Salihli Şiir İkindileri * Bedriye Aksakal

Salihli yirmi beş yıldır şiir soluyor. Salihli yirmi beş yıldır, şairler ve şiirlerle iç içe yaşıyor. Yirmi beş yıldır, mevsimler hızlı aksa da Salihli ; “Hiç boyun eğer mi insan” diyor.
26 Kasım 2011 günü Salihli'de 46. Şiir İkindileri vardı. Altı yıldır Salihli Belediyesi'nin yolladığı üç arabayla Manisalı yüz yirmi beş şiir sever, Salihli'nin şiir dünyasına gitti. Bu değin duyarlı olan Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay'a ne değin teşekkür etsek az. Böyle anlamlı bir etkinliğin içinde yer almamızı sağladığı için.
Kocaman bir yaz sonundan sonra, tüm renkleri bağrında toplayan güzün tüm güzelliklerini, Kurşunlu kaplıcalarında izlerken, yine Salihli Belediyesinin konuğu olarak çaylarımızı yudumlarken, şair Tuğrul Keskin yanı başımızda: “HİÇ BOYUN EĞER Mİ İNSAN” şiiriyle bizleri sarıp sarmaladı. Bu şiirini: “zalimin zulmüne inat ve boyun eğmeyenlere ithaf ediyordu:
“?
ATLASI GEÇEREK İPEKLİ YOLLARDAN
VURUŞLARI DA ANLA BEŞ KITA'DAN
SİZİN ELLERİNİZDEDİR KARA DERİLİLER
SARI DERİLİLER SİZİN ELLERİNİZDEDİR
SİZİN ELLERİNİZDEDİR ŞU AN'I YARATAN
HAYKIRIN DURMAKSIZIN O YARADAN
HİÇ BOYUN EĞER Mİ İNSAN?”

Kurşunlu'daki tüm renkleri arkamızda bırakarak şiir dinletisi yapılacak salona geldiğimizde, salon yine insan seli. Gençler, çocuklar ayakta. Salon şiir severlere yetmiyor. Sahne güzün tüm renkleriyle donanmış. Keskin, açılış konuşmasında adaletsizliğe, haksızlığa dur diyeceklerin özlemiyle son tümcesi beynime kazılıyor ne diyor şair:
“? Zalimin de yerle yeksan olacağı günlerin heyecanıyla geçsin zaman, 47. Şiir İkindilerine yol alırken? Sevgiyle kalın ve şiir tadında.
Şiir tadı damaklarımızda . Bu kez onurlu ve dik duruşuyla belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay sahnede. Gümbür gümbür atan yüreğiyle sesleniyor:
“”? 46. Şiir İkindi'mize ulaşmakta duyduğumuz sevinci, ne yazık ki ülkemizin içine düştüğü kimi olumsuz durumlar hüzne boğdu bu Güz. Ardı ardına gelen şehit haberleri, Van İli'mizdeki deprem ve kimi siyasilerimizin Cumhuriyetimizi içini çekmeye çalıştıkları nahoş durumlar, bizleri, Salihli'deki Cumhuriyet ve Mustafa Kemal Atatürk sevdalılarını derinden yaraladı 46. etkinliğimize girerken.
Bizler, Salihli'mizde böylesi derinlikte bir şiir ırmağı, bir aydınlanma nehri akabiliyorsa, bunu Cumhuriyetimizi kuran o eşsiz kadrolara borçlu olduğumuzu asla unutmuyoruz. Cumhuriyetimizin 88. yılını kutladığımız 29 Ekim'de bir kez daha inandık ki, acılar ne kadar büyük olursa olsun bu Ulus üstesinden gelecektir. Çünkü Cumhuriyet, pek çok alanda olduğu gibi, yaraları sarma bilinciyle de “Kimsesizlerin kimsesi olmuştur.” Fakat ne yazık ki Milli Mücadele Günleri'nde düşmanla iş birliği yapan zihniyet, bugün de Kurtuluş savaşı'nı ve devrimleri engellemeye çalışanları kutsamaktadır. Bağımsızlık savaşını ve devrimleri ve halkın yaşadığı acıları yok sayanlar da kanımca bunlardır. Günümüzün sözde aydınlarının 21. yüzyılda kabaran saltanat- hilafet ve Osmanlılık özlemi; halkını ve yurdunu bırakıp kaçanlara düzülen övgüler; eğitimsizleştirilen, yoksullaştırılan, inancı ve kökten ayrılıkları sömüren halkı kandırmak içindir. Bizler bu gün içinde bulunduğumuz durumun vehametini elbette en sarsıcı bir biçimde anlayan, bu kötü gidişatı durdurma mücadelesi içinde olan insanlarız. Fakat genel görünüm, sizlerin de yakından izlediği gibi Büyük Önder'in Söylev'e başlarken söylediklerinden pek de farklı değildir?”
Söylevin bir bölümünü başkan okurken, işgal acılarını duyumsadım.
Başkan, gelen konuklara da hoş geldin dedikten sonra şairler geçiti başladı. Kimler vardı; Altay Ömer Erdoğan, Arife Kalender, Aslıhan Tüylüoğlu, Leyle Şahin, Muzaffer Kale; Tozan Alkan, Turgay Fişekçi, Mehmet Girgin Dionysos Sanata Emek Ödülü alan Rutkay Aziz, Dionysos Şiir Ödülü alan Nihat Behram?