İZMİR'DE SİGARA YASAĞI NASIL GİDİYOR

SİGARA yasağını getiren yasal düzenleme, AKP’nin öncülük ettiği en başarılı ve yararlı uygulama bence. Doğrusu, çeşitli lobilerin etkinliklerine karşı, böyle geniş bir düzenlemenin çıkmasına olanak vermiyordum. Gözlediğim kadarıyla tepkiler giderek azalıyor ve sigara içenlerin bile çoğu düzenlemelerden memnun.
İzmir İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç’a İzmir’deki durumu sordum.
Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından İzmir’de çeşitli kamu kurumu, özel işletme ve toplu taşım araçlarında toplam 15 bin 487 denetim yapılmış; 733 kişiye 21 bin 635 TL, 27 işyerine 13 bin 188 TL para cezası kesilmiş. Yaz günlerinde yüzde 90 civarında olan yasaya uyma oranı, kışın gelmesiyle yüzde 75’e kadar düşmüş. Denetlemelerin sıklaşması ve cezaların etkisiyle, oran tekrar yükselmiş.
Düzenlemeleri destekleyenlerin yasaya uymayanları ihbar etmeleri ve ihbarlarının takipçisi olmaları çok önemli. İhbarlar her yerde Emniyet’in 155, Sağlık Bakanlığı’nın 184 numaralı telefonlarına; İzmir’de ayrıca (232) 4895454’e yapılabiliyor.
İHBARDA İSİM ŞART DEĞİL
Teknoloji çağında ihbarla yetinmeyip, kanıt da sunmak isteyenler cep telefonu veya kameralarla çektikleri fotoğrafları, hatta videoları e-posta yoluyla ruh35@ism.gov.tr adresine gönderebilirler. Çekilen mekanın ve zamanın belirtilmesi yararlı; kimliğinizi belirtmeniz ise gerekmiyor. İzmir’de yasaya uymayanlar için yapılan ihbar sayısı oldukça yüksekmiş ve ihbarı yapanlar gereğinin yapılıp yapılmadığının kontrol ediyorlarmış.
Geçtiğimiz yıl Sigara Sağlık Ulusal Komitesi tarafından Valisi, Emniyet Müdürü ve İl Sağlık Müdürlüğü ödüllendirilen İzmir, yeni düzenlemelere en iyi uyum sağlayan şehirlerden biri… Prof. Kılınç ve ekibine de tebrikler… Denetim ve ceza süreçlerinde İl Sağlık Müdürlüğü görevlileri görevlerini eksiksiz yerine getirirken; Emniyet ve özellikle Belediye yetkililerinin, yasaların gereğini zamanında yerine getirmenin zorunluluk olduğunu anımsayarak, biraz daha titiz davranmaları gerekiyor.
Finlandiya’da özel araçlarda 18 yaşından küçük biri bulunduğunda, sigara yasağı gündemde. Neden bizde de olmasın?
(Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok’un kaleminden, okulgen@superonline.com)