Değişime Ayak Uydurmak * Mehmet Hekim

Bildiğini bilenin arkasından gidin.
Bildiğini bilmeyeni uyandırın.
Bilmediğini bilene öğretin.
Bilmediğini bilmeyenden uzaklaşın.
?Konfüçyüs?
Günümüz iş koşullarının ne kadar zor ve rekabetçi olduğu bilinen bir gerçek durumundadır. İşlerin üstesinden gelmek için yalnızca bilgi birikimi yeterli olmuyor. Bilginin yanında başka yeterlilikler ve yetkinlikler gerektiriyor. Yarının iş gücünün oluşturacak gençlerimize vermemiz gereken iş dünyası için gerekli yetkinlikleri, yeterlilikleri bu eğitim sisteminin içine nasıl dâhil etmemiz gerektiği tartışılacak en önemli konuların başında gelmektedir.
Bilim adamlarının 21.yüzyıl okuryazarlığı olarak tanımladığı kavramın içini açmakta yara var.Nedir 21.yüzyıl okuryazarlığı !
1-Dijital Çağ Okuryazarlığı Becerisi
2-Yaratıcı Düşünce Becerisi
3-Etkin İletişim Becerisi
4-Yüksek Üretkenlik Becerisi
Yukarıdaki dört maddenin de temelinde ? BİLGİSAYAR ? denen alet yatmaktadır . Özellikle günümüzde iş arayan herkesin bilmesi gereken bilgisayar kullanımı artık günlük yaşantının bir parçası haline gelmiştir. İnsanların bilgisayarları etkin ve verimli iş üretmede kullanım becerisi ve doğru bilgiye , doğru zamanda ve de en hızlı ulaşabilen insan ? insan kaynakları ?için farklılık olacaktır.
Sadece bilgisayar ve Internet kullanımı yetmiyor, 21. yüzyıl okuryazarlığı için; plastik kartların kağıt ve demir paraların yerini aldığı günümüzde, yeni devreye giren akıllı kartlar, kişisel bilgilerin yanı sıra hukuk, sigorta ve sağlık gibi hizmetlerin bu kartlar aracılığıyla sunulmasını gündeme getirmiştir. Bu kartların etkin kullanımı da 21.yüzyıl insanında farklılık yaratacaktır.
İçinde yaşadığımız yüzyıla damgasını vuracak olan, mafya, ağa, dizileri, evlendirme programları, okey taşları, iskambil kartları değil, elbette bilgisayar, internet, akıllı kartlar, kültürel okuryazarlık olacaktır. Özellikle günümüz gençliği için kaybedilen her saniye en büyük dezavantajlarıdır.
********************** ************************
FARKLARIN FARKI?
Amerikan ve Japon firmalarının takımlarının arasında bir kano yarışması düzenlenmesine karar verildi.Her iki takımda da performanslarının en üst düzeyine varabilmek için uzun ve zorlu bir hazırlık devresinden geçti.Büyük gün geldiğinde , iki taraf da kendini hazır hissediyordu.Japonlar yarışı bir kilometre farkla kazandılar.Yarış sonrasında Amerikan atkımı çok sarsılmıştı.Moralleri kalmamıştı.Şirket yönetimi , yarışın açık farkla kaybedilmesinin nedeninin bulunmasına karar verdi ve sorunu araştırarak çözüm yolları önermesi için bir danışmanlık şirketiyle anlaştı.Danışmanların bulgusu .Japon takımında sekiz kişi kürek çekiyor , bir kişi dümencilik yapıyordu;Amerikan takımında ise bir kişi kürek çekiyor , sekiz kişi dümeni kullanıyordu . Bir yıl süren çalışmalar ve milyonlarca dolarlık harcamalardan sonra, danışmanlık şirketi Amerikan takımında çok az kişinin kürek çektiğine, buna karşılık çok sayıda kişinin dümen kullandığını saptadı. Bir sonraki yarışın yapılacağı gün yaklaşırken, Amerikan takımının yönetim yapısı baştan aşağıya yeniden örgütlendi.
Yeni yapı. Dört dümen müdürü, üç bölgesel dümen müdürü ve kürekleri çekmekle görevli kişiyi çalışmaya teşvik etmek için yeni bir performans gözden geçirme sistemi? İkinci yarışı Japonlar iki kilometre arayla kazandılar. Tepesi atan Amerikan şirketi, kürekçiyi kovdu ve müdüre sorunun çözümüne olan katkılarından ötürü ikramiye verdi. ( İnternetten )