Hafsa Sultan

(VALİDE SULTAN)
Muhteşem yüzyıl ile gündeme oturan, Hafsa Sultan aslında Manisalıların gönlünde her daim yer almaktadır. Sultan, Mesir geleneği ile tümleşmiş bir Valide Sultandır. Hafsa Sultan Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni'nin annesidir.
Yavuz Sultan Selim, ünlü:
“Şiirler pençe-i kahrımda olurken lerzan,
beni bir gözleri ahuya zebun etti felek,”
dizelerini Hafsa Sultan için yazmıştır.
Yavuz'un ölümüyle tahta çıkan Kanuni ile birlikte Hafsa Sultan Valide Sultan oldu. Tarihçilere göre bu sanı ile anılan ilk sultan Hafsa Sultandır.
Sultanın Kırım Hanı Mengli Giray'ın kızı olduğu sürülen savlardan biridir.
Hafsa Sultan Manisa sarayında yaşarken, Kanuni annesinin isteğiyle Mimar Acem Ali'yi Manisa'ya göndererek, sultan külliyesini yapmıştır. Sultan Camii, medrese, sübyan mektebi, imarethaneden oluşan külliye 1522'de tamamlandı. Ardından bir darüşşifa ve bir çift hamam yapıldı.
Hamamın batısında yer alan Darüşşifa'nın kitabesindeki dizeler günün ışığını yansıtmaktadır:
“Bu dari madeni Sultan Süleyman
Bina etti ki sayi menfeattir.
Bu hayrin baisi fahrul kuzatol
Sual olunca itmamı binası
Dedi tarihini makamını ifayettir.”
Manisa'daki külliyenin dışında Hafsa Sultan, Urla'da bir mescit, Marmaris'te Osmanlı kervansarayı yaptırmıştır.
Mesir olayına geldiğimizde ise öyküsü şöyledir:
Günün birinde Hafsa Sultan hastalanır; Merkez Efendi, Dumanlı dağın bin bir çiçeğinden otundan oluşturduğu Mesir Macununu, Sultana yedirir. Kısa bir süre sonra da Sultan yeniden doğmuş gibidir. Hafsa Sultan kendini iyileştiren macununun halka dağıtılmasını ister.
O gün bu gün Manisa'da doğa bahara uyanırken Sultan Camiinin minaresinden Mesir halka saçılır.Mesir atılırken, eskiden şu maniler söylenirdi:
Hafız kınalarıma baksanya
Bana mesir atsanya
Hafız kınalarıma bakmaz ki
Bana mesir atmaz ki.
Kayalar gölgelendi
Manisalılar öfkelendi.
Öfkelenmeyin Manisalılar
Mesir zamanı geldi.
Mesir Bayramı, Sultan Camii, Hafsa Sultan ile tümleşmiştir.
Şenlik, Anadolu'nun geçmiş kültürüyle de buluşmuş bir etkinliktir.Mesir camiden atılacağı gün, köylüsü, kasabalısı Manisa'da toplanır. Birkaç yıldır yabancı konuklar davet edilerek, Mesir şenlikle birlikte tanıtılıyor.
Dilerim ileri ki yıllarda uluslararası bir boyutta Mesir tanıtılır. Dünya pazarında yerini alarak, ekonomimize katkı sağlar….