Eğitim ve Vizyon * Mehmet Hekim

Bir insanın vizyonu onun varlık nedeni, yaşama amacı ve kabullenmelerini çizdiği ufuktur. Biz vizyon yaratmayız, onlar sahip olduğumuz değerlerin bir sonucu olarak ortaya çıkarlar. Vizyon söz edilemez sahip olduğumuz değerlerin anlam ve yansımasıyla zihnimizde çizdiğimiz bir tablodur. Değerlere dayalı olmayan bir vizyondan söz edilemez.
Günümüzde her okulun vizyonunun, misyonunun ve temel değerlerinin belirlendiği ve herkesin benimsediği bir okul gelişim planına sahip olması gerekir. Her okulun bir vizyonunun olması şarttır.Okul yöneticilerinin,okula yönelik bir vizyon oluşturması ve geliştirmesi sürecindeki yeni rolü vizyoner liderliktir.
Vizyon (Öngörü, Öngörüş, Ufuk)örgütün gelecekte ulaşmak istediği noktayı belirlemede ışık tutan ideali,paylaşılan zihinsel imajı,resmi ve düşüncesidir.Vizyon bir gelecek duygusudur.
Vizyon, bir amacı başarmak için varolan tüm engellere ve sorunlara karşın ulaşmak istenen hedef, örgütün geleceğine yönelik bir düş olarak tanımlanabilir.
Vizyonun herkesin içindeki enerjiyi harekete geçirebilecek tatlı bir heyecan yaratabilmesi için, liderin ortak arzu ve özlemleri yakalaması gerekir. Atatürk?ün ortaya koyduğu ? Muasır medeniyetler seviyesine erişmek? ideali uzak bir hedefi gerçekleştirmeye yönelik, herkesi heyecanlandıran, enerjimizi harekete geçirebilecek bir vizyondur.
Vizyonun değerlere dayanması gerektiği gibi değerlerin de vizyona dönüşmesi gerekir. Sadece bazı idealler için yanıp tutuşan insanlar vizyon geliştirebilir. Vizyon sabah kalkınca gerçekleştirilebilecek bir şey değildir. Vizyon, insanın geleceğini bugünden zihninde şekillendirip, o yolda yürümeye başlamasıdır. Onun için vizyon geliştirme uzun dönemli düşünebilen insanların işidir.
Yeni bir eğitim vizyonunun çizilebilmesi için her eğitimci eğitimin amacını ve okulun varlık sebebini sorgulamak ve kendi cevabını bulmak zorundadır.
Okul müdürünün yönetim liderliği rolü, yerini yeni imaj olan vizyoner liderlik olan anlayışa bırakmalıdır. Vizyon sahibi bir okul yöneticisi ?bürokrasiden korkmuyorum?, olması gereken budur? okulun başarabilecekleri bunlardır? okulun 5-l0 yıl içinde gelebileceği yer şudur? diyebilen; söyledikleri ve yaptıkları ile başarıya yöneltme, rehberlik etme ve onu kolaylaştırma gücüne sahip olan kişidir.
Eğitim sistemimizde, her bir okul örgütünün üyelerinin katılımına dayalı olarak belirlenmiş ve benimsenmiş geleceğe yönelik bir vizyona sahip olması toplum tarafından sahiplenmesinde ve başarısında temel vurgu noktasıdır.
Okul örgütüne daha çok yetki aktarılarak, okulların kendine özgü bir kimlik sahibi olması sağlanmalıdır. Okullar artık kendi vizyonlarını oluşturabilmeli ve bu arada vizyoner liderlik anlayışına sahip okul yöneticileri de buna önayak olmalıdırlar.
Eğitim sisteminin tıkanıklığı umutsuzluk ve çürümüşlük olarak değil, yeni vizyonların geliştirilmesi için bir fırsat olarak görülmeli ve değerlendirilmelidir. Mevcut yapı ve işleyiş sorunları çözmeye yetmiyorsa, yapılması gereken yeni bir vizyon geliştirmektir, çürümüşlük edebiyatı yapmak değil!