Unutulmuş Manisalı Şairler * Bedriye Aksakal

09.04.2015 / 00:00
Yaşamımı şiirlerle örmüşümdür. Her gece başucumda bulunan şairlerin kitaplarında şiirlerini okur, dizelerle kimi zaman Kaf Dağına, kimi zaman da okyanusun derinliklerine inerim Kimi zamanda Spil'in esintisinde Manisalı Şairlerin arasında dolaşır dururum.

28 yıldır da Salihli'de yapılan şiir etkinliklerinde ve kitap fuarlarında ülkemin ve yöremin şairlerini tanıdım. Onlarla söyleştim. Türk Edebiyatına damgasını vurmuş şairleri de çok iyi bildiğimi de söyleyebilirim. Dedim ya çocukluğumdan beri şiir benim için bir yaşam. Şiirsiz yaşam düşünemiyorum.

Pazar günü yeni yapılan Kent Parkına gittim. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yazarlar ve şairler bölümünü gezerken yazılması gereken birkaç ismi görmeyince ve bir de bir iki ismi görünce de onlardan önce şunlar olmalıydı, dedim.

Teoman Aktürel: Şair çevirmen. Alaşehir'de doğdu. Orta öğrenimin Galatasaray Lisesinde, yüksek öğrenimini Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü tamamladı. Paris'te iktisat eğitimi gördü. Yedi Tepe, Türk Dili ve “a” dergilerinde Teo imzasıyla yayımladığı şiirlerin yanı sıra Bertolt Brech ve öbür çağdaş şairlerden yaptığı çevirileriyle tanındı. P.Soupault'tan yaptığı çevirisiyle 1960 yılında Türk Dil Kurumu çeviri Armağanı aldı. Devinek(1960) adlı yapıtında kendi şiirleriyle çeviri şiirlerinden kimileri yer almaktadır. Nice yapıtları vardır.

Erol Çankaya: Manisa Turgutlu ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasi Bilimler fakültesini bitirid.

Önceleri Ömer Faruk Toprak, şiirlerini anımsatan bol sözcüklü ve uzun şiirler yazdı. Son dönemde yalın ve tutumlu bir söyleyişi var. Humorlu ve lirik birer anlatıma yöneldi. Attila İlhan'ın emeği vardır Çankaya'da.

Şiirleri; deneme ve eleştirilerini: Adam sanat, Sanat Olayı, Soyut, Yansıma, Yazko Edebiyat, Yeni Dergi gibi dergilerde yayımlandı. TRT Reklâm Ödülleri kazandı. Halen yakın Doğu Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi.

Yapıtları:

Cehennem Biziz1976), Asıl Adı Gökyüzü(1985), Siyasal İletişim İmge yayıncılık (2015), Onuncu Köy, Popüler Kültür ve Edebiyat, İktidar Bu kapağın Altındadır, Siyasal İletişimin Demokratik Topluma Etkileri…

Timuçin Özyürekli: 19 Ağustos 1950 Turgutlu'da doğdu. İzmir, 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi İşletme Mezunu. Çıkış isimli dergiyi çıkardı. Agora Dergisi'nin kurucuları arasında yer aldı. TRT İzmir radyosunda Düşler bahçesi adlı şiir ve öykü programını hazırlayıp sundu.

Şiirleri; 1978'den itibaren Çıkış, Agora, Yeditepe, Yansıma, Dönemeç, Ortaklaşa, Yarın, Broy, Doğrultu, sanat Emeği, gerçek sanat, Varlık, Adam Sanat gibi dergilerde yayımlandı. 1989 TAYAD Şiir Yarışması Birincilik Ödülü'nü aldı.

