Başarmak İçgüdüsü

Bir Başarı Sırrı:
“Tanrı bize iki yuvarlak organ verdi.
Biri oturmak, diğeri düşünmek için, Başarınız hangisini daha çok kullanacağınıza bağlı
“Ann Landers

Ülkemizde son yıllarda çok sayıda kişisel gelişim ve özellikle başarı, isteklendirme üzerine kitaplar yayınlandı. Hatırlarsanız her ne kadar da yemek kitabı sanılsa da “ Tavuk Suyuna Çorba ” ciddi baskılar yaptı. Amerikalıların başarı anlayışının bizim topluma uyarlama yolu düşünülerek milyonlarca kitap satıldı. Seat Gaden “ Mor İnek ” kitabını, Prof. Dr. Arman Kırımlı “ Mor İneğin Akıllısını “ yazdı. Eğer sayıca biraz fazla kişisel gelişim kitabı okumuşsanız, daima aynı konuların sıkça işlendiğini göreceksiniz. Genelde anlatılanların ana fikrinin özetini şöyle özetleyebiliriz.“ her insanın beyninde, şu anda sahip olduğunu sandığından, çok daha fazla güç vardır. İnsan, içindeki bu güçleri kullanmayı öğrenmek suretiyle başarılı olabilir. Herkes şu anda yaptığından daha iyisini yapabilir. Hiç kimse kendi potansiyelini tüketmiş değildir. ”
Yaşadığımız dünyada kime sorsanız başarılı olmak ister. Emekleyen çocuk yürümek içgüdüsüyle top oynayan çocuk gol atmak içgüdüsüyle başarılı olduğuna inanır. Ya yetişkinlere ne demeli başarısının zaferini malları, mülkleri, kazançları, kariyeri, aşkları olarak belirleyebilir. Kim istemez ki! İstemekle beraber büyük işler başarabilmiş insan sayısı da çok azdır. Bu kadar çok sayıdaki insanın istediği, bununla birlikte bu kadar az sayıda insanın elde edebildiği tek şey BAŞARI olsa gerek…
Her insan dünyaya, başarı için gerekli olan tüm iç kaynaklara sahip olarak doğar. Hepimiz potansiyel anlamda gerekli yeterliliklere sahip olsak ta, onu pratik yaşamda kullanmada çok yeterli olamayabiliriz. Hayatta karşılaştığımız rüzgârlardan çok yelkenlerimizi kullanma şeklimiz önemlidir der felsefecilerimiz. Sanırım ne yaptığınız önemlidir, kim olduğunuz değil demek istemişlerdir. Bunun en somut kanıtlarından biri karizmatik liderlerin başına gelen büyük felaketler karşısındaki tutumları, davranışlar ve başarılarıdır. MUSTAFA KEMAL’İ ATATÜRK yapan başarılar onu Türk Milletine kazandırmıştır. En olumsuz durumda bile bir çıkış noktası bulmuş olması onu dünya lideri yapmıştır. Napolyon Bonapart bu nedenle “ olağanüstü hal dönemleri kahramanlık okullarıdır “demiştir. Çaresiz, zor dönemlerde gösterilen yaratıcılık Başarının temeli olmuştur. Başarılı olmanın başka bir yolu da geniş düşünmek, kaynakları bir hedefe odaklamaktan geçer. Başarmak başaracağım diyenlerindir…

BAŞARI İSTENMEDİĞİ YERE GELMEZ…
• Yenildiğinizi düşünüyorsanız yenilmişsinizdir.
• Cesur olmadığınızı düşünüyorsanız, korkaksınızdır.
• Kazanmak istiyor, fakat kazanamayacağınızı düşünüyorsanız, kesinlikle kazanamazsınız demektir.
• Kaybedeceğinizi düşünüyorsanız, çoktan kaybetmişsinizdir.
Dışarıdaki dünyaya çıktığınızda anlayacaksınız ki başarı, ancak onu istediğiniz takdirde gelecektir.
• Her şey insanın kafasında biter.
• Alt edildiğinizi düşünüyorsanız, alt edilmişsinizdir.
• Yükselmek için yüksek düşünmelisiniz.
• Bir ödülü kazanmadan önce kendinizden emin olmalısınız.
• Yaşam savaşını kazanan her zaman, en güçlü ya da en hızlı olan değildir.
• Er ya da geç kazanan kişi, kazanacağını önceden düşünebilen kişidir.
Arnold PALMER