Renkli Bir Ressam * Haydar Aksakal

Onu ilkokul sıralarında tanıdım. Eşi Mürüvvet Hanım bizim okulda (Murat Germen) öğretmendi? ziyarete gelir, bizimle konuşur, okul bahçesinde resim çizerdi? Bizler de, onun tuvaline aktardıklarını seyreder, severdik onu.
Daha sonra, Ortaokulda benim coğrafya öğretmenim oldu. Manisa'da tarihçiliği, ressamlığı ve yazarlığıyla tanındı. 24 Kasım 1961 günü adı, “İbrahim Gökçen” Bulvarına verildi. Manisa Lisesi yöneticileri de 22 Nisan 1962 Pazar günü yapılan bir törenle lisenin bir sınıfına “İbrahim Gökçen Dershanesi” adını vermişlerdi…
Yaptığı yağlıboya tablolardan birisi, onun hatırası olarak evimizde yaşıyor. Muhteşem Manisa Dağı ve Hatuniye Camisi'nin resmedildiği tablonun görüntüsünü “Gönül Penceresi'nden Manisa” kitabının kapağında kullandım?
Yıllar önce, İbrahim Gökçen, yüzlerce yağlı boya, sulu boya ve kara kalem çalışması yapmıştı. Onların peşine düştüm. Araştırmalarım, beni Manisa Şoförler Derneğine götürdü. Mustafa Yurtseven'in başkan olduğu dönem. Kendisine, bu resimlerin korunması gerektiğini, ilerde kurulacak kent müzesi için saklamasını söyledim. Müsaade ettiler, “resimleri alabilirsin” dediler. Şoförler Derneğine gittiğimde, temizlik işlerinde çalışan kadının, tüm resimleri on gün önce yaktığını öğrendim?
Manisa'yı araştıran, Manisa sevdalısı böyle bir öğretmen bir daha gelmedi. Tüm zamanını Manisa'daki tarihi eserleri incelemek ve onları resme geçirmekle harcadı.
1904 yılında Selanik İli, Gevgeli İlçesi'nin Mayadağ Bucağı'na bağlı Karasinan Köyü'nde doğdu. Annesi Ayşe Hanım, babası Mehmet Efendiydi. İkisi erkek, bir kız kardeşi oldu. Küçük Kardeşi Türk Ordusunda general olan Kemal Gökçen'dir.
İbrahim Gökçen, Selanik Kenti'nde İslahane Okulu'nda okudu. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya gelen ailesi onu Devlet Hesabına öğretmen okuluna yazdırdı. Bursa ve Balıkesir Öğretmen Okullarında eğitim aldı. 1928-1929 öğretim yılında İstanbul Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu. Giresun'a atandı. Üç yıl sonra Bursa'ya tayin edildi. Delice, Gümrükle köyleri ile Bursa Muradiye İlk Okullarında öğretmenlik yaptı.
1 Ocak 1932 yılında Mürüvvet Öğretmen ile evlendi. 1933 yılında askerlik hizmeti başladı. 1934'de ilk çocuğu dünyaya geldi. Üniversitede açılan ortaokul öğretmenliği sınavına girdi. Kırşehir Orta Okuluna tarih ve coğrafya öğretmeni olarak atandı (6.10.1936). Bir yıl sonra, Manisa Orta Okuluna tarih ve coğrafya öğretmeni olarak gönderildi.
30.09.1937 tarihinden 18.9.1957 yılına kadar Manisa Orta Okulunda öğretmenlik yaptı. Çocuklarını Üniversite'de okutmak için İstanbul Bakırköy Orta Okuluna tayinini yaptırdı. Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsü Salonu'nda açtığı resim sergisi sırasında hastalandı. 4 Şubat 1958 günü, Bakırköy Hastanesi'nde öğrencisi olan Dr. İbrahim Türek'in kolları arasında öldü.
Birisi kız (Meral Seçer), ikisi erkek çocuk babasıydı.
Yazılarıyla, Manisa tarihine ışık tutmuştur. Fırçasıyla Manisa caddelerini, türbeleri, camileri ve tarihi eserleri tuvaline aktardı. Mahalli gazete ve dergilere makaleler yazdı.
Meslek arkadaşı Tarih Öğretmeni Çağatay Ulucay ile beraber çalışıyorlardı. Uluçay'ın, İbrahim Gökçen'in ölümünden sonra bir dergide yazdıkları:
“Manisa'da bulunduğu 22 yıl zarfında hep Manisa'dan tablolar çizdi. Şiirlerinde Manisa'yı dile getirdi. Kitaplarında Manisa'yı konuşturdu. Manisa kültürüne hizmet edenlerin başında muhakkak İbrahim Gökçen Gelir.
Manisa'nın kitabeleri, Manisa'nın mezar taşları, Manisa'nın zaviyeleri, Manisa'nın vakıfları, Manisa'nın Yörükleri, Manisa'nın deri sanatları hep İbrahim'in eserlerinde dile gelmiş ve tarihe mal olmuştur.” (1)
İbrahim Gökçe'nin Manisa ile ilgili yayınlanmış eserleri:
1. Manisa Tarihi (Çağatay Uluçay ile beraber) İstanbul, 1939, Resimli Ay Matbaası.
2. Turist Gözü İle Manisa (M. Çağatay Uluçay- M.Rauf İnan ve Azmi Akın'la beraber) İstanbul, 1945, Marifet Matbaası.
3. Manisa'da XVI ve XVII yüzyılda Deri Sanatları Üzerine Bir Araştırma, İstanbul, 1945, Marifet Basımevi.
4. XVI ve XVII. Asırlarda Saruhan Zaviye ve Yatırları, İstanbul 1946, Marifet Basımevi
5. XVI ve XVII. Asır sicillerine göre Saruhan'da Yörük ve Türkmenler, İstanbul 1946, Marifet Basımevi
6. Manisa Tarihinde Vakıflar ve Hayırlar Cilt:1, İstanbul 1950, Marifet Basımevi.
7. ” ” ” ” Cilt:2 ” ” ” “
8. Tarihte Saruhan Köyleri, İstanbul 19502, Marifet Basımevi.
Kaynakça: (1) Manisa İli Kütüphaneleri, Karaöz Sadık, 1974 Ankara, Ayyıldız Matbaası A.Ş.