Başarı ve Sınavlar * Mehmet Hekim

Üniversite kapılarından girebilmek için sınav haftaları başlıyor. Hafta sonu üniversite sınavlarının ilki yapılacak. Yine milyonlarca öğrencimiz için sınav günü yaklaşıyor. Sanırım hiç kimse şu günlerde onların stresini yaşamak istemez. Taşınmayacak kadar ağır bir sınav korkusu taşıyorlar. Hele bir de son günlerde gençlerimizin izlediği kan şiddet görüntüleri ile sınava girmek bu dönem gençleri için bir olumluluk olmasa gerek.
Dünyada herkes başarılı olmak ister. Ama dünyada başarılı olmak isteyen ne kadar çok kalabalık grup varsa, başarıya ulaşmış o kadar az grup vardır. Bu kadar çok sayıda insanın istediği, bununla birlikte bu kadar az sayıda insanın elde ettiği tek şey BAŞARI olsa gerek. Başarı ama nerde başarı veya hangi alanda başarı akla geliyor. Eğitimde başarı, bilimde başarı, sağlıkta başarı? Genel anlamda yaşamda başarı akla geliyor.
Her insan başarı için gerekli olan, temel iç kaynaklara sahip olarak dünyaya gelir. Bazı insanlar doğuştan gelen bu kaynakları işler, bazılarının yeteneği yerinde sayarak kalır . ? Başarı ? ile ?Kişisel Gelişim ? doğru orantılıdır. Kişisel gelişim uzmanları bunun iki düzeyde yapıldığını söylemektedirler. Bunlardan biri Dışsal Gelişim, diğeri de İçsel Gelişim. Bireyin beden dili, kılık kıyafeti görgü kültürü diye adlandırdığımız dışsal gelişim kapsamı içersindedir. Daha hızlı ve anlamlı okumak, hafızayı güçlendirmek kendi kendine motive etmek tekniklerini öğrenmek kişinin kendisi için yaptığı bir iç gelişim çabasıdır. Ne yazık ki insanlar yapılması gerekenlerin %90 ? ını dışsal gelişimlerine , % 10 ?unu ise içsel gelişimlerine harcamaktadır. Kişisel gelişim ve sosyal başarı için kullanılabilecek kuralların varlığını bilmek, bu kurallara uymak başarılı olmak için öncelikli gereklerdir. Mutlaka tek başına kurallar yeterli değildir.
Başarılı olmak öğrenilebilir. En zeki başarı, nasıl başarılabileceğini öğrenmeyi başarmaktır. Büyük başarıların önündeki en büyük engel küçük başarılardır. Öncelikli işlere önem, önemli işlere öncelik vermek, geniş düşünmek, dar başlamak ve çabuk bitirmek, hayatta başımıza gelen iyi ya da kötü her şeyi kendi hayat amaçlarımız için kullanmak, bir insanın hayatta başarılı olup olmayacağını belirleyen şey, başına gelen olaylar değil, olaylar karşısında ne yaptığıdır. Bu kelimelere başarı ve gelişim için uzmanlar ve düşünürlerin anlatımlarının bir kokteylidir.
?yarın bambaşka bir insan olacağım ? diyorsan, neden bugünden başlamıyorsun? Sınava girecek tüm öğrencilerimize üstün başarılar diliyorum.
Ayrıca tüm Babalarımızın anlamlı günlerini de yürekten kutluyorum.
******* ******** *********
? Müzik Öğretmeni Beethoven?e; ?Besteci olması imkânsız!? demişti. Oysa o, insanlık tarihinin en büyük bestecilerinden birisi oldu.
? Öğretmenleri Edison?u, hiçbir şey öğrenemeyecek kadar aptal bulurlardı. Edison?un kim olduğunu söylememize gerek var mı?
? Walt Disney, bir gazetenin yazı işleri müdürü tarafından; ?İse yarar fikirleri olmadığı? gerekçesi ile kovulmuştu.
? Michael Jordan okul basketbol takımından atıldığı için basketbolu bırakmıştı. Daha sonra ise, dünyanın en iyi basketbolcularından biri oldu.
? Einstein dört yaşına kadar konuşmamıştı. Matematik dersinden çok başarısız olduğu için ilkokuldan atılmıştı. Oysa biz onu şimdi, yüzyılımızın en büyük bilgini olarak biliyoruz.
? Charles Dickens, yüzlerce kapıdan ? sen yazar olamazsın ?diye geri çevrilmişti.
? Müzik yapımcıları Elvis Presley?e şöyle demişlerdi, ?Hiçbir işe yaramazsın, en iyisi kamyon sürücülüğüne geri dönmen! ?