Öğrenmenin Sınırı Yok

Ekonomik anlamda güçlü kuruluşların eğitime katkı sunmaları ve sahip çıkmaları gerçekten takdir-e şayan bir tutumdur. Zaman zaman gerek eğitime gerek spora gerekse sanata sektörel kurumların isimlerini sıkça rastlar olduk. Bunlardan eğitim konusunda Garanti Bankası’nın desteği gözüme çarptı.

Öğretmenin Sınırı Yok' projesi, ülkemizde düşünen, sorgulayan ve araştıran bir eğitim modelinin uygulanmasına katkıda bulunmak amacıyla, öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimine yönelik eğitim faaliyetleri düzenlemek üzere Garanti Bankası'nın öncülüğünde hayata geçiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'yla 20 Haziran 2008 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde, 5 yılda ilköğretimde görev yapan 100 bin öğretmen, okul yöneticisi ve müfettişe, hizmet içi eğitim verilmesi hedefleniyor.
Garanti Bankası’nın toplam 15 milyon YTL'lik kaynak ayırdığı bu projede "Sınıf Yönetimi", "Öğrenme ve Öğretme Teknikleri" ve "Değerlendirme" gibi konular öğretilecek.
Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) tarafından yürütülen Öğretmenin Sınırı Yok Projesi’nde Nisan 2009’da İstanbul, Bursa, Bolu, Çankırı ve Karabük’te gerçekleştirilen pilot eğitimlere toplam 1227 öğretmen ve okul yöneticisi katıldığı, 2010 yılında Türkiye çapında 20 bin öğretmeninin daha eğitimlerden faydalanacağı, projede görev alan eğitmen kadrosunu genişletmek üzere kısmi zamanlı destek verecek eğitimcilere proje yönetimi çağrıda bulunuyor.
Eğitim programlarına ilköğretim düzeyindeki okullar tüm öğretmenleri ve yöneticileri ile birlikte gönüllülük esasına dayanarak ücretsiz olarak katılabilecek. Eğitim programı temel olarak Cuma-Cumartesi-Pazar günleri yapılacak olan iki buçuk günlük yüz yüze eğitimi ve sonrasında eKampüs sanal öğrenme ortamında, bir sene boyunca sürdürülecek olan e-öğrenme eğitimini kapsıyor. eKampüs ortamında mesleki uzmanlık eğitimlerinin yanı sıra, kişisel gelişim ve hobi eğitimleri de yer alıyor.

Eğitimlere katılım koşulları:
· Eğitimlere başvuru yapan okul bünyesinde görev yapan ilköğretim düzeyindeki tüm eğitimcilerin ve yöneticilerin dâhil olması, eğitime okul temelli katılım gerekmektedir.
· Eğitime katılacak grupların yaklaşık 25 kişiden oluşması gerekmektedir. Dolayısıyla, okulda 45 kadar eğitimci varsa bu okulda 2 grup halinde çalışma yapılması, 15 kadar eğitimci varsa da ulaşım konusunda sorun yaşamayacak gönüllü başka bir okulla işbirliği yapılarak ortak başvuru yapılması gerekmektedir.
· Eğitimlerin gerçekleşeceği ortamda 5 kişinin bir arada oturabileceği 5 grup masasının olduğu bir düzenek çalışmanın düzenini destekleyecektir. Bu noktada okulun çok amaçlı salonu, kütüphanesi veya sınıflarından biri rahatlıkla kullanılabilir.
· Eğitime dair tüm malzemeler ve katılımcı klasörleri bedelsiz olarak eğitimcilere ÖRAV tarafından sağlanacaktır. Taşıma ve kargolama zorluğu nedeniyle eğitime katılacak okulların 30'lu flipchart kâğıdı bulundurmaları yeterli olacaktır.
Kendini ve çevresini geliştirebilecek eğitimci arkadaşlara duyurulur. Gerçekten hem eğitim alma ve hem verme konusunda yararlı bir proje ve özellikle tüm eğitimcilerin ilgi göstermesi gerekiyor.