Eğitim ve Sağlık

Hafta sonu Eğitim –İş Sendikasının kahvaltılı basın toplantısı vardı. Yerel ve ulusal basının habercileri ve köşe yazarları sendika yöneticileri ile bir bahar kahvaltısı yaptılar. Eğitimin sorunları konuşuldu, rakamlar sıralandı, kıyaslamalar yapıldı. Hepsi doğru tespitlerdi.
Eğitim sorunları konuşulurken aklıma acaba öğrenci sağlığına ne kadar dikkat ediyoruz konusu geldi. Tüm eğitimcilerin ve özellikle velilerin unuttukları ancak dikkat etmesi gereken konuların başında öğrenci sağlığı gelmelidir diye düşünüyorum. Ne zaman pazar hamalları gibi sırtında çantalı öğrencileri görsem ne kadar acı çektiklerini düşünürüm. Ağır çantaların, çocuklarda bel ve sırt ağrısı yaptığını bilmek için ortopedist olmaya gerek yok ki! Bilim adamalarının verilerine göre okul çantalarının vücut ağırlığının yüzde 10`u düzeyinde olması gerekiyor. Yapılan araştırmalar öğrencilerin çantalarının ağırlığı 5-8 kilo arasında değiştiğini gösteriyor. İnanın birçok öğrenci şimdiden bel ve sırt ağrısı çekiyor. Oysa ilköğretim döneminin ilk kademesi olan ve 1-5.sınıfları kapsayan devre, çocukların büyüme ve gelişmelerinin hızlandığı dönem olarak karşımıza çıkıyor. Doktorlar, çocuklarda ağır sırt çantalarının omuz ve sırta binen aşırı yük ile adalelerde yetmezlik ve incinmeye neden olabileceğini söylemektedirler. Bu nedenle ağır çantalar bazı çocukların çok erken yaşta kötü duruş pozisyonuna sahip veya kambur yürüyen bireyler olmasına sebep olmaktadır. Bu konuda özellikle sınıf öğretmenlerinin ve ailelerinin çok duyarlı olmaları gerekmektedir. Çantalar her gün denetlenmeli, gereksiz eşya araç ve gereçler götürülmemelidir. Bana kalırsa eğitim çantasız olmalıdır.
Diğer bir sağlık sorunu da; okul kantinlerinde veya okula yakın dükkânlarda satılan cips kola gibi yiyeceklerin büyüme çağında olan çocukların sağlığına olan etkileridir. Geçtiğimiz günlerde basında çıkan “ Kanada’nın Ontario eyaletinde ilk ve orta dereceli okullarda cips ve kola satışı yasaklandı.”haberi dikkatimi çekmişti. Geçtiğimiz dönemde de Eskişehir Valisi okul kantinlerinde cips ve kola gibi çocuklara zararlı yiyecekleri yasaklamıştı. Aynen destekliyorum “Yasak” kelimesi hoş bir kelime olmasa da bu tür yasaklar bence desteklenmelidir. Aşağıda çeşitli dönemlerde alınmış birkaç örneklem vermek istiyırum.
* Araştırmalara göre Türkiye’de kişi başına yıllık cips tüketimi 500 gram'dan 750 grama çıktığı bildirildi. Bu oran Ortadoğu da 750-800 gram ve Avrupa ülkelerinde ise ortalama 2000 gramdır. 30 yaş üzeri insanların kuruyemiş tüketme oranı %80. Cips tüketme oranı %10. gençlerde ise bu oran kuruyemişlerde %35 ve cipslerde %58 dir. Araştırmalarda Cips kullanan her 3 kişiden birisinin yüksek tansiyon ve şişman olduğu belirlendi. Kola içenlerin durumu ise her iki yaş grubunda da ortalama %70 civarıdır. Fakat şişmanlık incelendiğinde cips alanlarda bu oran %90 olarak görülmüştür. ( 01 Eylül 2006 Cuma Basın )
* Kayseri Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, çocuk ve ergenlerde sağlıksız beslenme ve durağan yaşam biçiminin etkisiyle obezite görülme sıklığının arttığını bildirdi. Kurtoğlu şöyle anlatıyor:"Sürekli cips yiyen bir çocuğun yılda 9 kg yağ aldığı hesaplanmıştır. Buna kola da eklenince bu rakam ikiye katlanmaktadır. " (14 Nisan 2008 Basın )”
* İngiltere’de çocuk ve gençler arasında artan obezite sorununu araştıran uzmanlar, gençlerin cips-çikolata ve kola tükettiklerini kayıt ettiler. İngiltere’de 1999 yılında %9,6 olan aşırı kilolu çocuk ve gençlerin oranı 2003 yılında %13,7’ye çıkmıştı. Uzmanların belirttiğine göre kadınların %30’u, erkeklerin de %40’ı aşırı kilolu oldukları ve bunların %90’ı cips ile kola tükettiklerini belirtti. Bunun üzerine orta dereceli okullarda cips, çikolata ve kola satışlarını yasaklanması için kararlar alındı.(3 Mart 2006)
Diyorum ki çocuklarımızın ve gençlerimizin örnek aldığı sanatçılar ve futbolcular ekranlara çıksalar da “Çocuklar hergün süt için ayran için “ deseler “ bir sağlık sorunun çözemez miyiz?
Haydi çocuklar süt ve ayran içmeye!