Tubitak Destekli Doğa Eğitiminde Doğaseverlerin Manisa'dan Öğrendikleri * Haydar Aksakal

21.08.2014 / 00:00

 TUBİTAK – Celal Bayar Üniversitesi işbirliği ile yürütülen ve Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yasin ALTAN'ın yaptığı “Manisa Yuntdağı ve Çevresi Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi III” isimli proje ile 1-10 Ağustos ve 13-22 Ağustos tarihleri arasında iki etkinlik dönemi ve 60 katılımcı (hedef kitle) ile gerçekleştirildi.

 Yurdumuzun değişik illerinden gelen katılımcılar, branş öğretmenleri ile yüksek lisans ve doktora öğrencileri Manisa'nın tarihi ve ören yerlerini (Manisa Müzesi, Muradiye ve Sultan Camii, Darüşşifa Tıp Müzesi, Ulu Cami, Niobe, Mevlevihane Yuntdağı Aigai antik kenti, Salihli Sardes Antik Kenti, tarihi Kula evleri…), coğrafik güzellikleri (Spil Dağı Akpınar bölgesindeki gece kelebekleri ile zengin olan Yarıkkaya, Yunt Dağı ve Bozdağ bitki dokusu, Gürle Köyü Alabalık çiftliği, Köprübaşı Adala Kanyonu, Hidroelektrik Santrali ve Alabalık tesisleri, Kula Peri bacaları, Kula Volkanları, Akhisar Beyoba kum erozyonu, Gölmarmara gölü ve içerisinde barındırdığı kuşlar, balıklar, yılanlar, kaplumbağalar, kelebekler, su ortamında bulunan bitkiler, Demirci Başalan ve Güldürdek Yaylaları bitki dokusu, Soma Açık Maden sahası, Soma Maden Şehitliği ve Darkale Tarihi evleri), biyolojik zenginlikleri (dünyanın en bereketli ovalarından birisi olan Manisa Ovası'nda yetişen ünlü sultaniye üzümü, Demirci Tekeler köyü 3500 yıllık çınar ağacı, Kırkağaç kavunu, Akhisar ve Köprübaşı zeytin çiftlikleri, yine Köprübaşı'nda badem, ceviz, nar, çilek yetiştiriciliği, ekonomik bitkiler, tıbbi bitkiler, boya bitkileri ve halkın kullandığı etnobotanik bitkiler), hayvanlar aleminden Manisa'nın eko sistemine uygun kuşları, yılanları, akrepleri, kertenkeleleri, kelebekleri ve daha nicesini görüp tanıma ve inceleme fırsatı buldular. Katılımcılar, zenginlikleri gezerek, görerek en önemlisi de yerinde yaşayarak yapılan gezi ve sunumlarda, bu konular hakkında bilgilerle donatıldılar. Bu proje sayesinde edindikleri ve bilgi donanımlarını gittikleri okullardaki genç kuşaklara ve çevrelerindeki insanlara aktaracakları ise bilimsel bir gerçektir.

 Bir doğasever olarak gelen katılımcılar, doğa gönüllüsü olarak Manisa'dan ayrılırken şu sözleri söylediler:

“Öğrendiğimiz bilgileri hayatımızın sonuna kadar bayraklaştıracağımıza söz veriyoruz”.

Bu gezilen ve görülen yerleri Manisa halkına basın yoluyla tanıtan, esprileri ile anlatan projenin eğitmenlerinden ve basın sorumlusu olarak bendeniz Ali Haydar Aksakal tarafından dile getirildi.

 Ağustos ayının en sıcak günlerinde tüm fedakarlığı ile her an katılımcıların yanında bulunan, eğitimin gerçekleşmesinde büyük katkısı olan, katılımcıların sağlık meselelerinden sorumlu gönül insanı ve çevre dostu, Üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim TUĞLU da katılımcılara bu etkinlik esnasında olabilecek her türlü olumsuz koşullara karşı yardımcı olmuştur.

 Ayrıca 20 günlük etkinlik süresince tüm özverileri ile proje ekibinden rehber Doç Dr. Levent ŞIK, Hasan ÖZBEK, Eğitmenlerden Emin AKTAŞ ve Ekrem YILMAZ projenin uygulanmasında büyük katkı sağlamışlardır.

 Proje ile ilgili ayrıntılı geniş bilgilere ulaşmak için  http://dogaegitimi.cbu.edu.tr/ adresi ziyaret edilebilir.