Hem Yerli Hem Egeli Hem de Sağlıklı

YAŞI 40’ın üzerindekilerin belleklerinde “Yerli Malı Haftası” ve “Yerli malı – Yurdun malı – Herkes onu kullanmalı” sloganı canlılığını koruyordur.
Okullarda şiirlerle, şarkılarla yerli malının öneminin vurgulandığı günlerde piyasada pek fazla yabancı malı yoktu; yerli mallarının niteliğiyse hayli düşüktü. Amerikan malı özentisi, “Levi’s” kot ve “Converse” ayakkabıyla başladığında ortaokuldaydım. Önceki Türk mallarına oranla daha kaliteli “Mekap” ayakkabılar da aynı yıllarda çıkmıştı piyasaya…
“Yerli Malı Haftası”nın adı “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” biçiminde uzarken, yarattığı heyecan kısaldı. Bugün birçok alanda yabancı mallarla boy ölçüşebilen “hem nitelikli, hem yerli” ürünlerimiz var. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ün birkaç yıl önce başlattığı “869 barkodu ile başlayan yerli malı ürünleri satın alalım” kampanyası ise unutulmaya yüz tuttu.
Yerli mallarını satın almakla yetinmeyip, Ege Bölgesi’nde üretilenlerin öncelikle tercih edilmesinden yanayım. Bu firmalardan alacağımız her ürün bölgemizin kalkınmasına ve bir işsizin iş bulmasına katkı sağlayacaktır. Gıda ürünlerini ele alalım. Sadece yerli ve Egeli değil, sağlıklı olanı seçmek de elinizde. Çocuğunuz veya bir sağlık sorununuz varsa, konu daha da önemli.
“Sağlıklı beslenme” konusunda bilgilenmek ve gönül rahatlığıyla kullanmak amacıyla, bölgemizde gıda sektöründe yer alan tesisleri ziyaret edip, uzmanlarla sohbet eder, bilimsel yayınları incelerim. Kolesterol sorunum nedeniyle “Sakıpağa’nın yağsız yoğurdu”nu, “Pınar’ın hindi etini” tercih ediyorum. Çocuğum “Pınar’ın organik sütü”nü içiyor; ailece “Keskinoğlu’nun piliç ve doğal yumurta”sını, “Ayvalık zeytininden Ayvalık’ta üretilmiş sızma (extra virgin) zeytinyağı”nı, “Meryem Kara’nın keçi peyniri”ni tüketiyoruz.
Yakın zamanda gezdiğim “Fersan”ın Kemalpaşa’daki fabrikasını çok beğendim; başta sahibi Arcan Çelengil, tüm personeli kutlarım. Yararlarını öğrendiğim ürünlerinden özellikle “elma sirkesi”ni daha çok tüketeceğiz.
Diğer yerli, Egeli ve sağlıklı ürünleri bulmaksa size düşüyor.
(Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok’un kaleminden, okulgen@superonline.com)