Sınav ve Heyecan * Mehmet Hekim

Hafta sonu SBS yapılacak. Bir haftadır yurdun birçok kentinde yapılan ” Taksim Gezi Parkı” direnişleri nedeniyle 8. sınıfların girdiği SBS sınavının iptal edilip edilmeyeceği veliler ve öğrenciler arasında merak konusu olmuştu. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, eylemler nedeniyle hafta sonu yapılacak SBS'nin ertelenip ertelenmeyeceği sorusuna, “Sınav tarihinde bir değişiklik yok. SBS Cumartesi günü yapılacak” dedi.
Her sınavda olduğu gibi hafta sonu yapılacak sınavda da öğrenci ve velilerin en büyük sorunu sınav stresi dediğimiz heyecan olgusu. Heyecandan kaynaklanan acelecilik ve dikkatsizlik de hata yapmalarının bir nedeni oluyor. Öğrenciler hele SBS 'ye katılacak öğrenciler soruları dikkatli okumuyorlar. Soruyu sonuna kadar dikkatli okumadıkları için altı çizili kelimeleri de yanlış yorumluyorlar. Sonuç olarak sınavlar ve bilgi yetersiz bir durum arz ediyor. Günümüz kuşağının kitap okumaktan çok bilgisayarlarla vakit geçirmeleri onların uzun paragraf ve yorum sorularında hata yapmalarına yol açıyor. Son yıllarda özellikle sorular yorumlamaya yönelik olduğu için çok okumak çok düşünmek gerekiyor. Matematik sorularını cevap verirken dersi bir bütün olarak düşünmek önemlidir. Konular arası bağlantı bütünlüğü kapsar.
Aslında insanların aşırı heyecanlanmaları doğaldır. Bu heyecan günlük hayatı olumsuz etkileyecek duruma geliyorsa bu noktada bazı tedbirler alarak heyecanınızı yenebilirsiniz. Geçtiğimiz günlerde bir TV kanalındaki çok izlenen ve sevilen bilgi yarışması programı Kim Milyoner Olmak İster 'de daha önce görülmemiş bir olay yaşandı. Okan Üniversitesi öğrencisi Aysen adlı yarışmacı 4. soruda telefon jokerini kullandı. Jokerinin söylediği şık yerine başka bir şıkkı söyleyince bir an afallayan yarışmacı, yanlış yanıt vermiş oldu. Şaşkına dönen yarışmacı, “Heyecandan” diye konuştu. Demek ki heyecan hayatın her anında olabiliyormuş.
Sınav kişiliğin değerlendirilmesi değildir. Öğrencinin bilgi ve çalışmasının değerlendirilmesidir. Öğrenci başarılı ise iyi öğrendiği, başarısız ise iyi öğrenemediği ortaya çıkar. İyi insan veya kötü insan olduğu ortaya çıkmaz.
Tüm öğrencilerimiz sınavda üstün başarılar diliyorum.
******* ******
4 tane üniversite öğrencisi, uyanamadıkları için matematik finaline geç kalırlar ve okula gidince hocaya arabalarının lastiğinin patladığını söylerler… Hoca ilk basta inanmaz ama öğrencilerinin yalvarmalarına dayanamayarak, onları 3 gün sonra sınav yapacağını söyler.
Sınav günü gelince hoca, 4 öğrencinin hepsini bos bir salonun ayrı ayrı köşelerine oturtur. Sınav geçme sistemi şöyledir: 100 üzerinden 50 puan alan herkes sınavı geçebilir… Hocanın hazırladığı sınavda ise ön sayfada 10'ar puanlık 4 tane basit matematik sorusu vardır… Bunları kolayca çözerler. Arka sayfada ise 60 puanlık 1 soru vardır: “Hangi lastik patladı?”