Çanakkale Arkeoloji Müzesi * Haydar Aksakal

21.05.2012 / 00:00
Çanakkale, Barbaros Mahallesi 100 Yıl Caddesi'nde bulunan Çanakkale Arkeoloji Müzesi'ne gidiyoruz.
Arkeolojiye gönül veren insanlarla tanışmak istiyor, Müze Müdürü Ömer Özden'i ziyaret ediyoruz. Özden arkeolog, 26 yıldır Çanakkale Müzesi'nde görevli. 1949 Çorum İli, Kargılı doğumlu. Daha önce müdür olan Nurten Sevinç emekliye ayrılınca, yerine vekâlet ediyor.
Çanakkale'de müzecilik 1936'da başladı. Bölgede bulunan eski eserler, Zafer Meydanı'nda, eski bir kilisenin deposunda toplanıyordu. Daha sonra, bu bina yeniden düzenlenerek 1960'da ziyarete açıldı. 1984 yılında Atatürk Caddesi üzerinde inşa edilen yeni müze binasında hizmet vermeye başladı?
Çanakkale Arkeoloji Müzesi ve bahçesi modern müze tekniği ile düzenlenmiş. Girişte yer alan I. Salonda, büyük bir duvar panosu tüm dikkatleri üzerine toplamaktadır. Çanakkale yöresinde bulunan antik yerleşim yerlerini buradan izleyebilirsiniz. Troia antik kentini gösteren ışıklı panoda tarihin derinliklerine uzanıyorsunuz.
Çanakkale yöresinde üretilmiş seramiklerde bu salonda? Bir köşede, 19. yüzyılın ahşap işçiliğini en güzel şekilde yansıtan konsollar bulunmaktadır. Troas bölgesindeki antik kentler ve Mysia bölgesi Kyzikos'tan getirilen mezar stelleri ve ostothekler burada?
2. Salonun vitrinlerinde fosiller, Yontma Taş Çağı baltaları, müzenin en eski koleksiyonları ve Troia kazı buluntuları sergilenmektedir. Eserler, Troia Kenti'nin antik dönemdeki günlük hayatı, dinsel yaşantısı ve sanatı hakkında bilgi vermektedir.
3. Salonun vitrinlerinde Çan ve Yenice Tümülüslerinde bulunan Helenistik dönem eserleri, Bozcaada mezarlığında bulunan M.Ö. 7?2 yüzyıla ait buluntular, sergilenen eserler arasında yerini almıştır.
4. Salon vitrinleri, M.Ö. 6?2 yüzyıla tarihlenen Dardanos tümülüsü buluntularına ayrılmıştır. Salonda bulunan en güzel eserlerden birisi de pişmiş toprak Aphrodite heykelidir. M.Ö. 2. yüzyıla ait Eros figür ünleri de Myrina'da bulunmuştur?
5. Salonda, Assos (Behramkale) ve Gülpınar Beldesi (Apollon Smintheion Kutsal Alanı) kazılarında ortaya çıkarılan eserler, sikkeler ve cam eserler sergilenmektedir.
6. Salonda, keramik eserler, bronz aletler ve çeşitli mimari eserler görülmektedir.
Vitrinlerde, Çanakkale çıvarından müzeye gelen heykeller, mimari eserler, amforalar, mezar stelleri, bronz ve pişmiş topraktan yapılmış çanaklar, çömlekler, kandiller, altın ve takılar, heykelcikler, taş ve kemik aletler, cam süs eşyaları ve koku kapları sergilenmektedir.
Boyalı Polyksena Lahdi ile Pers dönemine ait lahit ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor? Polykena lahdinin dört tarafı mitolojik konuların anlatıldığı kabartmalar var. Lahdin arka yüzünde “Neuptolemos'un babası Akhiile'nin mezarı önünde Troia Kralı priamos'un kızı Polyksena'yı kurban edişi görülmektedir.
Perslere ait olduğu söylenen Altıkulaç lahdin ön yüzünde, solda geyik avı ve ağacın sağ tarafında yaban domuzu avı betimlenmiştir. M.Ö. 4.yüzyılda yapıldığı anlaşılmıştır.
Depolarda ve sandıklarda teşhir edilmeyen binlerce eser var. Müze binasının genişletilmesi beklentiler arasındadır?
Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran, Çanakkale'nin Biga İlçesi'ne bağlı Kemer Köyü'nde bulunan Panon Antik Kenti'nde yapılan kazılarda 4 adet lahdin gün yüzüne çıkarıldığı bildirdi. İki lahdin içi açıldı. 2 bin yıl öncesine, prens ya da kral eşine ait, 2 adet yaprak süslemeli altın taç göz kamaştırıyordu. Güneş Tanrısı'nın resminin işlendiği iki adet altın sikke, boğa figürlü kolye, taşlı yüzük, ucunda eros figürü bulunan bir çift küpe, bronz amfora, takılar ve 150 adet tarihi eserin Çanakkale Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildiğini bildirdi.