Tuğlu tarafından anlatıldı. konu bizim ve tüm katılımcıları ilgisini çekti.

Kulaktan dolma bilgilerin yanlış olduğunu, bilimsel araştırma ve öğretilere dayanan ilk yardım tekniklerinin insanın hayatını kurtardığı bir kez daha vurgulandı.

“Doğa eğitimi, su gibi akan bilginin topluma anlaşılır bir şekilde, görselleştirilerek aktarılması ve bu faaliyetin yerinde, zamanında, görerek, duyarak ve temas ederek desteklenmesini sağlar. Aslında ilim bir noktadan, özden ibarettir. Projelerde katılımcıları, fazla bilgi ile zorlamak yerine, basit bilimsel olguları fark etmelerini sağlamak yolu tercih edildi. Öğrenmede, sorgulama yöntemi esas alınarak katılımcıların öğrenme istekleri ve doğa sevgisinin artırılması esas alınmıştır.”

2014 yılı; I. Dönem, 01-10 Ağustos 2014, 2. Dönem 13-22 Ağustos 2014 tarihleri arasında Manisa'da organize edilen TÜBİTAK destekli doğa eğitiminin üçüncüsü “Manisa ve Yunt Dağı Çevresi'nde Ekoloji Temelli Eğitim” adı altında hayata geçti.

Proje yürütücüsü Prof Dr. Yasin Altan ile birlikte değerli bilim adamları ve eğitmenler bu çalışmalarda görev almıştır:

Doç. Dr. Emin Uğurlu, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sezgin, Prof. Dr. Ekrem Yılmaz, Prof. Dr. Kamil Koç, Prof. Dr. Fatih Arif, Ressam Yakup Hayro, Yar. Doç. Arife Karadağ, Öğretmen, Emin Aktaş, Turizmci İbrahim Aykanat. Orman Müh. İbrahim Çolak, öğretmen Burçu Özel Işık, Araştırma Görevlisi Tuğba Akkan, Ün.Bilimsel Araştırma Şb. Müd. Ayşe Tural, İl Kültür Müdürü Erdinç Karaköse, Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesislerinde Biyolog Fethi Gezener, Büyük Şehir Kırsal Kalkınma Şubesi Müdürü Ziraat Mühendisi Nedim Zurnacı, Arkeolog Prof. Ersin Doğer, Köprübaşı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Öğretim Görevlisi Ekrem Yılmaz, Doç. Dr. Levent Şık, Öğretmen Hasan Özbek, katılımcıların yeme-içme işini organize eden Fuat Aydın ve Araştırma görevlisi Eğitmen Ali Haydar Aksakal doğa eğitiminde bilgilerini katılımcılarla paylaşmışlardır.

Serbest zamanda da katılımcılar, eğitmenleri yalnız bırakmadı, etraflarında toplanarak yeni bilgilere doğru kucak açtılar.

Akşam olmuştu. Manisa Öğretmen Evi konferans salonunda toplanan katılımcılar Araştırmacı Yazar Ali Haydar Aksakal'ı dinlemeye geldi. “Manisa'nın tarihi gelişiminde çevre bilinci ve Manisa Tarzanı” konumuzdu. Her zaman olduğu gibi doğa ve insan ilişkilerini anlatarak söylevime başladım. İnsan ve doğa önemliydi.

Kainatı ve dünyayı yönetmeye insan talip olmuştu. İnsan güçlüydü. Kendi varlığında bulunan ana kitabı okur ve genetik kartlarında, Adem'den bu yana kayıtta olan bilgilere ulaşırsa tüm sır dediğimiz bilgiler onu olacaktı.

İnsanın, Evrenle bir bütün olduğunu, dünyada yalnız yaşamadığını vurguladıktan sonra, Dünya'nın ilk çevrecisi ve çevre dervişi Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi'nin 1899 yılında Samara Kenti'nde doğduğunu, 31 Mayıs 1963 yılında aramızdan ayrıldığını ve adam gibi adam olduğunu anlattık. Gelen katılımcılar arasında Tarzanı bilen yoktu. Onlar Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi'nin dünya'nın ilk çevrecisi olduğunu öğrendiler ve döndüklerinde öğrencilerine bu doğa aşığı insanı anlatacaklar.