Okul Seçiminde Nelere Dikkat Edelim * Mehmet Hekim

Yeni eğitim öğretim yılının açılmasına sayılı günler kaldı. Anne babalar artık okul ve öğretmen arayışlarına başladılar. İyi okul başarılı öğretmen için devreye hatırlı ve makam sahibi kişiler bile girmeye başladılar. Okul yöneticilerimizin en çok rahatsız oldukları konulardır öğrenciye özel öğretmen seçimi… Devlet okullarında veli, özel okullarda para baskısı öğretmen okul seçiminde baskı unsuru olmaktadır.
Okul seçimi ebeveynlerin vereceği en önemli ve haklı kararlarının başında gelmektedir. Çocuk için en doğru okulu seçmek iyi bir üniversitenin kapısını aralarken, geleceğine de şekil veriyor. Ama velilerin bu kararı verirken okul seçimi konusunda nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda kafaları karışık. Çoğu zaman arkadaş, komşu veya reklamlar etkili olmaktadır. Kendi araştırmaları daha gerçekçi sonuç verir. Okul seçerken göstergeler ne olmalı, nelere dikkat etmeli derseniz;
Okulda özellikle “SEVGİ” ön planda olmalıdır. Çocuk okula adım atar atmaz sevgi duygusu ve sözcükleri ile karşılaşmalıdır.
Okulun yabancı dil eğitimi tercih nedenleriniz arasında olmalı. Okul, çocuğa bir hatta iki yabancı dil becerisi kazandırmalı.
Bir eğitim kurumunda Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi, Ölçme ve Değerlendirme, Program Geliştirme ile Eğitim Teknolojisi ve Tasarımı gibi eğitime destek birimleri çok güçlü kadrolardan oluşmalı.
Her öğrencinin öğrenme yetenekleri farklılık gösterir. Çocuğunuzun öğrenme stilini bilen, ona cevap veren bir okul tercih nedeni olmalı.
Bir kurumda ne kadar çok sosyal sorumluluk projesinin gerçekleşmesi ile orada okuyan öğrencilerin manevi haz duygusu, sorumluluk algısı arasında bir paralellik olduğu dikkate alınmalıdır.
Okul, öğrencinin akademik başarısı kadar, spor sanat alanında da doyurucu olmalıdır.
Okul araştırırken olabildiğince eğitim çevresini iyi bildiğine inandığınız farklı kişilerden de görüş alınmasında yarar vardır.
Sınıfların kaç kişilik olduğu da dikkat etmeniz gereken unsurlardan. Bir sınıfta 25 öğrenciden fazla öğrenci varsa, o sınıfı kalabalık sayabilirsiniz. Kalabalık sınıflarda öğretmenin her öğrenciyle ayrı ayrı ilgilenmesi zorlaşır. Öğrenci başına öğretmenin ayırabileceği günlük zaman 10 dakikayı geçmez. Etkili eğitimden bahsetmek zordur.
Okula ulaşmada yol mesafesi öğrenciyi yorar motivasyonunu bozar, ikametgâhına yakın bir okul seçimi uygun olur.
Okul, eğitim vermenin aynı sıra çocuğun sosyalleşmesini ve çevre, diğer çocuklarla iletişim kurması için bir araçtır. Seçeceğiniz okulda, hem derslere, hem de o derslerin nasıl, kimler tarafından, hangi yöntemlerle verildiğine bakmamız gerekir. Bu nedenle seçtiğimiz okulun bu vasıflara sahip olup olmadığını araştırmalısınız. Tercih edilecek okulun vizyonu da çok önemli. Eğer okulun vizyonu, felsefesi ve eğitime bakış açısı sizinkisine uymuyorsa, çocuğunuzun orada mutlu olması zor olur. Okulun felsefesinde çağdaşlık tartışılmaz ilke olmalıdır. Okulun değerlendirme sistemi de çok önemlidir. Sadece sözlü veya yazılı sınavla değerlendirme yapan ve öğrencinin proje hazırlama, araştırma yapma gibi yaratıcı yönlerini geliştirmesine açık olmayan okullar, çocuğunuzu pasif yetiştirebilir. Bunun yanı sıra çok fazla ev ödevi veren bir okul öğrencileri okuldan soğutabilir.
Gazetemiz “YARIN” 12 yaşında… Gazetenin çıktığı ilk gün yazmaya başladım. O yıllardan bu yana nice arkadaşlar, yöneticiler geldi geçti. Hepsinin kulakları çınlasın. Gazetede en eskilerden biriyim. Dile kolay tam 12 yıl geçti. Nice 12 yıl dileklerimle tüm gazete çalışanlarına yöneticilerine ve sahibine başarılar diliyorum.