Felsefe Niçin Gerekli

"Felsefe yapmak doğru düşünmektir." T. HOBBES

Bazen kendi aramızdaki tartışmalarda birbirimizi” felsefe yapma “ diye suçladığımız olmuştur. Yine felsefe şarkılara konu olmuştur. Peki, nedir felsefe? Felsefe, varlık, bilgi, gerçek, adalet, güzellik, doğruluk, estetik, akıl ve dil gibi konularla ilgili genel ve temel sorunlarla ilgili yapılan çalışmalardır. Düşünbilim veya felsefe, sözcük kökeni olarak Yunanca seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum anlamına gelen "phileo" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türemiştir Tarihin başlangıcından günümüze dek “Bilinemezcilik, Diyalektik, Faydacılık, İdealizm, Materyalizm, Modernizm, Oluşturmacılık, Postmodernizm, Pozitivizm, Fenomoloji, Varoluşçuluk, Yapısalcılık” adı altında akımlar olarak ortaya çıkmıştır. Hepimiz günlük yaşamda kullanmışızdır idealist, materyalist kavramlarını özellikle de son dönemde postmodernizm daha çok tartışılır olmuştur. Karl Jaspers, Sokrates, Platon, Aristoteles, Epıkuros, Anselmus, Abaelardus, Campenella, Bacon, Hobbes, Descartes gelmiş geçmiş en önemli felsefi düşünür olmuşlardır.
Hepimiz, özellikle küçük çocuklar ilk gördüklerini hayret ve merak içinde bakarlar. Çünkü insanoğlunda doğuştan gelen merak duygusu vardır. Bu duygudur ki bizleri felsefe ve bilim yapmaya götürür. İnsanoğlu bugün uzaya açılabilmesi ve uzayın sırlarına ulaşmaya çabalaması hep bu merak duygusundan kaynaklanmıştır. Bugün internet aracılığıyla bulabildiğimiz her türlü bilgiyi ilk filozoflar gözlem, deney ve akıl yürütmeleri ile yanıt aramış ve insanlık onların bu mirasını kullanmaktadır.
İnsanoğlu merak ettiği için dünya sürekli gelişebiliyor. İçimizdeki “küçük çocuğa “ merak ettiği şeylerin yanıtını vermeli ve merak etmeye devam etmesini sağlamalıyız. Bir kitap okurken, tartışma yaparken, bulmaca çözerken, haber veya film seyrederken bilmediğimiz bir sözcük ve kavramla karşılaştığımızda hemen onu araştırma yoluna gitmeliyiz. Okullarda da temel anlayış bu olmalıdır. Zengin bir sözcük dağarcığı, kendi yaşam felsefemizi daha iyi ifade etmemizi sağlayacaktır. Merak duygusu eleştiriyi de doğurur. Verdiğimiz her yeni yanıt öncekinin reddidir. Bu, ilerlemeyi, gelişmeyi sağlar. Bilim adamları verilen yanıtlarla yetinse, bilim ilerlemez, ilk bilinenlerle hala yaşıyor olurduk.
Bu anlamda “felsefe ve felsefe dersleri” çok önemlidir. Kendimizi mutlu edecek ve geliştirecek, katkı sağlayacak her şeyi merak ve öğrenmek gerekir. Gelişmiş ülkeler TV, bilgisayar, internet ve Google’yi icat edip tüm dünyayı sömürürken bizlerin neyi merak ettiği tartışılmalı ve düşünülmelidir. “TV dizisi Aşk-ı Memnu'da Bihter'i canlandıran Beren Saat'in hayranları çekimin yapıldığı spor salonuna otobüs kaldırdı. Saat'in dizide giydiği İtalyan çizmesinin taklitleri de 15 TL'ye peynir ekmek gibi satılıyor… (Dünkü gazete ve internet haberlerinden) Bol meraklı ve felsefe dolu günler sizlerle olsun…

***** ***** ***** *****

ESAS AKIL
Bir akıl hastanesini ziyareti sırasında, adamın biri sorar:
Bir insanın akıl hastanesine yatıp yatmayacağını nasıl belirliyorsunuz?
Doktor:
Bir küveti su ile dolduruyoruz. Sonra hastaya üç şey veriyoruz.
Bir kaşık, bir fincan ve bir kova.
Sonra da kişiye küveti nasıl boşaltmayı tercih ettiğini soruyoruz.
Siz ne yapardınız?
Adam:
OOO! Anladım. Normal bir insan kovayı tercih eder.
Çünkü kova kaşık ve fincandan büyük.
Hayır, der doktor.
Normal bir insan küvetin tıpasını çeker.
Ders: Sadece bize sunulanlar dışında çözüm bulmaktır akıl ve felsefe