Fatih Projesi * Mehmet Hekim

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından ?Eğitimde FATİH Projesi? geçtiğimiz hafta medya temsilcilerine tanıtıldı. Günümüzde bilgi hızla değişmekte, bilgiye ulaşma yolları çeşitlenmekte ve en önemlisi de öğrenciler bilişim teknolojilerini etkin olarak kullanmaktadırlar. Bilginin eskime hız önceki yıllara göre kat kat artmıştır. Artık Fen eğitimi alan öğrenciler ilk sınıfta öğrendikleri bilgileri bir sonraki yıl terk etmektedirler. Sabah okuduğumuz gazete öğle sonu bayat haber durumuna düşmektedir. Çağın gerektirdiği bilgi ve beceriler, geleneksel eğitim ortamlarının yanı sıra elektronik iletişim ortamlarında da sunulabilmektedir. Öğrencilerin bilgisayar, internet, cep telefonu vb. teknolojik araçlardaki gelişmeleri yakından takip etmeleri ve bu araçları öğrenme amacıyla kullanmaları, öğrenme – öğretme sistemlerinde yeni yaklaşımların geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Artık ?GOOGLE? gibi bilgi arama motorları aileden biri oldu sayılır.
Eğitim – öğretim içeriklerinin elektronik ortamda sunulması ve bunların etkin olarak kullanılması; öğrencileri daha aktif kılarak bilgiye erişimi ve öğrenmeyi kolaylaştıracak, eğitimde fırsat ve imkân eşitliğinin gerçekleşmesine de katkı sağlayacaktır. Umarım dilimizden düşürmediğimiz fırsat eşitliği bu projeyle amacına ulaşır.
Eğitimde FATİH Projesi, eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okullarımızdaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla Bilişim Teknolojileri araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla duyu organına hitap edilecek şekilde, derslerde etkin kullanımı için; okulöncesi, ilköğretim ile ortaöğretim düzeyindeki tüm okullarımızın 620.000 dersliğine dizüstü bilgisayar, LCD Panel Etkileşimli Tahta ve internet ağ altyapısı sağlanacaktır. Dersliklere kurulan Bilişim Teknolojileri sınıf donanımının öğrenme-öğretme sürecinde etkin kullanımını sağlamak amacıyla öğretmenlere hizmetiçi eğitimler verilecektir. Bu kapsamda Tablet PC\'lerin verildiği 52 pilot okul içerisinde Ege Bölgesinde Uşak?ta 1, İzmir?de ise 4 okul yer almaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı son dönemde FATİH olmak üzere büyük projeye imza atmaya çalışıyor. Teknolojiye kimse karşı çıkamaz. Birkaç saniyede bilgiye ulaşabildiğimiz bir çağda hala abaküslerle, ansiklopedilerle bilgiye ulaşmak artık çok komik geliyor. Hâlihazırda tüm okullarımızda ?Bilişim Teknolojileri Sınıfları? yok, olanlarda da öğretmen açığı var. Öncelikli olarak okullarımızın teknolojik alt yapısı bitirilmeli, akıllı tahtalarla, tablet bilgisayarlarla teknolojik devrim tamamlanmalıdır.
Teknolojinin, projenin adı işlevi ne olursa olsun sonuçta özünde insan yatıyor. Bu proje eğitim işi ise mutlaka ?öğretmen? yatar. Öğretmenlerin mutlak desteğini almakta büyük yarar vardır. Öğretmen memnun edilmeden hiçbir eylem ve proje başarıya ulaşamaz. Öğretmen yetiştirme sisteminden atamalara, kariyer basamaklarından moral motivasyona, ücret dengesizliğine kadar öğretmenler hep üvey evlat muamelesi görmüşlerdir. Oysa özellikle FATİH projesi gibi dev bir projenin gerçekleşmesi için rahat, mutlu, huzurlu olmaları gerekir.
Sonuç olarak teknolojiye olduğu kadar biraz da insana yatırım yapılmalı akıllı tahtalar tablet bilgisayarlar kadar akıllı insana ve öğretmene gereksinim duyduğumuz unutulmamalıdır.