Eserleri:

Şafağın Buğusu(Şiir 1982), Merhaba Ya-Şamak (1983), Ufkumuz Sonsuz(2000), Fırtına Kuşları(2001), Kanatsız melek, Kirli benek, Kurtuluş kartalı, Mustafa Kemal'in Süvarileri…”

Habip Bektaş: 1 Mart 1951'de Salihli'de doğdu. Okul yaşamı kısa sürdü. Okuma yazma öğrenecek kadar okula gitme olanağı buldu. İş yaşamı çıraklıkla başladı. Yirmi bir yaşına kadar çeşitli işlerde çalıştı. Daha sonra iş göçüne katılarak, Almanya'ya gitti. Erlangen kentinde yaşadı. Evli iki çocuk babası.

Uzun yıllar şiir, öykü, roman, tiyatro oyunu, radyo oyunu, araştırma dallarında yapıtlar verdi. Almanca ve Türkçe basılan kitapları değişik ödüller kazandı. Hamriyanım adlı kitabıyla Milliyet Roman ödülünü kazandı. Ayrıca Almanya'da Erlangen Kültür Ödülünü kazandı. Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülünü aldı.

Fahrettin Koyuncu: 1965 yılında Manisa Üçpınar'da doğdu. 1990 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve edebiyatı bölümünden mezun oldu. İlk şiiri 1988 yılında “Yazıt” dergisinde yayımlandı. O tarihten beri çeşitli edebiyat dergilerinde şiirleri ve yazıları yayımlanıyor.

Kitapları:

Korkarım Ele verecek(şiir 1992), Düş Darasını Yaşamın (Şiir,1995)

Düş Körükçüleri (Şiir İnceleme, 1997), Zamanın Zembereği (Şiir, 2000), Taşlar Oldum zamanda (Şiir, 2008), Koca Yusuf Görmeliydi (Biyografi/2010),Bir Düşe Yolculuk (gezi,2010),41 Soruda İstiklal Marşı ve Mehmet Akif (Biyografi,2012), Yazma Becerisi ve Yazı Türleri (Araştırma,2013, A.Koyuncu ile birlikte), Çift Başlı Kartal (Şiir,2013), Ağzına Biber Sürerim (Araştırma,2014) Düştüm Zamandan Geçerken(Şiir 2014)

Çocuk Kitapları:

Sözcüklere Kuşlar Konar (Şiir,2007) Samuray saksağan(fabl,2008) Gökyüzünün kanatları(Şiir,2009) Masala Dönen dev (Masal,2012) Meraklı Sorular(Şiir,2013)

Hakkı Tarık Us yazılırken Mehmed Asım Us ve Hasan Rasim Us asla unutulmamalıydı. Keşke şairleri seçenler Yurt Ansiklopedisi “Türkiye il il Dünü, Bugünü, Yarını” Manisa'yı anlatan 101. fasikülde “Edebiyatta Manisa'yı” okusalardı. Edebiyat ve Yazarlar Sözlüklerine baksalardı. Manisa'da yaşayan nice ödüller alan bir Esen Yel, Çetin Tezcan, Erşen Akar, Hakkı Avan, Sabahattin Akman ve diğerleri de unutulmasaydı. Kanımca Üniversite de bu konuda görevli olanlar Manisa'yı pekiyi tanımıyorlar. Tanımış olsalardı güçlü kalemleri unutmazlardı. En önemlisi Manisa tarihini, Manisa'nın kültürel zenginliklerini Halkevleri zamanında gün ışığına çıkaran Çağatay Uluçay, İbrahim Gökçen araştırmacı yazar olarak en önde yer almalıydı. Manisa'da uzun yıllar yaşayan Hidayet Karakuş, Veysel Çolak, Muradiyeli Aydoğan Yavaşlı ve Tuğrul Keskin'in nice yapıtlarında Manisa yer almıştır.

Fahrettin Koyuncu'nun dizeleriyle bitmemesi gereken yazımı noktalamak istiyorum:

YOLUNA ÇIKTIM SÖZCÜKLERİN,
YALANA YANLIŞ DEDİM
DİLLER EKTİM HAYATIN TARLASINA,
SULADIM, ÇAPALADIM
KIZMASIN KİMSE BANA,
UPUZUN YOLLARDAYIM.